Σύμφωνα με την προκήρυξη, το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 70 χιλ. ευρώ, με την καταληκτική προθεσμία υποβολής προσφορών να έχει οριστεί για τις 30 Μαρτίου.
Ειδικότερα, το έργο θα υλοποιηθεί με την ζεύξη του Υ/Σ Μολάων (Λακωνία) μέσω υπογείου/εναερίου - υπογείου/υποβρυχίου/υπογείου καλωδιακού συστήματος εναλλασσομένου ρεύματος υψηλής τάσης 150 kV, με τον Υ/Σ Χανιά Ι και αποτελείται από τα παρακάτω επιμέρους τμήματα:
1. Υ/Σ Μολάων (επέκταση)
2. Υπόγειο Καλώδιο από Υ/Σ Μολάων έως το Τερματικό Πυλώνα Μετάβασης Συκέας
3. Εναέρια γραμμή μεταφοράς (Γ.Μ.) από το Τερματικό Πυλώνα Μετάβασης Συκέας έως το Τερματικό Αντιστάθμισης Τσουμάλας (στο Νότιο άκρο του Ακρωτηρίου Μαλέα)
4. Τερματικό Αντιστάθμισης Τσουμάλας (στο νότιο άκρο του ακρωτηρίου Μαλέα).
5. Υπόγειο Καλώδιο από το Τερματικό Αντιστάθμισης Τσουμάλας (στο νότιο άκρο του ακρωτηρίου Μαλέα) έως τον αιγιαλό/παραλία.
6. Υποβρύχιο Καλώδιο Πελοποννήσου – Κρήτης.
7. Υπόγειο Καλώδιο από Ραβδούχα Χανίων έως Υ/Σ Χανιά Ι.
8. Υ/Σ Χανίων Ι (επέκταση)
Υπενθυμίζεται ότι για το εν λόγω θέμα παρενέβη, με ανακοίνωσή του ο «γαλάζιος» βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τόνιζε ότι «ενώ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι τα δύο υποβρύχια καλώδια (δηλ. «μεγάλο και μικρό καλώδιο») θα συνδέσουν την Κρήτη με το ηπειρωτικό ενεργειακό σύστημα «θα προχωρήσουν μαζί» πράττει ακριβώς το αντίθετο. … ο ΑΔΜΗΕ προκήρυξε στις 14-03-2016 την ΜΠΕ του «μικρού καλωδίου», το οποίο φαίνεται ότι θα ξεκινήσει πρώτο.
Δυστυχώς, το έργο για το «μικρό καλώδιο» εμφανίζει αρκετά προβλήματα, αν προωθηθεί μόνο του, και υπάρχουν φόβοι ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να σημάνει και το πάγωμα του έργου του «μεγάλου καλωδίου» με το συνεχές ρεύμα, το οποίο εξασφαλίζει ενεργειακή αυτονομία. Το «μικρό καλώδιο» με εναλλασσόμενο –και όχι συνεχές- ρεύμα είναι εκείνο, που σύμφωνα με όλους τους ειδικούς, όχι μόνο δεν λύνει το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης, αλλά δημιουργεί και «πρόβλημα ισορροπίας» στο σύστημα και δεν συνάδει με το μεγαλεπήβολο σχέδιο του EuroAsia InterConnector (Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-ηπειρωτική Ελλάδα)».
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «για το έργο του «μικρού καλωδίου» υπάρχουν σημαντικές αντιρρήσεις, ενώ έχουν προταθεί και πιο αποτελεσματικοί τρόποι ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου (π.χ. πρόταση Ε.Σ.Α.Η.), οι οποίοι δεν προκρίθηκαν. Μάλιστα, έχει αναπτυχθεί μια έντονη φημολογία για ύπαρξη συγκεκριμένων συμφερόντων των εταιρειών που φτιάχνουν, ή μπορούν να φτιάξουν, καλώδια με εναλλασσόμενο ρεύμα».
Επίσης, τονίζεται ότι «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει συνεννόηση και συναίνεση με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, αλλά και η υπόθεση της καλωδιακής σύνδεσης με την Αθήνα από το Ηράκλειο να προχωρήσει άμεσα, δεδομένου ότι θα συμβάλει στην μετεξέλιξη της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο, λαμβάνοντας υπόψη το κέντρο βάρους ως προς τα κύρια κέντρα ενεργειακής κατανάλωσης του νησιού».
πηγή: energypress.gr