×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
30
Αυγούστου

Στη Γερμανία η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ΑΠΕ στον κόσμο

Κατηγορία Ενέργεια

Στην πόλη Μάιντς της Γερμανίας, η εταιρεία χημικών Linde, η Siemens και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένης Επιστήμης RheinMain ανέπτυξαν από κοινού τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον κόσμο.

Όπως αναφέρει το econews, τη χρηματοδότηση ύψους 17 εκατομμυρίων Ευρώ εξασφάλισαν η Πρωτοβουλία Χρηματοδότησης Έργων Αποθήκευσης Ενέργειας και το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Τεχνολογίας.

 

Η μονάδα αξιοποιεί το πλεόνασμα αιολικής ενέργειας που παράγουν κοντινές ανεμογεννήτριες, για να παράξει υδρογόνο με την τεχνολογία της Μεμβράνης Ανταλλαγής Πρωτονίων (Proton Exchange Membrane-PEM).

 

Το σύστημα ισχύος 6 Μεγαβάτ είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο και προορίζεται για την παραγωγή καυσίμου υδρογόνου που θα μπορεί να αξιοποιηθεί από αυτοκίνητα με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο αποθήκευσης, και φορτηγά θα προμηθεύουν κοντινούς σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου με «πράσινο» υδρογόνο από τη μονάδα. Η ποσότητα υδρογόνου που παράγεται είναι αρκετή για την παροχή ενέργειας σε περίπου 2.000 αυτοκίνητα.

 

Η τεχνολογία της υδρογονοκίνησης βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα. Η Toyota έχει ξεκινήσει πρόσφατα την παραγωγή του μοντέλου Mirai με τιμή πώλησης που θα φτάσει στα 80.000 ευρώ στη Γερμανία. Ωστόσο, δοκιμές πραγματοποιούνται και σε άλλα οχήματα, όπως στα οκτώ λεωφορεία στο Αμβούργο που κινούνται ήδη με κυψέλες καυσίμου.

 

Εξάλλου στην Καλιφόρνια διατίθενται ήδη στην αγορά αυτοκίνητα κυψελών καυσίμων από τη Hyundai, με τις Toyota και Honda να ακολουθούν τους επόμενους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μοντέλα αυτά θα συνοδεύονται από δωρεάν καύσιμα για διάστημα έως και τρία έτη.

 

Παρά το περιορισμένο επιχειρηματικό ενδιαφέρον σήμερα, το υδρογόνο αποτελεί τη βέλτιστη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για την εποχιακή αποθήκευση ενέργειας και την αντικατάσταση του πετρελαίου για τη μετακίνηση μεγάλων αποστάσεων.

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 163 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)