ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 4:00:59μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
16
Ιουλίου

Πως θα μπορούσε να φτάσει στην Ευρώπη το ιρανικό αέριο μέσω του ΤΑΡ

Κατηγορία Ενέργεια

Το αέριο του Ιράν θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω του αγωγού ΤΑΡ εφόσον ολοκληρωθεί πρώτα μια συμφωνία του 2008 ανάμεσα στην Τεχεράνη και την EGL, η οποία στη συνέχεια ενσωματώθηκε στην Axpo.

Σημειώνεται ότι η Axpo διαθέτει το 5% των μετοχών του ΤΑΡ. Το 2008 είχε σκοπό να υπογράψει συμφωνία διάρκειας 25 ετών για την προμήθεια 5,5 δις. κ.μ. αερίου ετησίως μέσω του ΤΑΡ, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω των κυρώσεων που επέβαλε τελικά η Δύση στο Ιράν.

 

Όπως αναφέρει το Argus, πλέον, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τις δυτικές δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα, ο δρόμος είναι και πάλι ανοικτός και δεν υφίστανται πολιτικά εμπόδια. Να σημειωθεί ότι ο ΤΑΡ σε αρχικό στάδιο προβλέπεται να μεταφέρει 10 δις. κ.μ. αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά εν συνεχεία προγραμματίζεται η αναβάθμισή του στα 20 δις. κ.μ., γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί άνετα να “χωρέσει” και το ιρανικό αέριο.

 

Η ίδια η Τεχεράνη έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για να συμμετάσχει τόσο στον ΤΑΡ, όσο και στον ΤΑΝΑΡ και το Αζερμπαϊτζάν καλωσόρισε το ενδιαφέρον αυτό.

 

 

πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 200 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα