ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 3:56:53μ.μ.
27
Φεβρουαρίου

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Σύντομα η Λειτουργία και Δεύτερου Φωτοβολταϊκού Πάρκου

Κατηγορία Ενέργεια

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη λειτουργία του πρώτου Φωτοβολταϊκού Πάρκου “ΦΑΕΘΩΝ”, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανακοινώνει ότι προγραμματίζεται, περί τα τέλη του 2016, και η υλοποίηση του Φωτοβολταϊκού Πάρκου “ΑΠΟΛΛΩΝ”, ισχύος 10ΜW,

εντός της νεκρής ζώνης, με στόχο το Πανεπιστήμιο Κύπρου να αποτελέσει το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που θα είναι ενεργειακά αυτόνομο.

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, τα συστήματα του “ΦΑΕΘΩΝ” παρήγαγαν 638.000 kWh και η εξοικονόμηση ενέργειας που έχει επιτευχθεί ισοδυναμεί με αποφυγή ρύπων 250 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (250.000 kgCO2), τα οποία για την απορρόφησή τους χρειάζονται 840 δέντρα ενώ η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για το πανεπιστήμιο ανέρχεται σε 110 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

 

“ελλοντικά το Πανεπιστήμιο Κύπρου προτίθεται να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα και στις κτιριακές εγκαταστάσεις που προγραμματίζονται μέχρι το έτος 2020.

 

Οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων στα κτήρια της Πολυτεχνικής Σχολής, των Βιολογικών Επιστημών και της Ιατρικής Σχολής, θα συμβάλουν προκειμένου τα κτήρια αυτά να καταταχθούν στην υψηλότερη δυνατή ενεργειακή κατηγορία και να χαρακτηριστούν ως κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (Nearly Zero Energy Buildings).

 

Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο “ΑΠΟΛΛΩΝ” πρόκειται να ανεγερθεί στο ανατολικό άκρο της Πανεπιστημιούπολης (εντός της ουδέτερης ζώνης) και σχεδιάζεται ώστε να είναι πρότυπο σε παγκόσμια κλίμακα για τέτοιου είδους αναπτύξεις, εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες και πρακτικές χρήσης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

 

Θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 10MW, με όλη την απαραίτητη υποδομή για τη σύνδεσή του με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, αλλά και εγκαταστάσεις υποστήριξης ερευνητικών και εκπαιδευτικών λειτουργιών.

 

Σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις, το “ΑΠΟΛΛΩΝ” θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου.

 

Σε δήλωση του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε ότι το Φωτοβολταϊκό Πάρκο “ΦΑΕΘΩΝ”, που εγκαινιάσθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2015, αποτελεί μία από τις πολλές περιβαλλοντικές δράσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου, μπροστά στο στόχο που έχει θέσει να καταστεί πράσινο μέχρι το 2016.

 

 

πηγή: energia.gr

Διαβάστηκε 142 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα