ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 5:40:00μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
28
Απριλίου

Με… ευκολίες ο πρώτος διαγωνισμός για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 50 MW που θα γίνει τον Ιούνιο

Κατηγορία Ενέργεια

Τόσο το ΥΠΕΝ όσο και η αγορά επιθυμούν να στεφθεί με επιτυχία ο πιλοτικός διαγωνισμός που πρόκειται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τον Ιούνιο, ώστε να δοθεί το μήνυμα ενός νέου ξεκινήματος χωρίς τις αστοχίες του παρελθόντος.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, επειδή μάλλον δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ώριμων έργων, θα υιοθετηθεί ρύθμιση ώστε τα έργα εκείνα που δεν κατέβαλαν εγγυητικές επιστολές ως τα τέλη Φεβρουαρίου 2016 και έχασαν τους όρους σύνδεσης -όπως προέβλεπε η νομοθεσία- να μπορέσουν να υποβάλουν εκ των υστέρων εγγυητικές επιστολές ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στην διαγωνιστική διαδικασία. Πιθανόν μάλιστα, εάν αποτύχουν, να μπορούν να πάρουν πίσω την εγγύησή τους.

 

Σε γενικές γραμμές θα δοθεί η ευχέρεια στη ΡΑΕ να δεχθεί στο διαγωνισμό και επενδυτικές προτάσεις που δεν είναι αρκούντως ώριμες αδειοδοτικά.

 

Όπως έχει γράψει και παλιότερα το energypress, ο μειοδοτικός διαγωνισμός για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 50 MW θα είναι διπλός:

 

- Ο ένας θα αφορά τα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά, πάνω από 1 MW για έργα συνολικής ισχύος 35 – 40 MW.


- Ο δεύτερος θα αφορά τα «μικρά» φωτοβολταϊκά, δηλαδή εκείνα που έχουν ισχύ από 500 KW έως 1 MW για έργα συνολικής ισχύος 10 – 15 MW.


Για τη διενέργεια των πιλοτικών διαγωνισμών θα οριστεί ένα ανώτατο όριο τιμής (ταβάνι) και οι υποψήφιοι επενδυτές θα καλούνται να μειοδοτήσουν επί της τιμής αυτής, να δηλώσουν δηλαδή πόσο χαμηλότερα από την ανώτατη τιμή δέχονται να είναι η τιμή που θα εισπράττουν ανά Κιλοβατώρα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ταβάνι» για τους διαγωνισμούς θα οριστεί στα επίπεδα των 90 – 95 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα για τα νέα έργα η τιμή είναι στο 1,1 της Οριακής Τιμής Συστήματος (δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα κάτω από τα 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), γεγονός που καθιστά απαγορευτική κάθε σκέψη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού.

 

Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, παραμένει το σύστημα των σταθερών τιμών feed-in-tariffs, και η ταρίφα διαμορφώνεται στα 110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

 

Η διαδικασία των διαγωνισμών θα προβλέπεται στο νέο σχέδιο στήριξης των ΑΠΕ που έχει εκπονήσει το ΥΠΕΝ και αναμένεται να δοθεί για διαβούλευση στο επόμενο διάστημα.

 

Παρότι η ισχύς που θα «βγεί» αρχικά είναι μικρή, οι προγραμματιζόμενοι διαγωνισμοί έχουν κυριολεκτικά θέσει σε συναγερμό τις εταιρείες φωτοβολταϊκών, καθώς βλέπουν ότι δημιουργούνται προοπτικές, έστω και με υποτονικό ρυθμό, να αναθερμανθεί ο κλάδος και να διασωθούν, κάποιες έστω από τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάθηκαν το τελευταίο διάστημα.

 

 

Πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 152 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα