×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
01
Αυγούστου

Μόσχα: Στο 10,25% έκλεισε η έκπτωση για το αέριο προς την Τουρκία

Κατηγορία Ενέργεια

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει ενημερωθεί επισήμως από την Άγκυρα για την διακοπή των συνομιλιών σχετικά με τον αγωγό Turkish Stream, παρά τα όσα ακούστηκαν νωρίτερα.

Τη δήλωση έκανε ο υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος πρόσθεσε πως “συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε”. Επίσης, είπε ότι “όπως ενημερωθήκαμε, η Gazprom και η Botas συμφώνησαν σχετικά με την έκπτωση στο φυσικό αέριο, η οποία θα είναι 10,25%, αλλά το τελικό έγγραφο δεν έχει ακόμα υπογραφεί”.

 

Ο Μετέ Γκοκνέλ, πρώην επικεφαλής της Botas, επιβεβαίωσε μιλώντας στο πρακτορείο Tass ότι οι διμερείς επαφές δύσκολα θα μπορούσαν να διακοπούν σε αυτό το στάδιο, διότι η Τουρκία χρειάζεται το ρωσικό αέριο, αν και βασικό θέμα αποτελεί η τιμή του. Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί οριστική συμφωνία για τον Turkish Stream προτού προκύψει μια νέα κυβέρνηση στην Άγκυρα.

 

Επιπλέον, έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο ότι ο Πούτιν και ο Ερντογάν θα έχουν νέα συνάντηση το προσεχές φθινόπωρο, με τις φήμες να κάνουν λόγο για υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό σε εκείνη την ημερομηνία, αφού θα έχουν λυθεί πρώτα τα επιμέρους ζητήματα.

 

Νωρίτερα, το energypress έγραψε:

 

Οι διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Τουρκία για τον αγωγό Turkish Stream διακόπηκαν επειδή οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν σε ότι αφορά την έκπτωση που θα προσφέρει η Μόσχα στο αέριο που εισάγει η Άγκυρα.

 

Την παραπάνω δήλωση χθες έκαναν Τούρκοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

 

Σημειώνεται ότι αρχικά οι Ρώσοι είχαν προσφέρει μια έκπτωση 10,25% για τα 28-30 δις. κ.μ. αερίου που εισάγει η Τουρκία, αλλά η Άγκυρα επιθυμούσε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τιμής, κοντά στο 15%. Εν τέλει, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, το όλο θέμα συνδέθηκε με την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, με τη Ρωσία να εμφανίζεται πρόθυμη να προσφέρει επιπλέον έκπτωση ως αντάλλαγμα για την κατασκευή του έργου.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακόμη ένα αγκάθι στις επαφές ήταν η επιμονή της Ρωσίας να αδειοδοτήσουν οι Τούρκοι και τις τέσσερις γραμμές του αγωγού, τη στιγμή που η Άγκυρα έχει δώσει άδεια μόνο για την πρώτη, η οποία και θα αφορά την τουρκική αγορά αποκλειστικά.

 

Μέχρι στιγμής, η Gazprom δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις, αλλά χθες οι Ρώσοι δήλωσαν ότι ο αγωγός θα κατασκευαστεί μονάχα εφόσον υπογραφεί πρώτα η διακυβερνητική συμφωνία.

 

 

πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 181 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)