ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023 - 7:19:27π.μ.

banner468x60

27
Αυγούστου

Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: Ντους στη δουλειά και «τέλος» στο σιδέρωμα – Οι Ευρωπαίοι τραβούν την πρίζα για οικονομία

Κατηγορία Ενέργεια

Πολλαπλασιάζονται οι πολίτες που θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να περάσουν τον χειμώνα

 

O πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία έχουν ως συνέπεια το ξέσπασμα ενεργειακής κρίσης, η οποία θα πλήξει σοβαρά την Ευρώπη, ενώ ήδη πολλοί Ευρωπαίοι επεξεργάζονται «λύσεις» ανάγκης για να εξοικονομήσουν λεφτά.

 

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, αρκετοί Ευρωπαίοι ξεκίνησαν να βάζουν σίδερο λιγότερες φορές και να κάνουν ζεστά ντους στη δουλειά, σε μία προσπάθεια να τραβήξουν από την πρίζα όσες περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές γίνεται.

 

Χαρακτηριστικά, στην πόλη Γκρίμσμπι της ανατολικής Αγγλίας, ο Φίλιπ Κίτλεϊ δεν άναψε ούτε τον ανεμιστήρα του σπιτιού του όταν η Βρετανία έλιωνε από τον καύσωνα φέτος το καλοκαίρι. Μια ματιά στον τραπεζικό λογαριασμό του εξηγεί το γιατί.

 

Μάλιστα, έχασε τη δουλειά του τον Απρίλιο και σήμερα ζει με ένα επίδομα ύψους 600 λιρών (περίπου 710 ευρώ) τον μήνα. Δίνει τα μισά χρήματα για ενοίκιο και με τα υπόλοιπα καλύπτει τις βασικές του ανάγκες. Πλέον τρώει μία φορά την ημέρα αλλά, μολονότι έχει περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας στο ελάχιστο, το 15% των χρημάτων του πηγαίνει στους λογαριασμούς.

 

Το «φάντασμα» της ενεργειακής φτώχειας


Τα ποσοστά της ενεργειακής φτώχειας αναμένεται να αυξηθούν, με το Politico να κάνει αναφορά σε επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα, ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Έτσι, η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση National Energy Action (Εθνική Ενεργειακή Δράση – ΝΕΑ) υπολογίζει ότι 8,9 εκατομμύρια νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθούν αντιμέτωπα με το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας μετά τον Οκτώβριο – πέρσι το πρόβλημα αυτό αντιμετώπιζαν 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά.

 

Επίσης, το ένα τρίτο των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη περιορίσει τη χρήση της κουζίνας και του φούρνου, σύμφωνα με μια έρευνα του Financial Fairness Trust. Ένας στους τρεις μείωσε τα ντους που κάνει και οι μισοί άλλαξαν τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη του σπιτιού τους. «Ο κόσμος κάνει πολλά για να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τους λογαριασμούς, όμως αυτοί ανεβαίνουν έτσι κι αλλιώς. Για αυτό θέλουμε περισσότερες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση», είπε ο Τζέιμι Έβανς, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, που συμμετείχε στην έρευνα.

 

Τι είναι η ενεργειακή φτώχεια


Ως ενεργειακή φτώχεια ορίζεται η κατάσταση ενός νοικοκυριού που έχει χαμηλό εισόδημα και δαπανά το 10% ή και περισσότερο από το εισόδημα αυτό για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του, σύμφωνα με τη ΝΕΑ και άλλες οργανώσεις. Ο όρος χρησιμοποιείται ανεπίσημα και σε άλλες

ευρωπαϊκές χώρες.

 

Μάλιστα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα νοικοκυριά στην Ιταλία και τη Γερμανία έχουν πληγεί περισσότερο από τις αυξανόμενες τιμές, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.

 

Οι λογαριασμοί ενέργειας για τη μέση ιταλική οικογένεια αυξήθηκαν στο 5% των συνολικών οικιακών δαπανών τον Ιούλιο, από 3,5% το 2019, με βάση στοιχεία της εταιρείας οικονομικών ερευνών Prometeia. Αυτό το 5% του Ιουλίου είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1995, σύμφωνα με δεδομένα του ΟΟΣΑ.

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

Διαβάστηκε 25 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα