ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 - 10:31:27μ.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
13
Σεπτεμβρίου

Προχωρά η διαιτησία μεταξύ ΔΕΗ-ΛΑΡΚΟ για την κιλοβατώρα

Κατηγορία Ενέργεια

Κανονικά συνεχίζεται η διαδικασία για την έναρξη της διαιτησίας μεταξύ ΛΑΡΚΟ και ΔΕΗ, προκειμένου να συμφωνηθεί έτσι η τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη μεταλλουργία Νικελίου.

Παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει η ΔΕΗ για το πρόσωπο του διαιτητή που ορίζει η ΛΑΡΚΟ, οι οποίες μάλιστα έλαβαν τη η μορφήμετωπικής αντιπαράθεσης με ανταλλαγή επιστολών, ως μόνη εκκρεμότητα παραμένει ο ορισμός του τρίτου Διαιτητή –Επιδιαιτητή.

 

Έτσι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να τροποποιηθεί το σχετικό άρθρο του συνυποσχετικού, και ο Επιδιαιτητής να ορισθεί μέχρι την 30 Σεπτεμβρίου, ενώ την τροποποίηση αυτή επικύρωσε το Δ.Σ. της ΔEΗ στην συνεδρίαση της 27 Αυγούστου.

 

Αυτό σημαίνει ότι οι δύο διαιτητές των δύο πλευρών, θα αρχίσουν να ανταλλάσσουν δεδομένα για την υποστήριξη των θέσεών τους από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, η οποία διαιτησία να σημειωθεί ότι θα διεξαχθεί με βάση τα όσα ορίζονται στο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και όχι με την διοργάνωση από τη ΡΑΕ.

 

Σημειώνεται ότι η υπογραφή του συνυποσχετικού με τη ΔEΗ για προσφυγή στη διαιτησία, έγινε στη διάρκεια της θητείας του προηγούμενου CEO της ΛΑΡΚΟ Κωνσταντίνου Μπομπή, στις 25 Ιουνίου, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη διοίκηση με απόφαση της Γ.Σ. μετόχων στις 7 Αυγούστου.

 

Σύμφωνα δε με όλες τις πληροφορίες και η νέα διοίκηση υπό τους κ. Μιχάλη Ρενέση και Άνθιμο Ξενίδη, διατηρεί την ίδια γραμμή σε ότι αφορά στην τιμολόγηση της κιλοβατώρας από τη ΔEΗ.

 

Πάντως και ασχέτως της διαιτητικής διαδικασίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται σε επαφή και πραγματοποιούν άτυπες διαπραγματεύσεις, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο προσέγγισης για κοινά αποδεκτούς όρους στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η ΛΑΡΚΟ, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με χαρακτηριστικά κατανάλωσης αντίστοιχα του Αλουμίνιου. Η ετήσια κατανάλωση ανέρχεται σε περίπου 1.200 γιγαβατώρες, (περίπου το 2,5% της ζήτησης) ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας συμμετέχει με πολύ υψηλό ποσοστό στο κόστος παραγωγής του νικελίου.

 

Έτσι η ΛΑΡΚΟ, όπως εξάλλου και οι άλλες εναπομείνασες ηλεκτροβόρες βιομηχανίες, βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση με τη ΔEH για το ύψος των χρεώσεών της. Θεωρούν εν ολίγοις ότι η τιμολόγηση της ΔΕΗ δεν λαμβάνει υπόψη ούτε το καταναλωτικό προφίλ των βιομηχανιών (συνεχής λειτουργία όλο το 24ωρο 365 μέρες το χρόνο) και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι αποτελούν «φορτία βάσης» άρα θα πρέπει να τιμολογούνται με βάση το κόστος της ΔEΗ για τις μονάδες που καλύπτουν τα φορτία αυτά, δηλαδή τις λιγνιτικές.

 

Τέλος σημειώνεται ότι η διαιτησία της ΔEΗ με το Αλουμίνιο, δικαίωσε εν πολλοίς τις θέσεις της μεταλλουργίας ορίζοντας τιμή μεγαβατώρας (1.000 κιλοβατώρες) 36,6 ευρώ και 40,7 ευρώ μαζί με τις υποχρεωτικές χρεώσεις. Την εγκυρότητα της απόφασης της διαιτησίας η ΔEΗ επιδίωξε να αμφισβητήσει με κάθε τρόπο. Ήδη η Γ.Δ. Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία προσέφυγε, απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τις αιτιάσεις της, ενώ εκκρεμεί και προσφυγή της στα Αστικά Δικαστήρια.

 

 

πηγή: energypres.gr

Διαβάστηκε 136 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα