ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 - 6:36:13π.μ.
26
Μαρτίου

Μεγάλες προκλήσεις για τις πετρελαϊκές και τους πιστωτές τους

Κατηγορία Ενέργεια

Εχουν περάσει σχεδόν 20 μήνες από τότε που άρχισε η μεγάλη πτώση των τιμών της ενέργειας και οι οδυνηρές επιπτώσεις για τις πετρελαϊκές εταιρείες, αλλά και για τους πιστωτές τους, αρχίζουν να λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις.

Η κεφαλαιοποίηση των 300 μεγαλύτερων εταιρειών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει από τον Ιούνιο του 2014 έως σήμερα κατά 2,3 τρισ. δολάρια ή κατά 39%, σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times.

 

Παράλληλα, η αξία των ομολόγων που είχαν εκδώσει αυτές οι εταιρείες έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 150 δισ. δολάρια, ζημία που έχουν υποστεί όσοι επενδυτές τα είχαν αγοράσει. Η έκθεση των τραπεζών στον ενεργειακό τομέα είχε αυξηθεί στα τέλη του 2014 στα 3 τρισ. δολάρια, στοιχείο που επίσης προκαλεί ανησυχία δεδομένου ότι ελάχιστοι αναλυτές προβλέπουν σημαντική άνοδο της τιμής του πετρελαίου πριν από τουλάχιστον το 2017 και, συνεπώς, η εξυπηρέτηση των δανείων θα αποτελεί πρόκληση βραχυπρόθεσμα.

 

Μπορεί η τιμή του πετρελαίου να έχει ανακάμψει σημαντικά από τα τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου, οπότε και είχε υποχωρήσει στα 26 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει περίπου 65% χαμηλότερα από τα 116 δολάρια το βαρέλι όπου βρισκόταν τον Ιούνιο του 2014. Η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Εξαιτίας της αύξησης στην παραγωγή που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως από την πλευρά των Αμερικανών παραγωγών, και της περιορισμένης ζήτησης που οφείλεται στην επιβράδυνση της Κίνας και γενικότερα της παγκόσμιας οικονομίας, η αγορά έχει πλημμυρίσει από πετρέλαιο. Η σημαντική πτώση των επενδύσεων για ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων που παρατηρείται τους τελευταίους 12 με 18 μήνες αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής, συνεπώς και σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου (εκτός βέβαια και σημειωθεί στο μεταξύ ακόμη μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης), ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από αυτό το σημείο, το οποίο η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας τοποθετεί προς τα μέσα του 2017.

 

Το αποτέλεσμα είναι μεγάλες προκλήσεις για τις πετρελαϊκές εταιρείες αλλά και για τους πιστωτές τους. Σύμφωνα με τους F.T., μεταξύ των εταιρειών των οποίων τα χρέη έχουν αυξηθεί περισσότερο ως αναλογία προς τα περιουσιακά τους στοιχεία συγκαταλέγονται ανεξάρτητοι Αμερικανοί παραγωγοί, αλλά και εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Petrobras της Βραζιλίας, η Pemex του Μεξικού και η CNPC της Κίνας. Είκοσι από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν έκθεση σε δάνεια προς τον ενεργειακό τομέα ύψους σχεδόν 200 δισ. δολαρίων, ποσό που ισούται με το 25% της κεφαλαιοποίησής τους.

 

 

πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστηκε 177 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα