ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 - 2:50:12π.μ.

banner468x60

07
Ιουλίου

«Γυριστή» μέσω Ουκρανίας την κάνουν οι Ρώσοι για τον αγωγό Greek Stream

Κατηγορία Ενέργεια

Στροφή στο θέμα της χρήσης των ουκρανικών αγωγών για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, σηματοδοτεί η εντολή του Προέδρου Πούτιν, να ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις για παράταση της συμφωνίας και μετά το 2019.

Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Γκαζπρόμ Αλεξέι Μίλλερ στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, υπάρχουν «οδηγίες» από την πολιτική ηγεσία της χώρας για την έναρξη συνομιλιών μεταξύ της Γκαζπρόμ και της Ουκρανικής Ναφτογκάζ, για τους όρους διέλευσης του ρωσικού αερίου, μετά το 2019.

 

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας, θεωρεί ως άδικες και αμφισβητήσιμες τις απαιτήσεις της Ουκρανίας για αύξηση των τελών διέλευσης από 2,7 σε 5 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα. Πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές ποτέ δεν διέκοψαν τις συζητήσεις και ότι το πιθανότερο είναι να τα βρούνε κάπου στη μέση.

 

Τα σημειώνουμε αυτά, επειδή τα εναλλακτικά σχέδια, μεταξύ των οποίων και η επέκταση του Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος, στα οποία επενδύει πολιτικά η κυβέρνηση Σύριζα και προσωπικά ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, δεν αποκλείεται από το να εμφανιστούν τελικά ως ένα από τα πολύ συνηθισμένα τεχνάσματα των μεγάλων παικτών στη γεωπολιτική σκακιέρα, προκειμένου αυτοί να πετύχουν άλλους στόχους.

 

Πιο απλά δηλαδή, εφόσον συνεχίσει η Γκαζπρόμ να χρησιμοποιεί τους ουκρανικούς αγωγούς, τότε απλούστατα δεν χρειάζεται να επενδύσει στα φαραωνικά σχέδια αγωγών χιλιάδων χιλιομέτρων, όπως ήταν ο South Stream ή ο Turkish Stream στους αρχικούς τους σχεδιασμούς.

 

Το ΑΝ η επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ Γκαζπρόμ και Ναφτογκάζ είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχτηκαν από ΕΕ και ΗΠΑ η Ρωσία και οι χώρες (όπως η Σερβία) που θα συνεργάζονταν για τη διέλευση του Turkish Stream από τα εδάφη τους, με αποτέλεσμα να τιναχτούν στον αέρα οι αρχικοί σχεδιασμοί, είναι άλλη υπόθεση.

 

Σημασία για την κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει, ότι όταν ξεκινούν συζητήσεις για παρόμοια θέματα, να λαμβάνουν υπ΄όψιν όλες τις παραμέτρους που αφορούν πολιτικούς, γεωστρατηγικούς και οικονομικούς συσχετισμούς.

 

 

πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 147 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα