×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
13
Σεπτεμβρίου

Eurogroup: Μαραθώνιος για την κυβέρνηση μετά το... break των εκλογών για απαρέγκλιτη τήρηση του μνημονίου

Βάζει φρένο στα σενάρια επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας. Τα μέτρα που πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν και οι εναλλακτικές για την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ. Το φθινόπωρο η συζήτηση για το χρέος. Έως τις 15 Νοεμβρίου η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Τα αυστηρά μηνύματα και οι προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων υπουργών στον Γ. Χουλιαράκη

 

Πολλαπλά μηνύματα για απαρέγκλιτη τήρηση του μνημονίου, ανεξαρτήτως της όποιας κυβέρνησης μπορεί να προκύψει από την κάλπη και χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος από εκείνον που έχει ήδη χαθεί λόγω εκλογών, απέστειλαν στην Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

 

Μάλιστα επιχείρησαν να βάλουν φρένο στα σενάρια περί επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

 

Οι Ευρωπαίοι κατέστησαν σαφές πως υπάρχει μια σχετική ανησυχία για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς, λόγω του ρευστού πολιτικού σκηνικού, ωστόσο έσπευσαν να εκφράσουν την πεποίθηση πως αν και κρίσιμες οι ελληνικές εκλογές, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η νέα κυβέρνηση θα επιδοθεί σε μαραθώνιο, προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

 

Από την πλευρά του ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, κατά την παρθενική του παρουσία σε επίπεδο Eurogroup, ενημέρωσε τους ομολόγους του τόσο για το μέχρι στιγμής έργο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται στη χώρα, οκτώ μόλις μέρες πριν την κάλπη της ερχόμενης Κυριακής.

 

Κατά τη διάρκεια του άτυπου Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν εκτενώς το θέμα της Ελλάδας και δη τα ζητήματα εκείνα που αφορούν στην προετοιμασία των μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν από τη νέα κυβέρνηση, τον ακριβή χρόνο έναρξης των επίσημων διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και την πορεία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.


Σεβασμός στην εκλογική διαδικασία, αλλά να μη χαθεί χρόνος

 

Τη δεδομένη στιγμή, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία και να περιμένουμε ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος, τόνισε, αμέσως μετά το πέρας του Eurogroup, ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Είναι κρίσιμες οι εκλογές, αλλά δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, εξήγησε.


Κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους

 

Όπως πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ, στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup δεν συζητήθηκε επισήμως ο χρόνος έναρξης των διαπραγματεύσεων για το χρέος, αναφέροντας ωστόσο πως η συζήτηση αυτή θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο.

 

Να σημειωθεί εδώ πως σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, οι δανειστές σπεύδουν με κάθε ευκαιρία να επισημαίνουν πως δεν τίθεται θέμα κουρέματος της ονομαστικής του αξίας, αλλά μόνο νέος γύρος ελάφρυνσής του, μέσω παράτασης του χρόνου αποπληρωμής του και μείωσης των επιτοκίων.


Δεν υπάρχει ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας

 

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του Eurogroup έσπευσε να βάλει φρένο σε κάθε σενάριο επαναδιαπραγμάτευσης της νέας συμφωνίας και δη των όρων που νέου μνημονίου που έχει υπογραφεί.

 

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την Ελλάδα. Είναι κάτι που θα συζητηθεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει», τόνισε.

 

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα περασμένα 24ωρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άνοιξαν παράθυρο για περιορισμένου εύρους τροποποιήσεις στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, κατά την έναρξη της πρώτης αξιολόγησής του.

 

Ωστόσο ο επικεφαλής του Eurogroup διέψευσε το σενάριο μιας συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης.
Πρώτα στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων ασφαλιστικό και φορολογικό

 

Λαμβάνοντας τον λόγο ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε πως πρέπει να περιμένουμε πολλά τους επόμενους μήνες από την Ελλάδα, όπως:

 

- την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

 

- τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό

 

- την ανεξαρτητοποίηση των φορολογικών αρχών - μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα

 

Υπενθυμίζεται εδώ πως στη μακρά λίστα των μνημονιακών υποχρεώσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνονται η κατάρτιση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015, προκειμένου να καλυφθούν οι αστοχίες του τρέχοντος έτους, αλλά και η κατάρτιση του επίσημου προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2016.


Εκταμίευση δόσεων: Έως 2 δισ. τον Οκτώβριο ή συνολικά 3 δισ. τον Νοέμβριο

 

Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα εκταμίευσης της δόσης των 3 δισ. ευρώ, το Eurogroup παρουσίασε εναλλακτικά σενάρια.

 

Ο επίτροπος Μοσκοβισί εκτίμησε ότι θα μπορούσε να εκταμιευθεί μια υπο-δόση ύψους 1-2 δισ. ευρώ από τη δόση των 3 δισ. ευρώ.

 

Η εκταμίευση της υπο-δόσης αυτής θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να γίνει εντός του Οκτωβρίου.

 

Η δόση των 3 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευθεί στην Ελλάδα, έως τα τέλη Νοεμβρίου, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της χώρας, υπό την προϋπόθεση της ταχείας υλοποίησης του προγράμματος, τόνισε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.


Τράπεζες: Μέχρι 15 Νοεμβρίου η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης

 

Στο μέτωπο των τραπεζών, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Ξέρουμε ότι έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση της κατάστασης των τραπεζών. Είναι επείγουσα ανάγκη η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους. Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Νοεμβρίου».

 

Όπως είναι ήδη γνωστό, τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review), με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα stress tests.

 

Στόχος είναι τα stress tests να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί μία περίοδος χάριτος για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 

Στα μέσα της εβδομάδας άλλωστε ανακοινώθηκε επισήμως άλλωστε πως συστάθηκε ειδική ομάδα εργασίας, από νομικούς και εμπειρογνώμονες της Τραπέζης της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να καθοριστεί το νομικό πλαίσιο για τη μέθοδο της ανακεφαλαιοποίησης.

 

Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2015 - σημείο στο οποίο συμφωνούν Αθήνα και δανειστές - προτού τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2016 η κοινοτική οδηγία που προβλέπει bail-in.


Χουλιαράκης στο Eurogroup: Να προετοιμαστεί η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους

 

Όπως σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, στο σημερινό άτυπο Eurogroup επιβεβαιώθηκε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία του Αυγούστου.

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε στους Ευρωπαίους ομολόγους του πως η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στο πλαίσιο των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων της και έθεσε εκ νέου την ανάγκη προετοιμασίας της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, που αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

 

 

πηγή: news247.gr

Διαβάστηκε 216 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)