ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 - 7:30:00π.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
30
Ιουλίου

Ο καύσωνας έφερε restart για τους ιδιώτες του ηλεκτρισμού

Κατηγορία Ενέργεια

Το προηγούμενο διάστημα, στο δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε για την αγορά του ηλεκτρισμού, κάποιες πλευρές έφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι η λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων του ηλεκτρισμού δεν είναι απαραίτητη και ότι το σύστημα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του από το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ και από εισαγωγές.

Η κοντόφθαλμη αυτή προσέγγιση ωστόσο, είχε και κοντά… ποδάρια αφού αυτές τις ημέρες του καύσωνα και παρά το γεγονός ότι η ζήτηση δεν έχει φτάσει στα επίπεδα που βρέθηκε την πενταετία 2004 – 2008 όταν και είχαμε θερινές αιχμές ακόμη και στα 12.000MW, η ευστάθεια του συστήματος στηρίχθηκε σε τρεις πυλώνες: πρώτον το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ, δεύτερον στις μονάδες των ιδιωτών και τρίτον στην παραγωγή των ΑΠΕ και ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού η αιχμή χθες έφτασε στα 9674MW, ενώ για σήμερα υπολογίζεται στα 9732MW, πολύ κοντά δηλαδή στο όριο των 10.000MW. Βεβαίως πρέπει να τονιστεί ότι αυτά τα νούμερα αφορούν στην πρόβλεψη που γίνεται την προηγούμενη ημέρα, καθώς τα πραγματικά νούμερα διαφοροποιούνται. Μάλιστα όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τα δεδομένα πραγματικού χρόνου, η αιχμή της ζήτησης ήταν πάνω από 1000 MW μικρότερη, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας η διαφοροποίηση σε σχέση με την πρόβλεψη της προηγούμενης ημέρας ήταν μικρότερη.

 

Τώρα πως καλύφθηκε η ζήτηση; Αφενός όλοι οι λιγνίτες της ΔΕΗ, πλην της Πτολεμαΐδας με τα γνωστά προβλήματα, δούλεψαν σχεδόν σε πλήρη ισχύ. Το ίδιο συνέβη και με τις μονάδες της Κομοτηνής, και τις σύγχρονες μονάδες αερίου Λαύριο 5 και Μεγαλόπολη 5.

 

Εκτός των μονάδων της ΔΕΗ ωστόσο, για να καλυφθεί η ζήτηση λειτούργησαν επίσης για αρκετές ώρες της ημέρας η μονάδα Ήρων (Τέρνα, Suez, QPI), ΕΝΘΕΣ και Θίσβη (Elpedison) και Protergia (Μυτιληναίος) και Κόρινθος Power (Μυτιληναίος, MOH).

 

Οι εισαγωγές και προβλέπεται να παραμείνουν εξαιρετικά περιορισμένες και οι μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας προορίζονται για transit εξαγωγές, ενώ για κάποιες ώρες της ημέρας υπάρχει περιορισμένη συνεισφορά των υδροηλεκτρικών που λόγω εποχής δεν μπορούν να έχουν μεγαλύτερη συμβολή.

 

Τέλος οι ΑΠΕ έχουν πολύ σημαντική συνεισφορά που φτάνει στις ώρες της αιχμής να ξεπεράσει και τα 2000MW κυρίως εξαιτίας των φωτοβολταϊκών, που εμφανίζουν το πλεονέκτημα να έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή τους ακριβώς τις ώρες που η κατανάλωση λόγω κλιματιστικών "χτυπάει κόκκινο".

 

Να σημειωθεί τέλος ότι η οριακή τιμή του συστήματος, έχει "τσιμπήσει" με αποτέλεσμα η μέση ΟΤΣ να έχει ξεπεράσει χθες τα 60 ευρώ, ενώ για σήμερα υποχωρεί λίγο στα 58,873 ευρώ η μεγαβατώρα.

 

 

πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 178 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα