ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 3:38:23π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
27
Οκτωβρίου

Στον αέρα το σύστημα ενίσχυσης των ΑΠΕ – Κινδυνεύει ακόμα και η νομιμότητα επιβολής του ΕΤΜΕΑΡ

Κατηγορία Ενέργεια

Να βρεθεί χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο ενίσχυσης των ΑΠΕ από την αρχή του 2016 κινδυνεύει η χώρα μας και συνεπώς να μπορεί να προσβληθεί από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον η ίδια η νομιμότητα επιβολής του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος,

δηλαδή του βασικού πόρου μέσω του οποίου πληρώνονται σήμερα τις αυξημένες «ταρίφες» οι παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές.

 

Με το τρίτο μνημόνιο η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να ψηφίσει μέχρι τέλος του χρόνου (και να εφαρμοστεί από το 2016), ένα καινούργιο σχέδιο ενίσχυσης των ΑΠΕ που να είναι συμβατό με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας που εξέδωσε τον Ιούνιο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προθεσμία αυτή μάλιστα προέκυψε μετά από ολιγόμηνη παράταση, αφού με το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα έπρεπε να έχουμε έτοιμο το νέο σχέδιο από τον Ιούλιο του 2015.

 

Μιλάμε στην πραγματικότητα για τον τρόπο και το ύψος της αμοιβής που θα λαμβάνουν οι παραγωγοί «πράσινου» ρεύματος από αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, βιομάζα κ.λπ. για το ρεύμα που θα διοχετεύουν στο σύστημα.

 

Ωστόσο, οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι η όλη διαδικασία έχει καθυστερήσει σημαντικά και θεωρείται αδύνατον να έχει ψηφιστεί νέο σχέδιο μέχρι το τέλος του χρόνου. «Το ζητούμενο πλέον είναι να έχουμε, εντός των προθεσμιών, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ακόμα και αν δεν έχουμε προλάβει να το νομοθετήσουμε. Θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να πάρουμε μια μικρή παράταση και να σωθεί το σύστημα» δηλώνει παράγοντας της αγοράς με έκδηλη ανησυχία για την προοπτική των ΑΠΕ.

 

Η ανησυχία εδράζεται στο γεγονός ότι το σημερινό καθεστώς που έχει προκύψει μετά το new deal, δεν έχει λάβει ποτέ την επίσημη έγκριση από την Κομισιόν, παρότι έχει υποβληθεί από τις 31 Δεκεμβρίου του 2014. Στην περίπτωση όμως που δεν υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο από την αρχή του 2016 οι υφιστάμενες ενισχύσεις στις ΑΠΕ (πρακτικά οι σταθερές ταρίφες με τις οποίες πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ) μπορούν να θεωρηθούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση των επενδυτών του χώρου.

 

Για την εκπόνηση του νέου μοντέλου που θα αντικαταστήσει το σημερινό πλαίσιο, το οποίο όπως είπαμε στηρίζεται στις σταθερές ταρίφες (feed-in-tariffs), δουλεύουν ταυτόχρονα τα αρμόδια στελέχη του ΥΠΑΠΕΝ, η ΡΑΕ, το ΚΑΠΕ και η γερμανική συμβουλευτική GIZ ως εμπειρογνώμονας.

 

Η όλη προσπάθεια γίνεται στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της Κομισιόν, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη το σύνολο της εμπειρίας που έχει συσσωρευθεί στις ευρωπαϊκές χώρες από την εφαρμογή διαφόρων συστημάτων. Την ίδια στιγμή επιχειρούν να διατυπώσουν συνολική πρόταση διάφοροι ενδιαφερόμενοι φορείς (ΕΣΗΑΠΕ, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΣΕΦ κ.λπ.). Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, υπάρχουν κινήσεις για μια διαδικασία «στρογγυλού τραπεζιού» ώστε να υπάρξει η αναγκαία σύνθεση των προτάσεων.

 

Βασικές κατευθύνσεις του νέου σχεδίου

 

Η πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν τα στελέχη που «δουλεύουν» το νέο σύστημα είναι να διασφαλιστούν οι εύλογες αποζημιώσεις για τα νέα έργα ΑΠΕ ώστε να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον (για παράδειγμα στα φωτοβολταϊκά σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει καμία δραστηριότητα), η βιωσιμότητα της αγοράς σε βάθος χρόνου, η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και οι θέσεις εργασίας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το νέο σχέδιο κατατείνει σε ένα συνδυασμό του συστήματος feed-in-premium (προσαύξηση επί της αγοραίας τιμής) και των διαγωνισμών για την προμήθεια πράσινου ρεύματος.

 

Οι μέθοδοι αυτές είναι απολύτως συμβατές με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. οι οποίες, σε αδρές γραμμές προβλέπουν τα εξής:

 

·         Για έργα ισχύος μέχρι 500 kW ή έργα επίδειξης εκτός της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αιολική ενέργεια για την οποία ισχύει όριο εγκατεστημένης δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής 3 MW ή 3 μονάδων παραγωγής, μπορεί να εφαρμόζεται ο υποστηρικτικός μηχανισμός των εγγυημένων σταθερών τιμών (feed-in-tariffs).

 

·         Από 1-1-2016 και για έργα ισχύος 500 kW έως 1 MW, ή έργα επίδειξης εκτός της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αιολική ενέργεια για την οποία ισχύει όριο εγκατεστημένης δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής από 3 έως 6 MW ή 6 μονάδων παραγωγής, οι ενισχύσεις χορηγούνται ως προσαύξηση, επιπλέον της αγοραίας τιμής με την οποία οι παραγωγοί πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια απευθείας στην αγορά, ισχύει δηλαδή ο υποστηρικτικός μηχανισμός των εγγυημένων διαφορικών τιμών (feed-in-premium).

 

·         Από 1-1-2017 και για έργα ισχύος άνω του 1 MW, εκτός της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αιολική ενέργεια για την οποία ισχύει όριο εγκατεστημένης δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής άνω των 6 MW ή 6 μονάδων παραγωγής, oι ενισχύσεις θα χορηγούνται στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας. Κατά το μεταβατικό στάδιο που καλύπτει την περίοδο 2015-2016, ενισχύσεις για τουλάχιστον 5% της σχεδιαζόμενης νέας δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να χορηγούνται στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας.

 

Προτεραιότητα ο καθορισμός του premium

 

Ο σχεδιασμός των τεχνοκρατών που δουλεύουν το σύστημα δεν μπορεί να προχωρήσει, πάντως, εάν δεν υπάρξουν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου κάποιες βασικές κατευθύνσεις σχετικά με τις παραδοχές που πρέπει να χρησιμοποιηθούν σχετικά με τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα για κάθε τεχνολογία ΑΠΕ. Θα παραμείνει ο στόχος του 40% για τις ΑΠΕ το 2020; Θα αλλάξει η εσωτερική κατανομή του στόχου για τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά κ.λπ.;

 

Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν ώστε να υπάρξουν τα αντίστοιχα σενάρια και να προκύψουν οι κατάλληλες αποφάσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι, με βάση την προεργασία που έχει υπάρξει, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η θέσπιση του feed-in-premium για φωτοβολταϊκά πάνω από 500 KW και αιολικά πάνω από 3 MW. Στην Ευρώπη συναντώνται διάφορες μορφές premium (σταθερό, κυμαινόμενο, συνδυαζόμενο με τη χονδρική αγορά κ.λπ.).

 

Διάφορες και διαφορετικές είναι επίσης οι μορφές που παίρνουν στην Ευρώπη οι διαγωνισμοί, ακόμα και σε πειραματικό στάδιο, γεγονός που αποτελεί αντικείμενο μελέτης και εδώ, αφού όπως προαναφέρθηκε, από 1-1-2017 για έργα ισχύος άνω του 1 MW (για αιολικά το όριο είναι πάνω από 6 MW)  oι ενισχύσεις θα χορηγούνται μέσω διαγωνισμών.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 170 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα