ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 - 2:30:54π.μ.

banner468x60

02
Δεκεμβρίου

Τι σηματοδοτεί για την ελληνική οικονομία η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Fitch

Για μεγάλη εθνική επιτυχία έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης

Iκανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση, έπειτα από την ανακοίνωση του οίκου Fitch ότι προχωρά στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από ΒΒ+ σε ΒΒΒ-, κατατάσσοντας τα ελληνικά ομόλογα στη επενδυτική βαθμίδα. Όπως τονίζει, αναμένεται ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ θα παραμείνει σε σημαντική πτωτική τάση, χάρη στη σταθερή ονομαστική ανάπτυξη, την πάνω από τον στόχο εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή δομή εξυπηρέτησης του χρέους.

 

Για μεγάλη εθνική επιτυχία και σημαντικό σκαλοπάτι που οδηγεί τη χώρα ακόμα πιο ψηλά, έκανε λόγο σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως επισημοποιείται η ανάδειξη της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία από την πλευρά της πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της εισροής επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

 

Αναφερόμενος στις επισημάνσεις του διεθνούς οίκου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σημείωσε το ρεκόρ της μείωσης του χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ , από το 205 % κατά την περίοδο της πανδημίας στο 160,8 % εφέτος και 141,2 % του ΑΕΠ το 2027.

 

Επίσης, τις επισημάνσεις για την πολιτική δημοσιονομικής υπευθυνότητας η οποία εκτός των άλλων εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για μόνιμα και έκτακτα μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα τα επόμενα χρόνια. Την πρόοδο στον τραπεζικό τομέα.

 

Οι προηγούμενες αναβαθμίσεις


Τον «χορό» άνοιξε τον Ιούλιο ο ιαπωνικός οίκος R&I που αναβάθμισε την Ελλάδα και την ενέταξε σε επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο ο συγκεκριμένος οίκος δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ακολούθησε στις αρχές Αυγούστου, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings o oποίος ενέταξε το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα παρά το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο δεν αναγνωρίζονταν από την ΕΚΤ. Όμως στις 10 Νοεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποδέχθηκε τον συγκεκριμένο οίκο ως νέο εξωτερικό ίδρυμα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

 

Στη συνέχεια η DBRS αναβάθμισε το Σεπτέμβριο την ελληνική οικονομία, δίνοντάς της, την επενδυτική βαθμίδα. Μία εβδομάδα αργότερα, η Moody’s προχώρησε στην διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας κατατάσσοντας την μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

 

Τον Οκτώβριο ένας από τους μεγάλους οίκους, ο Standard & Poor’s «χάρισε» στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, μέσω αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου στη βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 8 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα