×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
19
Σεπτεμβρίου

Η Gazprom ποντάρει στους πλειστηριασμούς

Κατηγορία Ενέργεια

Στον πρώτο πλειστηριασμό φυσικού αερίου που διεξήχθη 7-10 Σεπτεμβρίου η Gazprom

πούλησε περίπου το 1/3 (1,23 δισ. κυβικά μέτρα) από τα 3,2 δισ. κ.μ. που διέθεσε προς πώληση και η παροχή του θα διαρκέσει 6 μήνες, ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου. Στη διάρκεια του πλειστηριασμού πραγματοποιήθηκαν 40 συναλλαγές με 15 συμβαλλόμενους από τις 39 εταιρίες που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν. Όπως αναφέρει το πρακτορείο RBC, μεταξύ των μετεχόντων στον πλειστηριασμό ήταν οι εταιρίες E.ON, Engie, Eni, Total, RWE, BP, NOVATEK, Goldman Sachs, καθώς και οι χρηματιστηριακές εταιρίες Gunvor, Glencore και Vitol. Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Gazprom, η μέση τιμή που διαμορφώθηκε ήταν 203,2 ευρώ τα χίλια κυβικά μέτρα, που είναι υψηλότερη από την τιμή «Gazprom export» για την επόμενη χειμερινή περίοδο (Οκτώβριος 2015 – Μάρτιος 2016), καθώς και από την τιμή στους κόμβους του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Οι αγοραστές απέκτησαν μερικές παρτίδες αερίου, όλες μικρής ποσότητας. Ο τιμολογιακός ελιγμός της Gazprom αποδείχθηκε επιτυχημένος και της προσέφερε επιπρόσθετα ποσά, ενώ επίσης δεν οδήγησε σε καταστάσεις που η πώληση αερίου σε πλειστηριασμό θα οδηγούσε σε έλλειψη διαθέσιμου αερίου και μικρότερη -από την απαιτούμενη ημερήσια δόση- τροφοδοσία βάσει των ισχυόντων μακροπρόθεσμων συμβολαίων.

 

Η ίδια η Gazprom εκτιμά τα αποτελέσματα του πλειστηριασμού ως θετικά και επιπλέον, υπολογίζει ήδη από την ερχόμενη σεζόν θέρμανσης 2016-2017 να διαθέσει σε πλειστηριασμό έως το 10% του εξαγόμενου φυσικού αερίου. Τη σχετική δήλωση έκανε μετά τη λήξη του πλειστηριασμού ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του ομίλου, Αλεξάντρ Μεντβέντιεφ. Το 10% του εξαγώγιμου αερίου είναι περίπου 12 δισ. κυβικά μέτρα είτε περίπου το 3% από τον όγκο της αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ.

 

Νέα στρατηγική προσέγγιση

 

Συνολικά, οι αναλυτές αξιολογούν ως θετικό το πείραμα της Gazprom. Όπως επεσήμανε ο ειδικός σε θέματα εμπορίου πρώτων υλών τηςCommerzbank, Εβγκένι Βάινμπεργκ, ο πλειστηριασμός της Gazprom ήταν ένα πολυαναμενόμενο βήμα προς μια πιο διαφανή και ανταγωνιστική τιμολόγηση. Ο αναλυτής στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου του ομίλου Raiffeisen, Αντρέι Πολισιούκ, ανέφερε ότι την Gazprom δεν την ικανοποιούν οι τιμές στην αγορά όψεως και υπολογίζει να προσελκύσει νέους αγοραστές από την αγορά όψεως ή μεταπωλητών. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, πλειστηριασμοί όπως αυτοί αποτελούν τμήμα της στρατηγικής προσέγγισης της εταιρίας, η οποία λαμβάνει υπόψη την αύξηση του μεριδίου του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Gazprom έχει ανάγκη να αυξήσει τις προμήθειες στην Ευρώπη δεδομένης της ισχύος του Γ΄ ενεργειακού πακέτου που εισάγει περιορισμούς στους πωλητές.

 

Η Gazprom υποχρεώνεται να ελιχθεί εν μέσω των δύσκολων συνθηκών, λόγω της σχεδόν κατά 30% πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου και να προσπαθήσει να αυξήσει τα κέρδη από τις εξαγωγές διαμέσου της αύξησης του όγκου των πωλήσεων. Όπως ανέφερε στοBloomberg στις αρχές Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής της εταιρίας περιορισμένης ευθύνης «Gazprom export», Βαλέρι Νεμόφ, η Gazprom φέτος θέλει ν’ αυξήσει τις ποσότητες που εξάγει στην Ευρώπη και στην Τουρκία κατά 7%, προκειμένου να αντισταθμίσει τη μείωση των τιμών. Οι χώρες της ΕΕ ονειρεύονται εδώ και καιρό να απαλλαγούν από την εξάρτηση του ρωσικού αερίου, προσπαθούν να το αντικαταστήσουν με υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενώ μακροπρόθεσμα προσβλέπουν στο ιρανικό φυσικό αέριο. Είναι γεγονός ότι προς το παρόν οι χαμηλές τιμές του ρωσικού αερίου και οι ανεπαρκείς τεχνικές δυνατότητες μερικών ευρωπαϊκών χωρών για λήψη υγροποιημένου αερίου, καθιστούν την εισαγωγή από τη Ρωσία ελκυστικότερη. Τον Αύγουστο η Ευρώπη μείωσε τις αγορές υγροποιημένου αερίου για τρίτο μήνα κατά σειρά, επειδή οι αγοραστές αύξησαν τον όγκο των αγορών αερίου από τη Ρωσία, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο στοιχεία του παρόχου δεδομένων της αγοράς Genscape. Ο όγκος των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου έπεσε τον Αύγουστο κατά 3,4% σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο, ενώ οι ρωσικές παροχές φυσικού αερίου μέσω των αγωγών αυξήθηκαν περίπου κατά 20%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazprom.

 

Οι αναλυτές ωστόσο αμφιβάλλουν ότι η Gazprom την επόμενη περίοδο θέρμανσης θα μπορέσει να πουλήσει ως το 10% του όγκου του εξαγώγιμου αερίου της στην Ευρώπη μέσω των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με τον Πολισιούκ, οι όγκοι των πωλήσεων θα εξαρτηθούν από την αύξηση της ζήτησης για ρωσικό αέριο, αλλά σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό αυτό του 10% είναι πιο ρεαλιστικό να επιτευχθεί μόνο ύστερα από 10-15 χρόνια. Κατά τον ίδιο, τα πωληθέντα στον τελευταίο πλειστηριασμό 1 δισ. κυβικά μέτρα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα λόγω της υψηλότερης τιμής, από εκείνη στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

 

 

πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 147 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)