ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 3:00:45μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
31
Μαΐου

Ψάχνουν συμβιβαστική λύση χωρίς... υπονοούμενα για τον ΑΔΜΗΕ

Κατηγορία Ενέργεια

Λύση που να ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές αναζητούν κυβέρνηση και θεσμοί για τον ΑΔΜΗΕ, και οι ενδείξεις συνηγορούν ότι θα βρεθεί, παρ’ ότι χθες καλλιεργήθηκε κλίμα παρ’ ολίγον κρίσης με αιχμή και το διαχειριστή των δικτύων ηλεκτρισμού.

Δίχως τις δραματικές διαστάσεις που δόθηκαν, κύκλοι της ελληνικής πλευράς που συμμετείχαν στις συζητήσεις, επιβεβαιώνουν ότι οι θεσμοί έθεσαν θέμα "αυτοματοποιημένης διαδικασίας" για τη πλήρη αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εφόσον δεν περπατήσει το ελληνικό σχέδιο εντός και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

 

Δηλαδή, απόσχιση ως το τέλος Ιουνίου του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και μεταβίβαση του 51% στο Δημόσιο, εν συνεχεία δρομολόγηση εισόδου στο χρηματιστήριο ενός ποσοστού της τάξης του 25%, και τέλος πώληση έως το Νοέμβριο ενός επιπλέον μεριδίου έως 24% σε στρατηγικό επενδυτή.

 

Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νομοθετική ρύθμιση για το θέμα, διαβεβαίωναν χθες πηγές του υπουργείου Ενέργειας, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση εκπλήρωσε τα συμφωνηθέντα στη περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, δεν πρόκειται να δεχθεί παράλογες απαιτήσεις.

 

Αν και προς στιγμήν καλλιεργήθηκε κλίμα σύγκρουσης και αδιεξόδου για τον ΑΔΜΗΕ, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι αργά ή γρήγορα κυβέρνηση και δανειστές θα βρουν τη λύση που να ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές. Τόσο την κυβέρνηση που δεν θέλει επουδενί να μένουν υπονοούμενα περί πιθανότητας ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, όσο και τους θεσμούς που θέλουν να κατοχυρωθούν απέναντι στο ενδεχόμενο αποτυχίας του πολύπλοκου ελληνικού σχεδίου.

 

Ακόμη και αν τα χρονοδιαγράμματα πέσουν κάποιους μήνες έξω, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι εφόσον το σχέδιο δείχνει ότι περπατά, οι θεσμοί θα δείξουν την απαιτούμενη ελαστικότητα.

 

Θυμίζουμε ότι τα βήματα της λίαν περίπλοκης ελληνικής πρότασης είναι τα εξής : Αρχικά η ΔΕΗ διαθέτει το 51% των μετοχών της που διατηρεί στον ΑΔΜΗΕ σε Εταιρεία Συμμετοχών που θα συστήσει η ίδια με απόφαση της γενικής της συνέλευσης. Με αντίστοιχη απόφαση θα διαθέσει το 25% του ΑΔΜΗΕ σε μια νέα Α.Ε. που θα συσταθεί με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο καθώς και ποσοστό έως 24% σε στρατηγικό επενδυτή μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο του 2016 και σε αυτόν δικαίωμα συμμετοχής μπορεί να έχουν μόνον εταιρείες διαχειριστές συστήματος με αποδεδειγμένη εμπειρία στη διαχείριση ηλεκτρικών δικτύων κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και διαχειριστής συστήματος.

 

Αναφορικά με τις αλλαγές που φέρονται να έχουν ζητηθεί από τους δανειστές και σε άλλα θέματα του ενεργειακού πακέτου, όπως γύρω από τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ αλλά και τη ΡΑΕ, είναι μάλλον ήσονος σημασίας, και αφορούν διατυπώσεις, που δεν αλλάζουν το σκεπτικό των όσων έχουν συμφωνηθεί.

 

 

Πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 191 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα