×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
08
Ιουλίου

Ενδείξεις «κανονικότητας» στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας

Κατηγορία Ενέργεια

Αρχίζει να θυμίζει καλοκαίρι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα, αν και ακόμη απέχει πολύ ακόμη από τα υψηλά της ζήτησης άλλων ετών. Ωστόσο γεγονός είναι ότι πλέον η ζήτηση δίνει σημάδια ζωής, γεγονός που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα.

Ειδικότερα, σήμερα το μεσημέρι στις 2 η ώρα η ζήτηση ηλεκτρισμού αναμένεται να φτάσει σε υψηλό 8.063MW, ενώ σε όλη τη διάρκεια της ημέρας η μέση οριακή τιμή του συστήματος θα είναι 52,28 ευρώ.

 

Από το σύνολο των μονάδων, σε πλήρη λειτουργία θα βρεθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες θα επικουρηθούν για αρκετές ώρες από τις μονάδες φυσικού αερίου Μεγαλόπολη 5 της ΔΕΗ αλλά και τη μονάδα του Ήρωνα στη Θήβα. Τις προηγούμενες ημέρες αντίστοιχο ρόλο με τον Ήρωνα είχε διαδραματίσει η μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη.

 

Στο μέτωπο των εισαγωγών καταγράφεται σημαντικός περιορισμός των ποσοτήτων που προορίζονται για την ελληνική αγορά, αφού τις νυχτερινές ώρες γίνονται transit εισαγωγές από την Ιταλία, ενώ τις ώρες της ημερήσιας αιχμής ακολουθείται η αντίστροφη πορεία με τις transit εισαγωγές από τα βόρεια σύνορα να κατευθύνονται προς την Ιταλία.

 

Σε αντίθεση με την ομαλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, το ταμείο της ΔΕΗ βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μείωση της ρευστότητας που προκαλούν τα capital controls. Έτσι ήδη από την περασμένη καταγράφεται σημαντική μείωση των πληρωμών, ενώ τις τελευταίες ημέρες το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων προέρχεται από πληρωμές που γίνονται μέσω web banking ή μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

 

Υπογραμμίζεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει διαβεβαιώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι η εταιρεία εγγυάται την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας.

 

 

πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 204 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)