ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 11:39:35π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
19
Ιουλίου

Κατατίθεται στη Βουλή το νέο μοντέλο για ΑΠΕ – Διαγωνισμός για φωτοβολταϊκά, οι προμηθευτές θα πληρώσουν τα ελλείμματα

Κατηγορία Ενέργεια

Στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή βρίσκεται το κείμενο του νομοσχεδίου για το νέο μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ στη χώρα μας και σύντομα, πιθανόν και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. κλείνει μια βασική (και μνημονιακή) υποχρέωση της χώρας, δίνεται, δε, λύση και για το φλέγον ζήτημα της κάλυψης των ελλειμμάτων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress δεν υπάρχουν σοβαρές αλλαγές ή εκπλήξεις σε σχέση με το κείμενο που είχε δώσει το ΥΠΕΝ σε διαβούλευση. Περιλαμβάνεται βεβαίως και η πρόβλεψη για τον πιλοτικό διαγωνισμό εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

 

Το πλέον ενδιαφέρον καινούργιο στοιχείο είναι η αναμόρφωση του συστήματος υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ, του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και της χρηματοδότησής του που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο.

 

Με το νέο μηχανισμό που εισάγει το νομοσχέδιο ικανοποιούνται δύο βασικές επιδιώξεις:

 

· Πρώτον, εξασφαλίζεται ο μηδενισμός των ελλειμμάτων του Ειδικού Λογαριασμού (ΕΛΑΠΕ) μέχρι το τέλος του 2017, μηδενισμός για τον οποίο δεσμεύεται η χώρα με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις της.

 

· Δεύτερον, παύει η ανάγκη αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έχει θέσει ως όρο να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.

Με τα συγκεκριμένα μέτρα η Ρυθμιστική Αρχή θα μπορεί στη συνέχεια να κρατήσει σταθερό το ΕΤΜΕΑΡ.

 

Ως γνωστόν, με βάση το υφιστάμενο σύστημα, το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί το «εργαλείο» για να καλυφθούν τα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού. Όταν ο ΛΑΓΗΕ προβλέπει ελλείμματα, θα πρέπει η ΡΑΕ να αποφασίζει αναπροσαρμογή προς τα πάνω του Τέλους, ώστε να ισοσκελίζονται.

 

Ποια θα είναι όμως τα συγκεκριμένα μέτρα; Ποιος θα πληρώσει για την κάλυψη των ελλειμμάτων, στο βαθμό που το ΕΤΜΕΑΡ δεν θα αυξηθεί; Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (η ΔΕΗ κατά κύριο λόγο αλλά και οι υπόλοιποι που έχουν μικρά ποσοστά) θα κληθούν να «επιστρέψουν» μέρος των κερδών που τους εξασφάλισε η μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος, μείωση που αποτελεί και το βασικό παράγοντα της εκ νέου εκτόξευσης των προβλέψεων του ΛΑΓΗΕ για τα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού.

 

Είναι γνωστό ότι η μεγάλη πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος, παρότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην είσοδο των ΑΠΕ στο σύστημα, αυξάνει τις ανάγκες του Ειδικού Λογαριασμού και συνεπώς, με βάση το σημερινό μοντέλο, αυξάνει την «απόσταση» που πρέπει να καλύψει το ΕΤΜΕΑΡ. Την ίδια στιγμή όμως η μείωση της Οριακής Τιμής αυξάνει κατά πολύ τα περιθώρια κέρδους των προμηθευτών ρεύματος, αφού αποτελεί την χονδρεμπορική τιμή με την οποία αγοράζουν το ρεύμα. Η λογική με την οποία φέρεται να προσεγγίζει η κυβέρνηση το ζήτημα είναι, αντί να πληρώνει το ΕΤΜΕΑΡ (δηλαδή οι καταναλωτές) τη μείωση της Οριακής Τιμής, να την πληρώνουν οι προμηθευτές που ωφελούνται από αυτήν.

 

Συγκεκριμένα θα υπάρξει ένα καινούργιο έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού το οποίο θα πληρώνουν οι εταιρείες προμήθειας. Το έσοδο αυτό θα αντιστοιχεί στο μέρος εκείνο από την πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος που οφείλεται στη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα. Έχουν γίνει οι σχετικοί υπολογισμοί και έχει οριστεί το ποσοστό της «τρύπας» που θα καλούνται να καλύψουν οι προμηθευτές. Η μεθοδολογία υπολογισμού είναι συγκεκριμένη και θα περιληφθεί στο νόμο.

 

Σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η εφαρμογή της μεθοδολογίας θα επιφέρει ένα «ισορροπημένο» νέο κόστος για τους προμηθευτές, το οποίο εκτιμάται ότι μπορούν να το απορροφήσουν χωρίς να μετακυλιστεί στα τιμολόγια του ρεύματος και από την άλλη δεν θα «κλείσει» η αγορά αλλά θα παραμείνει με μια δυναμική που να επιτρέπει την περαιτέρω απόκτηση μεριδίων από τους ιδιώτες.

 

Ο νέος μηχανισμός στήριξης των ΑΠΕ

 

Ως γνωστόν, τη βάση του νέου μοντέλου στήριξης των ΑΠΕ αποτελεί ένας συνδυασμός feed-in-premium (προσαύξηση επί της αγοραίας τιμής) και μειοδοτικών διαγωνισμών, σε εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε.

 

Ο συνδυασμός αυτός θα επιτευχθεί με τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου (ταβάνι) για την τιμή feed-in-premium κάθε τεχνολογίας ΑΠΕ και στη συνέχεια την πραγματοποίηση διαγωνισμών για την εγκατάσταση συγκεκριμένης ισχύος. Από τους διαγωνισμούς θα προκύπτουν οι μειοδότες επενδυτές (με βάση το πόσο χαμηλότερα από την ανώτατη τιμή είναι το premium που δέχονται να εισπράττουν) που θα παίρνουν το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των επενδύσεών τους.

 

 

Πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 241 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα