ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 4:10:15μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
09
Ιουνίου

Μεγάλες αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο φυσικού αερίου, τα επόμενα 5 χρόνια, αναμένει ο IEA

Κατηγορία Ενέργεια

Για αναμόρφωση στο παγκόσμιο εμπόριο φυσικού αερίου, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, κάνει λόγο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στο 2016 Medium-Term Gas Market Report, που δημοσίευσε χτες.

Αναλυτικότερα, εκτιμάται ότι η ανάπτυξη για φυσικό αέριο θα επιβραδύνεται κατά μέσο όρο 1,5% το χρόνο ως το 2021, καθώς η στασιμότητα στην Ευρώπη και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την κινεζική κατανάλωση αντισταθμίζει την εύρωστη ανάπτυξη στην Ινδία.

 

Έπειτα από μια ανάπτυξη 2,5% τα τελευταία 6 χρόνια, το αέριο έρχεται αντιμέτωπο με τον ανταγωνισμό από τις ΑΠΕ και από τον άνθρακα, κάτι που σημαίνει πως η παγκόσμια αγορά θα παραμείνει σε κατάσταση υπερπροσφοράς.

 

Στην Ευρώπη, το μονοπώλιο της Gazprom θα αντιμετωπίσει προκλήσεις από την προοπτική ενός κορεσμού στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), καθώς η δυνατότητα εξαγωγών θα αυξηθεί 45% μέχρι το 2021 παρότι η ζήτηση υποχωρεί σε βασικές αγορές σε Ιαπωνία και Κορέα.

 

«Οι εξελίξεις δίνουν ενδείξεις μιας περιόδου υπερπροσφοράς», τονίζει ο επικεφαλής του Οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ, εκτιμώντας ότι «τα επόμενα 5χρόνια θα δούμε μια αναμόρφωση στο παγκόσμιο εμπόριο αερίου».

 

Η ανάπτυξη θα οφείλεται κυρίως στην Ινδία, με ένα μέσο όρο 6%, ενώ η κινεζική ζήτηση πιθανώς θα ανακάμψει λόγω της μετατόπισης από τον άνθρακα στο αέριο, εκτιμά ο IEA. Ωστόσο, η νέα προσφορά επίσης περιορίζεται καθώς η παραγωγή συρρικνώνεται στην Ευρώπη και η αμερικανική παραγωγή αερίου θα παραμείνει στάσιμη το επόμενο έτος λόγω των χαμηλών τιμών στο αέριο που ελαττώνουν την επένδυση.

 

Μακροπρόθεσμα, η αμερικανική βιομηχανία σχιστόλιθου αναμένεται να εμφανίσει μια ανάκαμψη στην παραγωγή που θα φτάσει τα 100 δισ. κυβικά μέτρα ωςτο 2021 ή το 1/3 της αύξησης στην παγκόσμια προσφορά εκείνη την περίοδο.

 


Πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 175 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα