Εκτύπωση αυτής της σελίδας
31
Δεκεμβρίου

Handelsblatt: Εγκωμιάζει την Ελλάδα για την πρόοδο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Κατηγορία Ενέργεια

Η γερμανική εφημερίδα περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους η χώρα μας κινείται στον ενεργειακό τομέα

 

Το εγκώμιο της Ελλάδας για την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και την ενίσχυση της πράσινης ενέργειας πλέκει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Με αφορμή την επίτευξη των σχετικών στόχων που είχε θέσει η Ε.Ε., η Handelsblatt εξηγεί με ποιους τρόπους η Ελλάδα σημείωσε πολύπλευρη πρόοδο στον ενεργειακό τομέα.

 

Ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, σημειώνει ό,τι «η Ελλάδα απελευθερώθηκε από την εξάρτηση φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσα σε ένα χρόνο χάρη στη δραστική εξοικονόμηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου», στρεφόμενη στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), η διακίνηση του οποίου σχεδόν διπλασιάστηκε κατά το 2022.


Η Handelsblatt επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει ήδη αποταμιεύσει υπερδιπλάσιο ποσό φυσικού αερίου από το προβλεπόμενο κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της κρίσης».

 

Πάντως, όπως παρατηρεί η Handelsblatt, «προκειμένου να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός με ηλεκτρική ενέργεια παρά τους στόχους εξοικονόμησης φυσικού αερίου, η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας ανέβαλε τη σταδιακή κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, η λήξη της οποίας προγραμματίζεται πλέον για το 2028, αντί του αρχικού στόχου για το 2025».

 

Τέλος, η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με απώτερο σκοπό το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2030 να προσεγγίσει το 80%, η Ελλάδα σημειώνει και εκεί πρόοδο: «Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2022, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε το 47,1%, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ. Συγκριτικά, πριν από δέκα χρόνια ήταν μόλις 6% », υπογραμμίζει η Handelsblatt.

 

Ο ανταποκριτής της αναφέρει ότι «η έκρηξη της ελληνικής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας προσελκύει και ξένες ενεργειακές εταιρείες. Τον Ιανουάριο, η ΔΕΗ και η γερμανική RWE Renewables σχημάτισαν κοινοπραξία, την Meton Energy AG, την οποία η RWE ελέγχει με το 51% των μετοχών. Η ΔΕΗ συνεισφέρει 9 ηλιακά έργα ισχύος 940 μεγαβάτ. Η τοποθεσία των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων είναι πρώην ορυχεία εξόρυξης λιθάνθρακα στη βόρεια Ελλάδα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 24 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)