ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 - 6:23:12π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
14
Σεπτεμβρίου

Πώς η "παραγωγική ανασυγκρότηση" των τελευταίων 7 μηνών κατέστρεψε τη βιομηχανία

Κατηγορία Ενέργεια

Προ ημερών στο Λονδίνο στο περιθώριο του ελληνικού Roadshow, επικεφαλής ελληνικής εταιρείας σχολίαζε τις επιδόσεις της απερχόμενης κυβέρνησης. Και προκάλεσε αίσθηση η δριμύτητα των χαρακτηρισμών που χρησιμοποίησε για τα έργα και ημέρες του υπουργείου παραγωγικής ανασυγκρότησης, στο οποίο είχε υπαχθεί και το χαρτοφυλάκιο της βιομηχανίας.

Επί 7 μήνες δεν έγινε τίποτα, ακόμη και για τα πιο απλά, για να κλειστεί ένα ραντεβού με ο ΣΕΒ, ο Λαφαζάνης κρυβόταν και δεν έβγαινε στο τηλέφωνο, σχολίαζε τονίζοντας ότι όχι απλά δε λύθηκε κανένα από τα πολλά προβλήματα της παραγωγής αλλά αντίθετα προστέθηκαν νέα.

 

Η αφήγηση του υψηλόβαθμου στελέχους από το Λονδίνο είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στους παραγωγικούς φορείς της χώρας, οι οποίοι παρακολουθούν στην ατζέντα της προεκλογικής περιόδου να πρωταγωνιστεί η περίφημη "παραγωγική ανασυγκρότηση" της χώρας. Και όπως σχολιάζουν άνθρωποι της αγοράς, με όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, μόνο για παραγωγική ανασυγκρότηση δεν μπορεί να μιλήσει κανείς, ιδιαίτερα όταν η "μαύρη τρύπα" των τελευταίων επτά μηνών έφερε ακόμη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση για τη βιομηχανία της χώρας.

 

Ήδη τους τελευταίους μήνες είχαμε ορισμένα από τα ηχηρότερα λουκέτα των τελευταίων ετών σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες με αποτέλεσμα η βιομηχανική παραγωγή να υποχωρεί ακόμη περισσότερο σε μια χρονική συγκυρία που πανευρωπαϊκά ο στόχος είναι η βιομηχανία να αυξήσει το μερίδιό της στο ΑΕΠ στο 20%. Το προηγούμενο διάστημα μεταξύ άλλων είχαμε το κλείσιμο του κλιβάνου της Χαλυβουργικής, στην οποία πλέον λειτουργεί μόνο το ελασματουργείο. Τις διαθεσιμότητες 3 εβδομάδων σε Sovel και Σιδενόρ. Την απόφαση της Lafarge να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την ΑΓΕΤ, βγάζοντάς την από το ταμπλό του χρηματιστηρίου. Την προειδοποίηση από την πλευρά της άλλης μεγάλης τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν ότι η άμμος στην κλεψύδρα των αντοχών της εταιρείας στερεύει. Το κλείσιμο των Σκουριών στη Χαλκιδική.Δεκάδες άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες βιομηχανίες να εφαρμόζουν έκτακτα μέτρα και να θέτουν σε διαθεσιμότητα το προσωπικό τους, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή των capital controls.

 

Πέρα όμως από τις βιομηχανίες που επλήγησαν από το πάγωμα της οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα το τελευταίο επτάμηνο με αποκορύφωμα την καταστροφική επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου, η βιομηχανία ακόμη και στη συμφωνία με τους εταίρους δέχθηκε ένα ακόμη καίριο πλήγμα. Και αυτό διότι στο νέο μνημόνιο υπάρχει ρητή αναφορά στην κατάργηση της έκπτωσης του 10 έως 35% στα τιμολόγια του ρεύματος ενώ και με τη διαδικασία που ακολουθείται για την απελευθέρωση της αγοράς στο φυσικό αέριο επιβάλλεται σημαντική αύξηση στα κόστη διανομής, η οποία θα πλήξει μια σειρά από βιομηχανικούς πελάτες.

 

Είναι αλήθεια ότι η βιομηχανία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της κρίσης και ότι η αντιμετώπιση που έτυχε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήταν η καλύτερη. Ωστόσο το βέβαιο είναι ότι στους τελευταίους επτά μήνες τα προβλήματα που προκλήθηκαν και οι συνέπειες των επιλογών αλλά και του νέου μνημονίου που υπεγράφη έχουν προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα ενώ τα ανοιχτά ζητήματα της βιομηχανίας αναμένεται να αποτελέσουν μια από τις κρισιμότερες ατζέντες που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση.

 

 

πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 140 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα