ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 21 Μαΐου 2024 - 5:08:55μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
15
Σεπτεμβρίου

Wilbur Ross: Η ΕΚΤ ενδεχομένως να είναι πολύ αυστηρή με τις ελληνικές τράπεζες

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Wilbur Ross δήλωσε ότι η τρέχουσα αξιολόγηση

των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πολύ συντηρητική και μπορεί να οδηγήσει σε περιττή επιβάρυνση των Ευρωπαίων φορολογούμενων, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

 

Το τελευταίο πακέτο βοήθειας προβλέπει έως 25 δισ. ευρώ για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, αναφέρει το πρακτορείο.


"Το πραγματικό ζήτημα είναι η πραγματική πιθανότητα το βασικό σενάριο που χρησιμοποιείται να είναι υπερβολικά απαισιόδοξο και επομένως η δυσμενής υπόθεση να είναι τελείως υπερβολική”, δήλωσε ο Ross μιλώντας στο πρακτορείο.

 

Η ΕΚΤ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να δεσμεύσουν άνευ όρων τα 25 δισ. ευρώ για περίοδο τριών ετών και "να αφήσουν την ΕΚΤ να τα διοχετεύσει στις τράπεζες, εάν και όταν, διαπιστώσει ότι μια τράπεζα χρειάζεται κεφάλαια”, δήλωσε ο Ross.


Με αυτό τον τρόπο "ο βαθμός της απομείωσης (dilution) στην επένδυση της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών επενδυτών, περιλαμβανόμενης της δικής μου [στην Eurobank], θα βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε κάποια άποψη”, δήλωσε.

 

Ο Ross αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα προηγούμενα στην Ιρλανδία, την Κύπρο και την Ισπανία, όπου είχαν αποτυπωθεί υπερβολικές κεφαλαιακές ανάγκες. Το 2013, το 1 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2,5 δισ. ευρώ που προορίζονταν για τις τράπεζες της Κύπρου δεν χρησιμοποιήθηκε, ούτε και τα 10,9 δισ. ευρώ που είχαν μπει στην άκρη για την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το 2014, όπως δήλωσε.

 

Οι επίσημες προβλέψεις που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ αρνητικές δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει, δήλωσε ο Ross.

 

Οι ελληνικές τράπεζες τα πάνε "πολύ καλά” και συνεχίζουν να έχουν πολύ καλά κέρδη προ προβλέψεων με "αξιοπρεπή” επιστροφή επί των περιουσιακών στοιχείων το α΄ τρίμηνο, δήλωσε.


Επιπλέον, ο νικητής των εκλογών "θα είναι μια πιο κεντρώα και πιο σταθερή κυβέρνηση απ’ ό,τι προηγουμένως, κάτι που είναι σημαντικό καθώς ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση που δημιούργησε το πρόβλημα ρευστότητας για τις τράπεζες”, δήλωσε.

 

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής προειδοποίησε ότι υπάρχει μια χούφτα διεθνών επενδυτών που είναι πρόθυμοι να τοποθετήσουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα, ακόμα και κάτω από φαινομενικά καλύτερες συνθήκες.


Αν ωστόσο αυτοί οι επενδυτές νιώσουν ότι "τους μεταχειρίζονται άδικα από μια απερίσκεπτη βιασύνη για αποφάσεις και σε αυτό το πλαίσιο απομειωθούν άσκοπα, δεν θα επιστρέψουν”, δήλωσε.

 

 

πηγή: parapolitika.gr

Διαβάστηκε 160 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα