ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 - 7:42:50μ.μ.

banner468x60

23
Δεκεμβρίου

Ο αρραβώνας έχει γίνει, μένει να γίνει και ο γάμος ΔΕΠΑ

Κατηγορία Ενέργεια

Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ δεν έχει κάνει ανακοινώσεις επί του θέματος (πέραν ίσως της σαφούς αναφοράς του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου Σπύρου Παλαιογιάννη σε πρόσφατο ενεργειακό συνέδριο), φαίνεται ότι το επίπεδο συνεργασίας της εταιρείας με την Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου για το project του LNG τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης είναι αρκετά προχωρημένο.

Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι για να αποσυρθεί από τον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. το αντίστοιχο project της Καβάλας (πλωτός σταθμός FSRU με την ονομασία Aegean LNG το οποίο «έτρεχε» η ΔΕΠΑ) και να παραμείνει μόνον το project της Αλεξανδρούπολης, υπήρξε έγγραφη ενημέρωση - δέσμευση της ΔΕΠΑ προς τις κοινοτικές αρχές, σχετικά με την υποστήριξή που παρέχει, πλέον, στο έργο αυτό. Το έργο, δηλαδή, είναι επισήμως υποστηριζόμενο, τόσο από τη ΔΕΠΑ όσο και από τη χώρα.

 

Μάλιστα, στα έγγραφα της Ε.Ε. το έργο, το οποίο έχει μετονομαστεί πλέον σε New LNG terminal in northern Greece, παρουσιάζεται με «σπόνσορες», τόσο την Gastrade όσο και την ΔΕΠΑ. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι τις συνομιλίες με τα αρμόδια στελέχη των Διευθύνσεων της Κομισιόν κάνουν από κοινού στελέχη του Ομίλου Κοπελούζου και στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

 

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ δεν θέλει σε αυτή τη φάση να μιλήσει επισήμως για το ζήτημα, ωστόσο είναι σαφές ότι το project της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στις προτεραιότητές της, πολλώ μάλλον όταν η υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εκφραστεί ρητά και ποικιλοτρόπως το τελευταίο διάστημα.

 

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του energypress, ο «αρραβώνας» που έχει υπάρξει μεταξύ ΔΕΠΑ – Gastrade για την υποστήριξη του έργου, είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε «γάμο» στο επόμενο διάστημα, δηλαδή σε επίσημη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade. Η εξέλιξη αυτή συναρτάται με το ενδιαφέρον της Αμερικανικής Cheniere, όπως εκφράστηκε και πρόσφατα στην Αθήνα από τους επιτελείς του Ομίλου, ωστόσο δεν θεωρείται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ να έχουν συμφωνήσει 100% για την είσοδό τους και οι Αμερικανοί.

 

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στο energypress άνθρωπος που γνωρίζει τα διαδραματιζόμενα «η συμμετοχή της Cheniere είναι, σε επίπεδο ωριμότητας, ένα στάδιο πιο πίσω από ότι η συμμετοχή της ΔΕΠΑ». Ο ίδιος κάνει την εκτίμηση ότι στην αρχή του 2016 θα υπάρξει συμφωνία ΔΕΠΑ – Gastrade και επίσημες ανακοινώσεις.

 

 

πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 117 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα