×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
29
Ιουλίου

Πως διαμορφώνονται τα σενάρια για το μέλλον του ΔΕΣΦΑ

Κατηγορία Ενέργεια

Η ευθεία ανάγνωση των τελευταίων εξελίξεων γύρω από το ΔΕΣΦΑ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι λιγοστεύουν δραματικά οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του 2013 και να καταλήξει ο διαχειριστής του συστήματος στην αζερική Socar.

Αποκορύφωμα η χθεσινή αποχώρηση από τη Socar Greece του ανθρώπου που χειρίστηκε επί μακρόν τις διαπραγματεύσεις για το deal, του διευθύνοντος συμβούλου Anar Mammadov. Με δεδομένες τις προηγούμενες προειδοποιήσεις της πλευράς των Αζέρων, ότι σε περίπτωση που ψηφιζόταν η τροπολογία, δύσκολα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το deal, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η Socar βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδο από τη συμφωνία για το ΔΕΣΦΑ εξέλιξη που θα οδηγήσει αυτόματα στην ακύρωση του διαγωνισμού του 2013 και την επαναπροκήρυξη νέου.

 

Ποια είναι λοιπόν τα σενάρια για το επόμενο διάστημα;

 

Καταρχάς στα τέλη Αυγούστου υπάρχει το ορόσημο της ανανέωσης ή όχι της εγγυητικής της Socar. Εάν δεν ανανεωθεί τότε ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να κηρυχθεί άγονος και να ξεκινήσουν νέες διαδικασίες. Αυτό μεταφράζεται σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, εξέλιξη που θα δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση και το υπουργείο ενέργειας να διαπραγματευτούν νέους όρους, εφαρμόζοντας πιθανόν και το μοντέλο ΑΔΜΗΕ (συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή με μειοψηφικό μερίδιο)

 

Ένα άλλο σενάριο που διακινείται αναφέρει ότι μπορεί από επιχειρηματικής πλευράς το deal με τη Socar να μην έχει ελπίδες, ωστόσο με δεδομένες τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια πολιτική προσπάθεια ώστε οι Αζέροι να παραμείνουν στην ελληνική αγορά. Μια τέτοια εξέλιξη, που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δε φαντάζει ιδιαίτερα πιθανή, μεταφράζεται σε: αποδοχή από την πλευρά της Socar όλων των αλλαγών που έγιναν με την περίφημη τροπολογία που τάραξε τα νερά, ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και ανάδειξη της Socar σε παθητικό μέτοχο του 49% του ΔΕΣΦΑ, με τη Snam να αναλαμβάνει το 17% και το δημόσιο να παραμένει με το 34%. Σε αυτήν την περίπτωση πάντως βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει συμφωνία και από πλευράς των Ιταλών, που φέρονται να έχουν εκφράσει και εκείνοι δυσαρέσκεια για την τροπολογία Σκουρλέτη.

 

Τέλος ένα τρίτο σενάριο θέλει το διαζύγιο με τους Aζέρους να είναι βελούδινο και να οδηγεί στην εφαρμογή του λεγόμενου plan b για ολοκλήρωση της πώλησης μέσω της Snam, η οποία ωστόσο θα επιστρέψει το μεγαλύτερο μερίδιο, προκειμένου να οδηγηθούμε εκ νέου σε ένα μοντέλο τύπου ΑΔΜΗΕ, χωρίς να ακυρωθεί η τρέχουσα διαδικασία. Το σενάριο αυτό, προϋποθέτει εκτός από μια σειρά από σύνθετες διεργασίες και διαδικασίες και τη σύμφωνη γνώμη της πλευράς των Αζέρων.

 


Πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 219 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)