ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021 - 10:09:49π.μ.

banner468x60

28
Ιουλίου

Μανιάτης: Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου

Κατηγορία Ενέργεια

Για το θέμα των υδρογονανθράκων, καθώς και για τη σημερινή εικόνα σε επίπεδο προκηρύξεων και ερευνών για τις προσφορές και τους αγωγούς μίλησε, στην ραδιοφωνική εκπομπή «Μπαλαντέρ» τα Παραπολιτικά 90,1 FM και το δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Όπως σημείωσε ο κ. Μανιάτης, «είναι χρήσιμο να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου η οποία σήμερα ανοίγει τις έξι προσφορές για τα τρία θαλάσσια οικόπεδα στην Κυπριακή ΑΟΖ και φαίνεται ότι ο δρόμος ο οποίος ξεκίνησε συνεχίζεται με επιτυχία».

 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εμείς δρομολογήσαμε μεγάλες παρεμβάσεις στα θέματα αξιοποιήσεις του ορυκτού πλούτου, δυστυχώς σήμερα η κυβέρνηση κάνει ότι περνάει από το χέρι της ώστε αυτή η πορεία να αντιστραφεί και να μην έχουμε τα θετικά αποτελέσματα που θα μπορούσαμε να έχουμε».

 

Παράλληλα είπε ότι «η πατρίδα μας δεν έχει μόνο τη δυνατότητα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου κυρίως των υδρογονανθράκων, έχει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να αξιοποιήσει μια εθνική στρατηγική σε θέματα αγωγών φυσικού αερίου. Εμείς είχαμε ήδη δρομολογήσει τέτοια ζητήματα, αγωγούς που καθιστούσαν την πατρίδα μας έναν ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής και επιπλέον η Ελλάδα να συνεχίσει να αποτελεί έναν πόλο σταθερότητας, ειρήνης και περιφερειακής συνεργασίας».

 

Ερωτηθείς αναφορικά με τη σημερινή εικόνα σε επίπεδο προκηρύξεων και ερευνών υδρογονανθράκων, ο πρώην υπουργός απάντησε «Σήμερα είναι σε εξέλιξη οι τρεις κυρωθείσες συμβάσεις Πατραϊκός-Κατάκολο–Ιωάννινα. Υπάρχουν ανάδοχοι και τρέχουν οι έρευνες σε αυτά τα σημεία. Δεύτερον, δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί ο δεύτερος διαγωνισμός που είναι τα άλλα τρία χερσαία οικόπεδα σε Άρτα-Πρέβεζα–Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα. Και τρίτον είναι τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, οι προσφορές για τα 3 στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Εδώ η αξιολόγηση από την αρμόδια επιτροπή παίρνει διαρκώς παρατάσεις. Το θεωρώ λάθος αυτό και δεν έχουμε κανένα λόγο, πολύ περισσότερο που έχει ήδη εμπειρία το υπουργείο μέσα από τις υπηρεσίες. Τώρα πια ξέρουμε και διαγωνισμούς πώς να κάνουμε και κυρώσεις ώστε να υπάρχει διαφάνεια στη Βουλή. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει, απ’ ότι φαίνεται, προτεραιότητα να προωθήσει αυτούς τους διαγωνισμούς».

 

Συνεχίζοντας είπε, «Είχαμε μια εκπληκτική συνεργασία με την Κύπρο και μάλιστα το 2011 διατυπώσαμε ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν απλώς στρατηγική συνεργασία στα θέματα της ενέργειας, Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να έχουν ένα ενιαίο ενεργειακό δόγμα. Δηλαδή τα δύο κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να λειτουργήσουν σε πλήρη συνεργασία ως μια νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας ολόκληρης της ΕΕ. Αυτή η στρατηγική, δυστυχώς, δεν δείχνει να έχει την εξέλιξη την οποία απαιτούν οι περιστάσεις των στιγμών.

 

Τώρα η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες από ότι φαίνεται εύχομαι να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις σε θέματα που ξεπερνούν ως χρονική διάρκεια και ως εμβέλεια και την κάθε κυβέρνηση αλλά και τον κάθε υπουργό. Πηγαίνουν σε βάθος δεκαετιών. Ας συνειδητοποιήσουν οι σημερινοί κυβερνόντες ότι τουλάχιστον αυτά τα ζητήματα της γεωπολιτικής και της αξιοποίησης του εθνικού ορυκτού πλούτου είναι θέματα που αφορούν πολλές κυβερνήσεις, πολλά έτη και αφορούν δύο και τρεις γενιές. Δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικών και μικροπολιτικών τοποθετήσεων».

 

Για τις προσφορές ο κ. Μανιάτης ανέφερε, «Ξέρουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις προσφορές για τουλάχιστον τρία οικόπεδα στο Ιόνιο. Αλλά για να επενδύσει ένας επενδυτής είτε στους υδρογονάνθρακες είτε οπουδήποτε αλλού απαιτείται κατά 50% τουλάχιστον ένα θετικό επενδυτικό κλίμα και μια εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης ότι «ναι θέλω να προσελκύσω επενδυτές με διαφάνεια και προτίθεται, προκειμένου να δημιουργήσω νέες θέσεις εργασίας, να βοηθήσω ώστε να γίνουν επενδύσεις στον τόπο μου».

 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του δήλωσε ότι «όλες οι χώρες του κόσμου προετοιμάζονται για τη νέα εποχή που έχουμε φθηνότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και μόνο το παράδειγμα της Κύπρου που αυτούς τους μήνες προκηρύσσει διαγωνισμούς και συγκεντρώνει τις προσφορές και το επενδυτικό ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών είναι επαρκές ως απόδειξη για να μας δώσει και στις δικές μας θαλάσσιες περιοχές την βεβαιότητα ότι αν είμαστε σοβαροί τότε μπούμε να έχουμε και σε εμάς εκδηλώσεις αντίστοιχου επενδυτικού ενδιαφέροντος».

 

Για τους αγωγούς είπε ότι «έχει μεγάλη σημασία η μια δράση που προχωράς να είναι συμπληρωματική της προηγούμενης και της επόμενης γιατί εδώ απαιτείται μια εθνική στρατηγική που θα στηρίζεται σε μια πολύ καθαρή εικόνα για την ενεργειακή διπλωματία της χώρας. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να ακυρώσουμε προς οποιαδήποτε πλευρά την δική μας χρησιμότητα.

 

Η Ελλάδα είναι μια πολύ χρήσιμη χώρα για όλους τους περιφερειακούς σχεδιασμούς ως χώρα μέλος της ΕΕ και ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Εμείς πρέπει να πατήσουμε και να στηριχθούμε σε αυτό το μομέντουμ και με βάση την αντικειμενική δυνατότητα που μας δίνει η γεωγραφία μας αλλά και αυτό που μας χάρισε η φύση να αναδείξουμε ότι μια χώρα η οποία έχει υποστεί μια κοινωνική ήττα μπορούμε να ξανασηκωθούμε όρθιοι και να αποκτήσουμε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση, έναν προοδευτικό πατριωτισμό, έναν πατριωτισμό της Ελλάδας που μπορεί να τα καταφέρει, μπορεί να σηκωθεί όρθια και να κάνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις».

Καταλήγοντας ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει, μαζί με την Κύπρο πάντα, μια νέα πηγή και μια νέα οδό ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. «Οποιοσδήποτε αγωγός περνάει από τη χώρα μας και υπακούει στο λεγόμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο δηλαδή σε πολύ καθαρούς όρους ανταγωνισμού και ελευθερίας στην πρόσβαση στους αγωγούς είναι καλοδεχούμενος και ως τέτοιος μπορεί να υλοποιηθεί. Δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε άλλα παρά μόνο να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών της ΕΕ, της Ισπανίας, της Γερμανίας οι οποίες ακολουθούν πάντα μια ισόρροπη πολυδιάστατη ενεργειακή διπλωματία και στρατηγική και διασφαλίζουν με τον τρόπο αυτό και τα εθνικά τους συμφέροντα αλλά και την ευημερία των πολιτών τους προσελκύοντας επενδύσεις από όλες τις πλευρές.

 

Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία, η Ελλάδα σε αυτό το πλαίσιο της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας ολόκληρης της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει μια εκπληκτικά χρήσιμη για όλους τους ευρωπαίους νέα πηγή τροφοδοσίας με ενεργειακές πρώτες ύλες αλλά ταυτόχρονα να αποτελέσει και ένα πόλο σταθερότητας ανάπτυξης, ευημερίας και περιφερειακής συνεργασίας που θα διασφαλίσει αυτό που θέλουν όλοι οι ευρωπαίοι πολιτες, όλες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες. Σίγουρες πρώτες ύλες ενεργειακές, φθηνή ενεργεία για τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες και μια ανοιχτή μεταφορά προϊόντων χωρίς περιορισμούς και πάντα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Είναι ιστορική ευκαιρία!», κατέληξε.

 


http: energypress.gr

Διαβάστηκε 121 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα