ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 3:12:57μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
05
Οκτωβρίου

Τι θα πληρώσουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων

H ώρα της πληρωμής έφτασε για εκατομμύρια Έλληνες με πρώτους να δέχονται τα «χτυπήματα» της εφορίας τους ιδιοκτήτες ακινήτων. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοσήματος ακόμη και για ανείσπρακτα ενοίκια αλλά και αύξηση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του συντελεστή φορολόγησή τους, κάνουν πλέον δυσβάσταχτη την κατοχή περιουσίας.

Η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο για φορολογική εξόντωση καθώς τονίζει:

 

«Η προβλεπόμενη περαιτέρω επαύξηση των ισχυόντων φορολογικών συντελεστών 11% και 33% σε 15 και 35% αντίστοιχα, αλλά πολύ περισσότερο η επαπειλούμενη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων, θα έχει ως άμεσα αποτελέσματα:

 

1. Να δυναμιτίσει την μεγάλη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ, και να οδηγήσει σε αναζήτηση νέων μέτρων 1 ακόμη δις!

 

2. Να υποδαυλίσει αυξητικές τάσεις στα μισθώματα, τη στιγμή που για κοινωνικούς λόγους είναι απόλυτα αναγκαία η διατήρηση του σημερινού κλίματος συγκράτησής τους, και

 

3. Να εξωθήσει ουσιαστικά μερίδα των συναλλασσομένων σε, απαράδεκτες και καταδικαστέες, πρακτικές φοροδιαφυγής οι οποίες, αντί αύξησης, τελικά θα μειώσουν την απόδοση του φόρου εισοδήματος».

 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εφορίας:

 

Τις επόμενες ημέρες έρχεται ο ΕΝΦΙΑ για 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Το φόρο όμως πληρώνουν ακόμη και όσοι δεν έχουν εισπράξεις από την ενοικίασης της περιουσίας τους. Υπολογίζεται βεβαίως με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το… 2007 και σε πολλές περιπτώσεις είναι έως και 70% υψηλότερες από τις εμπορικές. Ειδικά στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία και καταστήματα) οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν αφενός τους κακοπληρωτές και αφετέρου το γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές εμπορικότητας που αφορούν μιαν άλλη εποχή.

 

Το Μνημόνιο ορίζει ότι πρέπει να καταργηθεί η διάταξη για την εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο. Όταν δηλαδή δεν εισπράττει ο ιδιοκτήτης κάποιους μήνες μίσθωμα το εκχωρεί στο Δημόσιο ώστε να μην πληρώσει φόρο. Αν καταργηθεί η διάταξη τότε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος από ενοίκια που δεν πήραν ποτέ. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1 στους 4 ιδιοκτήτες δεν καταβάλλουν κανονικά το μηναίο ενοίκιο ενώ υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις καθυστερήσεων πάνω από 6 μήνες με τους ιδιοκτήτες να μην τους διώχνουν αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα βρουν νέο ενοικιαστή.

 

Τρίτο φοροχτύπημα αποτελεί η απόφαση για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια. Εάν παραμείνει η ξεχωριστή κλίμακα, ο συντελεστής για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% σήμερα, ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα ο συντελεστής θα ανέβει στο 35% από 33% σήμερα. Εάν επιλεγεί το σενάριο της ενιαίας κλίμακας, τότε η επιβάρυνση για όσους έχουν εισόδημα μόνο από ενοίκια θα εξαρτηθεί από την κλιμάκωση των συντελεστών αλλά χωρίς αφορολόγητο για εισοδήματα από ακίνητα, άρα η φορολόγηση θα είναι από το πρώτο ευρώ

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 134 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα