ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 - 4:02:43π.μ.
08
Ιανουαρίου

Επιδότηση 42 ευρώ για ρεύμα, 20 ευρώ για φυσικό αέριο – Πώς θα την πάρετε

Κατηγορία Ενέργεια

Νέα επιδότηση σε ρεύμα και φυσικό αέριο - Τα οικονομικά οφέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Στα 42 ευρώ ανέρχεται η επιδότηση του κράτους στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Ιανουάριο, 54 ευρώ σε όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ενώ στα 40 ευρώ για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Πρόκειται για το νέο πακέτο μέτρων ύψους 395 εκατ. ευρώ μέσω του οποίου στηρίζει η κυβέρνηση νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι των ανατιμήσεων στην αγορά ενέργειας.

 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας οριζόντια (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), όπως αυτές δηλώνονται στο E1 ανεξαρτήτως εισοδήματος ή εμβαδού κατοικίας. Η συνολική αξία της επιδότησης θα ανέλθει στα 157 εκατ. ευρώ.

 

Ειδικότερα, η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή, και συγκεκριμένα για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160€/MWh (ήτοι, 24 ευρώ). Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151-300kWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120€/MWh (δηλαδή 18 ευρώ).

 

Συνολικά, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι στα 42 ευρώ τον Ιανουάριο από 49,5 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, 39 ευρώ τον Νοέμβριο, 18 ευρώ τον Οκτώβριο και 9 ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

 

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση θα ανέλθει στα 180€/MWh, δηλαδή 54 ευρώ το μήνα. Η συνολική αξία της επιδότησης ανέρχεται στα 157 εκατ. ευρώ.

 

Παράλληλα, θα επιδοτηθούν οριζόντια όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις (Χαμηλή, Μέση και Υψηλή Τάση) σε όλα τα μη οικιακά τιμολόγια, δηλαδή τα αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά κ.ά. Η επιδότηση ορίζεται στα 65€/MWh.

 

Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ. Ετσι, τα επαγγελματικά της Χαμηλής Τάσης θα επιδοτηθούν με 74.128.994 ευρώ, τα επαγγελματικά της Μέσης Τάσης (με λιγότερες από 13 GWh) με 41.562.529 ευρώ, τα επαγγελματικά ΜΤ (με περισσότερες από 13 GWh) 8.226.919 ευρώ, τα βιομηχανικά Υψηλής Τάσης με 2.697.917 ευρώ, τα αγροτικά Χαμηλής Τάσης 5.528.916 ευρώ και τα αγροτικά Μέσης Τάσης με 611.672 ευρώ.

 

Από τον Φεβρουάριο και μετά, εξετάζεται, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία της επιχείρησης.

 

Υπενθυμίζεται ότι από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει η αναστολή της πληρωμής των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

 

«Το σχήμα της οικονομικής στήριξης σε όλες ανεξαρτήτως τις επιχειρήσεις από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες μέχρι τις μεγαλύτερες έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού σε χρόνο-ρεκόρ και για αυτό θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον ανταγωνισμό, κ. Βεστάγκερ, καθώς και τα στελέχη της Επιτροπής που συνεργάστηκαν μαζί μας», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που κατέθεσε πρόταση κρατικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων το 2022 στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού για την ενεργειακή κρίση και πήρε την έγκριση.

 

Φυσικό αέριο
Οσον αφορά τις επιδοτήσεις τιμολογίων φυσικού αερίου σε νοικοκυριά, θα ανέλθει σε 20€/MWh για όλους τους παρόχους για όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος ή μεγέθους κατοικίας. Παράλληλα, θα δοθεί και extra έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ύψους 20€/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί η ανάλογη συμβολή από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της.

 

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ θα ανέλθει σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, όπου η χονδρική τιμή φυσικού αερίου εκτιμάται στα 114€/Mwh.

 

Επαναξιολογήσεις
Να σημειωθεί ότι το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται η μοναδιαία τιμή της επιδότησης.

 

Αντίστοιχα, επεκτείνεται η επιδότηση του φυσικού αερίου από την κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

 

Πιο συγκεκριμένα, για τον Ιανουάριο του 2022, η επιδότηση ανέρχεται στα 30€/MWh. Η συνολική ενίσχυση θα ανέλθει σε 51 εκατ. ευρώ.

 

«Η κυβέρνηση, υλοποιώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζει για πέμπτο μήνα να στηρίζει την ελληνική οικογένεια απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχουμε διαθέσει περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ συνολικά για τον σκοπό αυτό. Συνεχίζουμε και τον Ιανουάριο με τα μέτρα στήριξης να επεκτείνονται και στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, που επίσης βάλλονται βάναυσα από τις εκρηκτικές αυξήσεις στην ενέργεια. Η στήριξη των επαγγελματιών και του συνόλου της παραγωγικής βάσης της χώρας διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και αποτρέπει τη μετακύλιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους στην κατανάλωση», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

 

Με πληροφορίες από: Ελεύθερος Τύπος

 

 

 

 

 

Πηγή:newbomb.gr

Διαβάστηκε 84 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα