×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
08
Οκτωβρίου

«Βόμβα» στο real estate τα κόκκινα δάνεια

Βόμβα στην αγορά ακινήτων αποτελούν οι κατοικίες, οι επαγγελματικοί χώροι και τα οικόπεδα,

συνολικής αξίας 33 δισ. ευρώ που είναι υποθηκευμένα έναντι των 100 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων των ιδιωτών και των επιχειρήσεων στις συστημικές τράπεζες.


Όπως σημειώνουν Τα Νέα, στη συντριπτική τους πλειονότητα τα ακίνητα αυτά έχουν υποθηκευτεί σε αξίες πολύ υψηλότερες των σημερινών, γι' αυτό και ο κίνδυνος είναι πως όταν μέχρι το τέλος του έτους αρχίσει το ξεσκαρτάρισμα των κόκκινων δανείων, κατοικίες, γραφεία και καταστήματα θα πέσουν κατά χιλιάδες και σε σκοτωμένες τιμές στην αγορά, αποτελειώνοντας το ελληνικό real estate.


Πρόκειται για ισορροπία του τρόμου πάνω από την ελληνική αγορά real estate, όπου η πτώση των τιμών από το 2008 έως σήμερα φτάνει το 40% και συνεχίζεται φέτος με αμείωτο ρυθμό.


Από το βήμα του συνεδρίου ακινήτων Prodexpo, ο επικεφαλής τoυ οίκου συμβούλων Alvarez & Marsal Μ. Κολιόπουλος παρουσίασε μελέτη σύμφωνα με την οποία τα υποθηκευμένα ακίνητα έναντι του συνόλου των δανείων (κόκκινα και μη) που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες φτάνουν τα 103 δισ. ευρώ.


Τόσο ο ίδιος όσο και στελέχη της αγοράς έφεραν το παράδειγμα δύο εκ των πρωταγωνιστών της ευρωπαϊκής κρίσης, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, τονίζοντας ότι μόνο μια ενεργή διαχείριση αυτών των δανείων θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για την ελληνική αγορά.

 

 

 

πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστηκε 128 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)