Εκτύπωση αυτής της σελίδας
19
Σεπτεμβρίου

Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέο μοντέλο επιδότησης από 1η Οκτωβρίου – Πώς θα υπολογίζεται η έκπτωση

Κατηγορία Ενέργεια

Τα bonus για εξοικονόμηση ενέργειας

 

Από τον επόμενο μήνα έρχεται νέο μοντέλο επιδοτήσεων στο ρεύμα, το οποίο και θα αντικαταστήσει την οριζόντια επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης που δινόταν τους τελευταίους μήνες. Βασική αλλαγή είναι πως οι ενισχύσεις θα υπολογίζονται βάσει κλίμακας, ενώ για όσους έχουν υψηλές καταναλώσεις, θα θεσπιστεί κίνητρο εξοικονόμησης εφόσον επιτυγχάνεται μείωση κατανάλωσης τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι.

 

Σημειώνεται πως δεν πρόκειται για οριζόντια επιδότηση αλλά κλιμακωτή. Όσο μεγαλύτερη η εξοικονόμηση του εκάστοτε νοικοκυριού και επιχείρησης, τόσο μεγαλύτερη η επιδότηση. Το νέο μοντέλο θα αφορά στην α’ κατοικία, τα εξοχικά, τις φοιτητικές κατοικίες και επιχειρήσεις.

 

Φυσικό αέριο


Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, όπου καταναλώνουν συνολικά 700.000 νοικοκυριά, οι επιδοτήσεις θα είναι οριζόντιες ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Τα σενάρια θέλουν την επιδότηση να είναι ένα μιξ κρατικής ενίσχυσης και έκπτωσης από την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).

 

Το ποσοστό απορρόφησης της αύξησης θα είναι είτε 70%, είτε 50%.

 

Power Pass


Αξίζει να σημειωθεί πως εντός της εβδομάδας αναμένεται να πιστωθεί το επίδομα ενέργειας για τον μήνα Ιούνιο. Υπενθυμίζεται πως δεν χρειάζεται να γίνει νέα αίτηση καθώς ισχύουν οι προηγούμενες.

 

 

Από την πλευρά τους, κύκλοι των προμηθευτών εκφράζουν προβληματισμό για το ενδεχόμενο αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ επεσήμαιναν την ανάγκη να εφαρμοστεί σύστημα ανάλογο με του Τειρεσία για τους καταναλωτές με χρέη που μετακινούνται σε νέο πάροχο.

 

 

https://www.megatv.com/

 

 

 

 

Πηγή:newsbomb.gr

Διαβάστηκε 51 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)