×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
17
Οκτωβρίου

Κλιμακωτά τέλη διανομής ζητεί η βιομηχανία – Όλο το υπόμνημα της ΕΒΙΚΕΝ στην αρμόδια επιτροπή της βουλής

Κατηγορία Ενέργεια

Παρέμβαση με την οποία ζητεί να υπάρξουν αλλαγές στη ρύθμιση για τα τέλη διανομής του φυσικού αερίου πραγματοποίησε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, καταθέτοντας αναλυτικό υπόμνημα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Συγκεκριμένα με το υπόμνημά τους, οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας τάσσονται εναντίον της αύξησης κατά 500% του τέλους διανομής που επιβάλλεται χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια μελέτη και ανεξάρτητα από το μέγεθος και το προφίλ κατανάλωσης των επιλεγόντων βιομηχανικών καταναλωτών, ενώ επισημαίνει ότι η αύξηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την επιστολή της ΡΑΕ τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά στο ερώτημα του τότε υφυπουργού για μεταβατική αύξηση της τάξης των 4 ευρώ η μεγαβατώρα.

 

Στην ίδια παρέμβαση η ΕΒΙΚΕΝ αντιπροτείνει να υπάρξει κλιμακωτή αύξηση του τέλους διανομής ανάλογα με το προφίλ της κατανάλωσης και ειδικότερα

 

Για καταναλώσεις άνω των 40.000 ΜWh/ έτος: 1 €/ ΜWh,

 

Για καταναλώσεις μεταξύ 10.000 και 40.000 ΜWh/ έτος: 2 €/ ΜWh και

 

Για μικρότερες καταναλώσεις: 4 €/ ΜWh

 

Όπως επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ στο υπόμνημά της με την αύξηση που επιβάλλεται δε θα μπορέσει να αναπτυχθεί ανταγωνισμός και να δραστηριοποιηθούν εν δυνάμει προμηθευτές, καθώς το υπερβολικό τέλος διανομής των 4 ευρώ δημιουργεί ανισότητα όρων ανταγωνισμού με τρίτους εν δυνάμει προμηθευτές.

 

Αναλυτικά ολόκληρο το υπόμνημα της ΕΒΙΚΕΝ, έχει ως εξής:

 

Υπόμνημα στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στο Σχέδιο Νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων».

 

Οι παρατηρήσεις της ΕΒΙΚΕΝ αφορούν το  ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’

 

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν.4001/2011 (Α΄179) ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (Άρθρο 16)

 

Με το άρθρο 16 του σχεδίου νόμου διορθώνεται μια αβλεψία του Ν 4336/2015. Συγκεκριμένα διευκρινίζεται ότι οι πελάτες που είναι εγκατεστημένοι εκτός των γεωγραφικών περιοχών  των ΕΠΑ Αττικής/ Θεσσαλίας/ Θεσσαλονίκης είναι «επιλέγοντες» πελάτες, μπορούν δηλαδή ελεύθερα να επιλέξουν προμηθευτή. ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣ με αυτή τη διόρθωση. Άλλωστε, η κατηγορία αυτή των πελατών ήταν ήδη «επιλέγοντες», πριν την ψήφιση του Ν 4336/ 2015.

 

Παραμένει όμως μια αδικία που αν δεν διορθωθεί θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους βιομηχανικούς καταναλωτές, ιδίως εκείνους με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις καθώς και εκείνους που ήταν «επιλέγοντες» και πριν από το άνοιγμα της αγοράς που επιχειρεί ο  Ν 4336/ 2015 και μάλιστα είχαν ήδη επιλέξει μέρος των αναγκών τους σε φ.α να το προμηθεύονται από τις δημοπρασίες και να κάνουν μόνοι τους την μεταφορά και διανομή

 

Πράγματι, μεταξύ των νέων ρυθμίσεων που εισήγαγε ο Ν4336/2015 (στο άρθρο 8 παράγραφος 2) είναι ο καθορισμός μεταβατικής τιμής για την δραστηριότητα της διανομής φ.α. στο επίπεδο των 4 €/ΜWh, έναντι 0,8 €/ΜWh που ίσχυε μέχρι την ψήφιση του Νόμου.

 

Πρόκειται για αύξηση 500% - για πενταπλασιασμό του τέλους διανομής- που επιβάλλεται χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια μελέτη, ανεξάρτητα από το μέγεθος και το  προφίλ κατανάλωσης των «επιλεγόντων» βιομηχανικών καταναλωτών. Η αύξηση αυτή πλήττει ανεπανόρθωτα τους βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς αυξάνει το ήδη υψηλό λόγω ΕΦΚ κόστος του φ.α. κατά 20%!!! Έρχεται μάλιστα σε αντίθεση με την από 27.11.2014 επιστολή της ΡΑΕ Ο-60272 η οποία είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά στο ίδιο  ερώτημα του τότε Υφυπουργού ΠΕΚΑ για αύξηση στο μεταβατικό στάδιο των 4Ευρώ/MWh.

 

Προτείνουμε να υπάρξει κλιμάκωση του τέλους διανομής ώστε να μην πληγούν ανεπανόρθωτα οι καταναλωτές εντάσεως φυσικού αερίου.

 

Μια τέτοια κλιμάκωση θα μπορούσε να είναι η ακόλουθη:

 

•             Για καταναλώσεις άνω των 40.000 ΜWh/ έτος: 1 €/ ΜWh

•             Για καταναλώσεις μεταξύ 10.000 και 40.000 ΜWh/ έτος: 2 €/ ΜWh

•             Για μικρότερες καταναλώσεις: 4 €/ ΜWh

 

Δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί ανταγωνισμός στην αγορά φυσικού αερίου και να δραστηριοποιηθούν εν δυνάμει προμηθευτές, αν διατηρηθεί υπέρ των ΕΠΑ το υπερβολικό τέλος διανομής των 4 €/ ΜWh, που δημιουργεί ανισότητα όρων ανταγωνισμού με τρίτους εν δυνάμει προμηθευτές. Και τούτο διότι οι ΕΠΑ και ΔΕΠΑ δεν αύξησαν τα τιμολόγια τους προς τους πελάτες τους, αλλά τα αύξησαν μόνο σε εκείνους που δεν ήταν πελάτες τους.

 

Η βιομηχανία υπολογίζει στο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και στη δημιουργία πραγματικού ανταγωνισμού. Περιμένουμε να ληφθούν και άλλα μέτρα που θα καταστήσουν ανταγωνιστική και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 

πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 171 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)