Θυμίζουμε ότι στην Αθήνα βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο ειδικός απεσταλμένος για θέματα ενέργειας Έιμος Χόχσταϊν, ενώ αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα θα βρεθεί το στέλεχος του αμερικανικού treasury Ντάλιπ Σινγκ. Τη σκυτάλη θα πάρει την προσεχή εβδομάδα η αμερικανίδα υφυπουργός εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, η οποία είχε βρεθεί στην Ελλάδα και τον Ιούνιο και η οποία αναμένεται να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη Κέρι.
Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις και επαφές, μέχρι στιγμής έχουν έντονο ενεργειακό χρώμα (επίσκεψη Χόχσταϊν) ωστόσο με όχημα την ενέργεια διπλωματικοί παράγοντες καταγράφουν μια γενικότερη σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Επί των ενεργειακών, πέραν των γνωστών ανακοινώσεων που έγιναν την περασμένη εβδομάδα και αφορούσαν στη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων για τον αγωγό TAP αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, κατά τις επαφές με τον κ. Χόχσταϊν, σύμφωνα με πληροφορίες ετέθη επί τάπητος το θέμα της εισαγωγής αμερικανικού LNG για την κάλυψη μέρους των αναγκών όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο αμερικανός διπλωμάτης τους επόμενους μήνες θα αρχίσουν οι δοκιμαστικές εξαγωγές φορτίων LNG από τις ΗΠΑ, ενώ οι κανονικές εξαγωγές θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο του 2016. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να έρθουν φορτία αμερικανικού LNG στην Ελλάδα, μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, ο οποίος θυμίζουμε αναβαθμίζεται με νέο αποθηκευτικό χώρο που θα αυξήσει τη δυναμικότητά του. Σε συνδυασμό με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό καθώς και το νέο αγωγό Βουλγαρίας Ρουμανίας, το αμερικανικό αέριο θα μπορούσε να φτάσει σε όλες τις χώρες των ανατολικών Βαλκανίων, ενώ για τα δυτικά Βαλκάνια το σημείο υποδοχής φαίνεται ότι προκρίνεται να είναι το τερματικό υγροποιημένου αερίου που αναπτύσσεται στην Κροατία (Adria LNG).
Εφόσον τα σχέδια αυτά προχωρήσουν, τότε είναι πολύ πιθανόν οι αγορές των Βαλκανίων να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια νέα εναλλακτική πηγή προμήθειας, αρκετά νωρίτερα από την ολοκλήρωση του αγωγού TAP που θα φέρει στην περιοχή αέριο από την Κασπία. Τα επόμενα χρόνια εξάλλου, αναμένεται να είναι διαθέσιμες στην περιοχή και άλλες εναλλακτικές όπως το ιρανικό αέριο ή ακόμη και το αέριο της ανατολικής Μεσογείου, του οποίου οι προοπτικές εμφανίζονται εξαιρετικά ελπιδοφόρες μετά την ανακάλυψη και του νέου μεγάλου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο.
Ειδικά για την περιοχή των Βαλκανίων, οι προοπτικές αυτές θεωρούνται σημαντικές, με δεδομένη την μονομερή εξάρτηση που καταγράφεται αυτή τη στιγμή από το αέριο της Gazprom και η οποία δημιουργεί προβλήματα τόσο σε επίπεδο ασφάλειας προμήθειας όσο και σε επίπεδο κόστους.
πηγή: energypress.gr