Εκτύπωση αυτής της σελίδας
31
Αυγούστου

Έχουμε φτάσει ήδη στην κορύφωση της κατά κεφαλήν ενεργειακής ζήτησης παγκοσμίως

Κατηγορία Ενέργεια

Η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση αυξάνεται ραγδαία εδώ και 200 περίπου χρόνια, αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει ως το 2050, καθώς η ανθρωπότητα θα φτάσει στο λεγόμενο «peak energy», όπως υποστηρίζει πρόσφατη μελέτη της Sanford C. Bernstein & Co.

Πιο αναλυτικά, οι συντάκτες υποστηρίζουν πως η ζήτηση για ενέργεια πρόκειται να κορυφωθεί στη δεκαετία του 2050 και στη συνέχεια θα αρχίσει να ελαττώνεται καθώς θα μειώνεται σταθερά η αναλογία της κατανάλωσης ενέργειας ανά μονάδα παραγωγής ΑΕΠ, επίσης γνωστή ως ενεργειακή ένταση. Σημειώνουν επίσης, ότι η ζήτηση ήδη τείνει να περιορίζεται ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης στη διόγκωση του ανθρώπινου πληθυσμού και της ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα, ρόλο παίζει και η στροφή από τη βιομηχανία προς τον τομέα των υπηρεσιών, αλλά και οι νέες ενεργειακές τεχνολογίες.

 

Το peak energy χαρακτηρίζεται από τους συντάκτες ως «μια μοναδική στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία». Παρατηρούν ότι «αν και η επιλογή των νικητών στο μέλλον της ενέργειας δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση, εντούτοις μπορεί κανείς να δει εύκολα ποιοι θα είναι οι χαμένοι. Δεν θα υπάρχει χώρος για παραγωγή υψηλού κόστους και υψηλών ρύπων στο μέλλον».

 

1screen shot 2016 08 26 at 3.23.50 pm

 

Αναφορικά με τις επιμέρους ενεργειακές πηγές, εκτιμούν ότι η κατανάλωση άνθρακα θα κορυφωθεί γύρω στο 2020, ενώ το πετρέλαιο θα ακολουθήσει στη δεκαετία του 2030. Εντωμεταξύ, θα συνεχιστεί η στροφή προς το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, αν και θα χρειαστούν δεκαετίες.

 

2creen shot 2016 08 26 at 3.48.24 pm

 

Προς το παρόν, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η ενεργειακή ζήτηση σταθεροποιείται. Η κατά κεφαλήν ενεργειακή κατανάλωση ίσως να έχει ήδη κορυφωθεί, σύμφωνα με την Bernstein:

 

«Αν και η ενεργειακή ζήτηση αυξήθηκε από τις 70 τρις. BTU ανά άνθρωπο ετησίως σε σχεδόν 80 τρις., υπάρχουν σημάδια ότι η ανάπτυξη αυτή έχει σταθεροποιηθεί. Τα τελευταία τρία χρόνια, η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην πραγματικότητα μειώθηκε. Παρόλο που η κατά κεφαλήν κατανάλωση σταθεροποιήθηκε παλαιότερα στη δεκαετία του 1970 ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών, στη δεκαετία του 2000 έγινε ένα βήμα παραπέρα με την Κίνα. Το κατά πόσο η Ινδία μπορεί να καταφέρει το ίδιο στο μέλλον απομένει να φανεί.

 

Βάσει των σεναρίων του ΙΕΑ για την ενεργειακή ζήτηση με άξονα το 2040, η κατά κεφαλήν ενεργειακή ζήτηση προβλέπεται να παραμείνει σταθερή για τα επόμενα 25 χρόνια. Με άλλα λόγια, η κορύφωσή της έχει ήδη έρθει. Μετά από 200 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης της κατά κεφαλή κατανάλωσης, από τις αρχές της βιομηχανικής επανάστασης, αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για τον κόσμο».

 

Πάντως, η παγκόσμια ζήτηση μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 30% στα επόμενα 40 χρόνια προτού κορυφωθεί, όπως τονίζεται.

 

 

πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 262 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)