ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023 - 7:16:49μ.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
18
Ιουλίου

Ακριβότερο ρεύμα για βιομηχανίες, αγρότες

Κατηγορία Ενέργεια

Αυξήσεις τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος σε ποσοστό 40% για τους αγρότες και μέχρι 20% για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες φέρνει η νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Στην ουσία, πραγματικοί αγρότες και βιομηχανία θα πληρώσουν εφάπαξ, και με άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης μεγάλων παραγωγικών μονάδων, καθυστερήσεις διαρθρωτικών αλλαγών για τις οποίες η χώρα είχε δεσμευθεί από το πρώτο Μνημόνιο, χωρίς να προχωρήσει στην εφαρμογή τους.

 

Στην περίπτωση δε των αγροτικών τιμολογίων, οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής παρέτειναν μέχρι και σήμερα το καθεστώς της χρήσης του χαμηλού κόστους αγροτικού τιμολογίου από άσχετες χρήσεις, όπως ξενοδοχεία, διάφορες τουριστικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, ακόμη και βίλες στην Εκάλη. Είναι ενδεικτικό ότι από τις συνολικά 207.000 δικαιούχους του αγροτικού τιμολογίου, οι πραγματικοί δικαιούχοι αγρότες περιορίζονται σε περίπου 60.000.

 

Η μετάβαση στα κοστοβαρή τιμολόγια και η πλήρης κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων οι οποίες βοηθούσαν στην εφαρμογή των «κοινωνικών» πολιτικών που επιβάλλονταν στη ΔΕΗ με πολιτικές αποφάσεις αποτέλεσαν δέσμευση του πρώτου Μνημονίου. Η τελευταία προσαρμογή σε αυτό το καθεστώς έγινε τον περασμένο Αύγουστο και αφορούσε τις επιδοτήσεις στις χαμηλές καταναλώσεις (μέχρι 800 κιλοβατώρες), μοντέλο που επιδοτούσε στρεβλά επί χρόνια ένα και δύο εξοχικά. Οι αγροτικές καταναλώσεις πήραν παράταση μέχρι το τέλος του 2015, με το επιχείρημα ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των καταναλωτών που κάνει χρήση του φθηνού αγροτικού τιμολογίου και είναι πράγματι αγρότες. Αυτό, γιατί κανείς μέχρι τότε δεν είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε έλεγχο και καταγραφή, πράγμα που αποφάσισε να κάνει η ΔΕΗ με καθυστέρηση και υπό τις αφόρητες πιέσεις των εταίρων για κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων.

 

Ενα ακόμη επιχείρημα για την παράταση αυτού του παραλογισμού ήταν η εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών» για να μπορεί να κοστολογείται η ενέργεια σε ωριαία βάση, κάτι που θα δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να πετυχαίνουν χαμηλότερες τιμές προσαρμόζοντας τις καταναλώσεις τους σε ώρες χαμηλής ζήτησης. Ο εν λόγω διαγωνισμός ξεκίνησε το 2013 και έχει μέχρι σήμερα πάρει 6 παρατάσεις, με την τελευταία τον περασμένο Μάιο.

 

Καθυστερήσεις ετών στις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού καλείται να πληρώσει και η βιομηχανία, η οποία, σε αντιστάθμισμα της δυνατότητας ανταγωνιστικών τιμών αφού δεν υφίσταται πραγματικά ανταγωνιστική αγορά, πέτυχε για το 2014 και το 2015 με πολιτική παρέμβαση και με απόφαση Γ.Σ. της ΔΕΗ εκπτώσεις μέχρι και 20% στα τιμολόγια ρεύματος, των οποίων την κατάργηση ζητεί η νέα συμφωνία.

 

 

πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 189 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα