ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 4:55:28μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
05
Νοεμβρίου

«Εθνική συμμαχία» ΔΕΗ – βιομηχανίας για το θέμα της εξαίρεσης από τους ρύπους

Κατηγορία Ενέργεια

Προχθές επικεφαλής γνωστού βιομηχανικού ομίλου ανέφερε ότι το αίτημα της ΔΕΗ για την εξαίρεση από την υποχρέωση αγοράς δικαιωμάτων για το σύνολο των εκπομπών ρύπων της ηλεκτροπαραγωγής, είναι ένα εθνικό θέμα το οποίο και θα υποστηρίξει ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αναφέρουν οι πληροφορίες βρίσκονται και άλλοι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές, οι οποίοι συντάσσονται με το αίτημα που έχει καταθέσει η ΔΕΗ να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα στις χώρες που εξαιρούνται από την υποχρέωση αγοράς ρύπων.

 

Θυμίζουμε ότι η σχετική εξαίρεση ισχύει για χώρες που το ΑΕΠ τους βρίσκεται κάτω από το 60% του κοινοτικού μέσου όρου, με χρονικό ορόσημο το 2013. Η Ελλάδα τη χρονιά εκείνη βρισκόταν λίγο πάνω, στο 62,5% του κοινοτικού μέσου όρου ωστόσο έπεσε κάτω από το 60% την ακριβώς επόμενη, γεγονός που σύμφωνα με τη ΔΕΗ εγείρει έδαφος να διεκδικήσει η χώρα μας την εξαίρεση.

 

Για την εξαίρεση αυτή πάντως φαίνεται να έχουν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες, ότι στη συνέχεια το όφελος που θα προκύψει θα μπορεί να μετακυληθεί αυτούσιο στα τιμολόγια των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων. Μια τέτοια εξέλιξη βεβαίως θα ωφελούσε άμεσα και την ενεργοβόρο βιομηχανία.

 

Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για τη χορήγηση της εξαίρεσης, τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος τους να κατευθυνθούν σε περιβαλλοντικές δράσεις και όχι να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη.

 

Πάντως η υποστήριξη – τουλάχιστον verbatim – του αιτήματος της ΔΕΗ και από τη βιομηχανία, συμπίπτει με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ΔΕΗ – βιομηχανίας για την κατάρτιση των νέων τιμολογίων, που θα αντικαταστήσουν τα προσωρινά τιμολόγια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

 

Προχθές ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι οι συζητήσεις γίνονται σε καλό κλίμα και ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία (πλην του Αλουμινίου με το οποίο έχει συμφωνηθεί να υπάρξουν 3μηνες διαπραγματεύσεις).

 

Η πρόθεση της βιομηχανίας να υποστηρίξει το αίτημα της ΔΕΗ, εξάλλου, μπορεί να εκληφθεί και ως ένα ακόμη σημάδι ότι οι σχέσεις της ΔΕΚΟ με τους ενεργοβόρους καταναλωτές, οι οποίες πέρασαν από 40 κύματα τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται σε καλύτερο σημείο.

 

Απομένει να διαφανεί εάν το βελτιωμένο αυτό κλίμα θα αποτυπωθεί και στην πράξη όχι μόνο με την επίτευξη συμφωνίας για τα τιμολόγια αλλά και σε επίπεδο κοινής διεκδίκησης στα ευρωπαϊκά φόρα σε ό,τι αφορά το φλέγον θέμα των ρύπων, που υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε θρυαλλίδα για τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ.

 

 

πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 158 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα