ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 - 5:54:17μ.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
07
Σεπτεμβρίου

Το πετρέλαιο πέφτει, οι φόροι μένουν

Κατηγορία Ενέργεια

Μέχρι τα τελωνεία φτάνει η μείωση της τιμής του πετρελαίου το οποίο μέσα σε ένα μήνα έχασε ακόμη 20%, πέφτοντας στα 48 δολάρια το βαρέλι, καθώς η επιβολή της υψηλής φορολογίας επί των καυσίμων περιορίζει δραστικά το όφελος για τους καταναλωτές.

Έτσι από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, οι καταναλωτές έχουν δει στην αντλία ένα μικρό μόνο κομμάτι, αφού το υπόλοιπο το έχουν "απορροφήσει" οι φόροι.  Συγκεκριμένα με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του υπουργείου ανάπτυξης η προ φόρων μέση τιμή της αμόλυβδης έχει καταγράψει ποσοστιαία μείωση ανάλογη με τις διεθνείς τιμές. Ωστόσο μετά την επιβολή των φόρων και των δασμών που ξεπερνούν το 60% της τελικής τιμής, η μείωση "ψαλιδίζεται".

 

Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή του brent επηρεάζει μόνο εμμέσως τις λιανικές τιμές στην ελληνική αγορά, αφού τα καύσιμα τιμολογούνται βάσει της τιμής των διυλισμένων προϊόντων, δηλαδή με βάση την περίφημη τιμή της βενζίνης Platts για τη Μεσόγειο. Και εδώ όμως έχουμε τον τελευταίο μήνα σημαντική πτώση που ξεπερνά το 20%, όταν η μείωση στη λιανική είναι κάτω από 10%.

 

Τιμές

 

Παρά ταύτα, οι τιμές εμφανίζουν σημαντική μείωση.

 

Για σήμερα στην Αθήνα οι τιμές της αμόλυβδης σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών κυμαίνονται από 1,31 έως 1,56 ευρώ το λίτρο ενώ το diesel κίνησης έχει πέσει ακόμη και κάτω από το 1 ευρώ καθώς οι τιμές που εμφανίζονται ξεκινούν από το 0,989 ευρώ το λίτρο και φτάνουν μέχρι το 1,25 ευρώ το λίτρο (οι ανώτατες τιμές τόσο στη βενζίνη όσο και το πετρέλαιο αφορούν σε ενισχυμένα προϊόντα).

 

Σύμφωνα με το τελευταίο διαθέσιμο δελτίο των καυσίμων η μέση τιμή της αμόλυβδης στις 28 Αυγούστου ήταν 1,459 ευρώ το λίτρο ενώ για το πετρέλαιο κίνησης ήταν 1,139 ευρώ το λίτρο (πανελλαδικοί μέσοι όροι) ενώ για την Αττική οι αντίστοιχες τιμές ήταν 1,423 και 1,106 ευρώ το λίτρο.


Και βέβαια όπως συμβαίνει πάντα οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στα νησιά όπου μάλιστα οι Κυκλάδες εμφανίζονται να έχουν υψηλότερη τιμή (1,648 ευρώ το λίτρο) από Κρήτη  (1,51 έως 1,57 ευρώ το λίτρο) και Δωδεκάνησα (1,561 ευρώ το λίτρο).

 

Διακύμανση

 

Όπως προαναφέρθηκε, η διακύμανση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου ευνοεί τους καταναλωτές αν και δε συνδέεται άμεσα με την τιμή της αντλίας, η οποία καθορίζεται με βάση την τιμή Platts των διυλισμένων προϊόντων για τη Μεσόγειο. Τον Αύγουστο λοιπόν η τιμή Platts είχε πέσει σε ποσοστό 23% όταν το πετρέλαιο είχε πέσει 19%. Την ίδια στιγμή η τελική τιμή της βενζίνης είχε καταγράψει μικρότερη υποχώρηση (9%) εξαιτίας των φόρων και των δασμών που επιβάλλονται. Αντίθετα η προ φόρων τιμή είχε ακολουθήσει κανονικά την πτώση των διεθνών τιμών.

 

 

πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 180 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα