ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 1:10:54μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
24
Ιανουαρίου

Μεγάλη συμφωνία Αθήνας – Τεχεράνης για το Πετρέλαιο

Κατηγορία Ενέργεια

Το Ιράν θα καλύπτει το 25% των ελληνικών αναγκών!

Μεγάλη συμφωνία Αθήνας – Τεχεράνης, το 25% των πετρελαϊκών αναγκών της χώρας θα καλύπτεται με εισαγωγές από το Ιράν.

 

Η συμφωνία επιτεύχθηκε στην συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Πετρελαίου του Ιράν Αμίρ Χουσεΐν Ζαμανίνια και στελεχών των ΕΛΠΕ.

 

Μπορεί οι διμερής εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Ιράν να διεκόπησαν το 2012, με την επιβολή του εμπάργκο, όμως τώρα που άνοιξε η αγορά αναθερμάνθηκαν γρήγορα.

 

Στα πλαίσια της νέας συμφωνίας για την αγορά του Ιρανικού Πετρελαίου, οι δύο πλευρές αποφάσισαν τον διακανονισμό των προηγούμενων οφειλών προς το Ιράν. Συγκεκριμένα, μετά από διαπραγμάτευση, οι δύο πλευρές αποφάσισαν πως το χρέος των ΕΛΠΕ προς την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν (NIOC), θα αποπληρωθεί σε διάστημα τεσσάρων ετών.

 

Αν και δεν ανακοινώθηκε το ύψος των χρεών που αναγνωρίστηκαν και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα είναι λιγότερα από 650 εκατ. ευρώ.

 

Παρόν στην συνάντηση, του Πάνου Σκουρλέτη με τον Αμίρ Χοσείν Ζαμανίνια, ήταν και ο νέος πρέσβης του Ιράν στην Αθήνα, Μαζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί, ενώ από την ελληνική πλευρά, παρευρέθη ο Έλληνας πρέσβης στην Τεχεράνη, Γιώργος Αϋφαντής, ο διπλωματικός σύμβουλος του ΥΠΕΝ, Νίκος Γιωτόπουλος και η ειδική συνεργάτης του υπουργού, Μαργαρίτα Σύρκου.

 

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως, οι δυνατότητες ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών μετά την άρση του εμπάργκο, ζητήματα προμήθειας πετρελαίου, ενώ στην συνέχεια οι αξιωματούχοι, αντάλλαξαν απόψεις για θέματα φυσικού αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «η ιρανική πλευρά επιβεβαίωσε τη διάθεση για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών και την ανάπτυξη πολύπλευρης συνεργασίας τόσο στο οικονομικό, όσο και στο διπλωματικό πεδίο».

 

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης «επεσήμανε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε θέση εκκίνησης για μια νέα πορεία και ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, αλλά και η βούληση, για την πραγματοποίηση ενός ακόμη βήματος στις διμερείς σχέσεις τους. Εκτίμησε, επίσης, ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη «γέφυρα» ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ιράν».

 

 

 

πηγή: kontranews.gr

Διαβάστηκε 144 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα