ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 - 8:27:16μ.μ.
21
Φεβρουαρίου

«Τρέχουν» για τη διασύνδεση ταμειακών με POS – Διευκρινήσεις από την ΑΑΔΕ και νέος κύκλος επιδοτήσεων

Συνάντηση Χατζηδάκη με εκπροσώπους τραπεζών

"Xείρα βοηθείας" από τον τραπεζικό τομέα για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 αναμένεται να ζητήσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στη συνάντηση που θα έχει σήμερα Τετάρτη (21/2) με εκπροσώπους των τραπεζών και των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών.

 

Παράλληλα ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους προμηθευτές και αποστέλλει χιλιάδες ενημερωτικά email στους υπόχρεους. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει ο τέταρτος κύκλος του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές» για την επιδότηση μέσω voucher μέρους του κόστους αγοράς και διασύνδεσης των POS. Τα voucher θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα είναι της τάξης των 450 ευρώ.

 

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φτάνουν καθημερινά αιτήματα από τους φορείς της αγοράς για παράταση της προθεσμία στη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS με το οικονομικό επιτελείο να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της του έργου της διασύνδεσης ταμειακών με τα POS καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης

 

Μάλιστα με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή τα πρόστιμα για τους παραβάτες αυξήθηκαν στα 10.000 έως 20.000 ευρώ για υπόχρεους σε διασύνδεση με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία και σε 200.000 – 300.000 ευρώ για παρόχους.

 

Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ με αφορμή ερωτήματα για τη διασύνδεση των POS με τα ταμειακά συστήματα διευκρινίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

 

Τα υφιστάμενα POS θα πρέπει να αναβαθμιστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διασύνδεσής τους. Η αναβάθμιση των ενεργών POS πραγματοποιείται απομακρυσμένα με ευθύνη των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs). Οι επιχειρήσεις ενημερώνονται για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης μέσω της εφαρμογής του μητρώου μέσων πληρωμών. Η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους χρήστες υπηρεσιών πληρωμών για τη δυνατότητα αναβάθμισης κάθε Μέσου Πληρωμών που διαθέτουν. Η ενημέρωση συντελείται με την αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την ανάρτηση σχετικής ειδοποίησης στη θυρίδα τους (Τα Μηνύματά μου) στην ψηφιακή πύλη «myAADE», καθώς και με την αναγραφή ένδειξης «Προς Αναβάθμιση» στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών.
Στο τελευταίο στάδιο της διασύνδεσης, αναβαθμίζονται τα Ταμειακά Συστήματα (εφόσον απαιτείται) και διασυνδέονται με τα POS, με ευθύνη της επιχείρησης που τα χρησιμοποιεί. Η ΑΑΔΕ ενημερώνει κάθε Χρήστη υπηρεσιών πληρωμών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συνόλου των POS που διαθέτουν με email, με ειδοποίηση στην εφαρμογή «Τα Μηνύματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE και με ένδειξη στα «Στοιχεία Μέσων Πληρωμών (EFT/POS)» στην εφαρμογή «Στοιχεία Επιχείρησης».


Για τη διασύνδεση οι επαγγελματίες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:


Προβολή στοιχείων POS. Τα στοιχεία των POS που έχουν υποβληθεί από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) και τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs), είναι διαθέσιμα στις επιχειρήσεις στην ψηφιακή πύλη myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Μητρώο POS
Υποβολή δήλωσης διαφωνίας. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS υποβάλλουν Δήλωση Μέσων Πληρωμών, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που διαφωνούν με τα στοιχεία που εμφανίζονται στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών
Αναβάθμιση POS. Η αναβάθμιση των ενεργών POS πραγματοποιείται απομακρυσμένα με ευθύνη των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs)
Ειδοποίηση αναβάθμισης. Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν ειδοποίηση με αποστολή email για την αναβάθμιση των POS που διαθέτουν
Διασύνδεση POS – Ταμειακού Συστήματος. Εντός 30 ημερών από την ειδοποίηση και το αργότερο έως τις 29/2/2024, ο τεχνικός ΦΗΜ διασυνδέει επιτόπια το POS με την Ταμειακή μηχανή και ολοκληρώνει τη διαδικασία.
Μπορείτε να επιλέξετε την έκδοση των παραστατικών σας είτε μέσω των διαθέσιμων πιστοποιημένων ταμειακών μηχανών (ΦΗΜ-OCR), είτε μέσω άυλων ταμειακών μηχανών από πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης (VCR). Οι Πάροχοι Μέσων Πληρωμών (NSPs) και οι Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) διαθέτουν μοντέλα POS, για τα οποία έχουν υποβάλει Δήλωση Συμμόρφωσης για την διασύνδεση με τα Ταμειακά Συστήματα. Τέλος, οι διαθέσιμες All in One λύσεις, έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ως POS και ως Ταμειακό Σύστημα και είναι συμβατές με τις απαιτήσεις της διασύνδεσης POS – Ταμειακών Συστημάτων.

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 28 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα