ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 6:05:49μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
04
Δεκεμβρίου

Τα τέσσερα μηνύματα της βιομηχανίας προς τη ΔΕΗ

Κατηγορία Ενέργεια

Η προχθεσινή επιστολή Φέσσα προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, έδωσε το στίγμα με το οποίο κινείται η βιομηχανία ενόψει της έκτακτης ΓΣ της ΔΕΗ τη Δευτέρα για τα βιομηχανικά τιμολόγια αλλά και για τα ζητούμενα από την πλευρά της βιομηχανίας ενόψει των αλλαγών που φέρνει η κατάργηση της έκπτωσης του 20% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ουσιαστικά ο Πρόεδρος του ΣΕΒ θέτει ένα νέο πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πρέπει να βασιστεί η σχέση της βιομηχανίας με τη ΔΕΗ (διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ) και στέλνει τέσσερα μηνύματα προτού η ΓΣ της ΔΕΗ λάβει τις αποφάσεις της. Ποια είναι τα μηνύματα αυτά;

 

Μήνυμα πρώτο: Δεν νοούνται μονομερείς ενέργειες

 

Στην επιστολή που απέστειλε ο Θ. Φέσσας γίνεται επίκληση του κώδικα προμήθειας. Αυτό δεν γίνεται τυχαία, αφού ο Κώδικας απαγορεύει ρητά τις μονομερείς ενέργειες και την μονομερή – χωρίς να έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις – επιβολή τιμολογίων. Υπό αυτήν την έννοια καθίσταται σαφές ότι πιθανή έγκριση τιμολογίων από τη ΓΣ εκλαμβάνεται ως μονομερής ενέργεια που υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις, αφού δημιουργεί τετελεσμένα για το ένα από τα δύο μέρη. Μια τέτοια απόφαση εκτιμάται ότι δεν παραβιάζει μόνο τον κώδικα αλλά επιπλέον ότι εγείρει και ζητήματα ανταγωνισμού, δεδομένης της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά.

 

Μήνυμα δεύτερο: Μη δημιουργείτε έδαφος για εμπλοκή της ΕΕ

 

Μην επαναλαμβάνετε το λάθος της ΓΣ του Φεβρουαρίου του 2014 αναφέρει στην επιστολή του ο Θ. Φέσσας, υπογραμμίζοντας ένα επιχείρημα που έχει ακουστεί και στο παρελθόν: δεν μπορεί θέματα εμπορικής πολιτικής να παραπέμπονται στο μέτοχο και να λαμβάνονται αποφάσεις που οδηγούν σε μονομερή καθορισμό των τιμολογίων. Η ρητή αναφορά στην προηγούμενη Γ.Σ. με δεδομένη την τροπή που πήραν οι εκπτώσεις που αποφάσισε (παρέμβαση τρόικας και συμπερίληψη όρου στο μνημόνιο για την κατάργηση των εκπτώσεων) καταδεικνύει την έντονη ανησυχία που επικρατεί στους κόλπους της βιομηχανίας ότι μπορεί εκ νέου να δημιουργηθεί έδαφος για εμπλοκή της ΕΕ για πιθανή παραβίαση του ανταγωνισμού. Εδώ είναι σαφές ότι οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά σε νούμερα, ποσοστά εκπτώσεων και κόστη δημιουργεί συνθήκες για κοινοτική επέμβαση.

 

Μήνυμα τρίτο:  Βάση διαπραγμάτευσης, το μειωμένο μέσο μεταβλητό κόστος

 

Η επιστολή του ΣΕΒ αναφέρει ρητά και κόντρα στα όσα έχει δηλώσει η ηγεσία της ΔΕΗ, ότι συντρέχουν όλες οι αντικειμενικές συνθήκες ώστε να έχει μειωθεί κατακόρυφα το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ και άρα οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν σε αυτή τη βάση. Και βέβαια εδώ έχουμε τα αντικειμενικά και αδιάψευστα νούμερα που δεν αφορούν στους ισολογισμούς ή τους εσωτερικούς υπολογισμούς λογιστηρίων ή ελεγκτικών εταιρειών: οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν καταρρακωθεί σε σχέση με πριν 2 έτη, ενώ και οι ρυθμιστικές χρεώσεις έχουν εξαλειφθεί για το 2015, ενώ ακόμη και εάν επανέλθουν θα είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τα όσα ίσχυαν το 2013. Εδώ υπάρχει βεβαίως και η αναφορά με σαφείς αιχμές περί οριακού κόστους «απαλλαγμένου ασφαλώς από μονοπωλιακές προσόδους και ανεπάρκειες».

 

Μήνυμα τέταρτο: Όχι στη διαπραγμάτευση εντυπώσεων, ναι στην ουσία

 

Μέχρι στιγμής σε όλα τα δικαστικά φόρα, τα θεσμικά όργανα, την Ελληνική αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, οψέποτε τέθηκε θέμα τιμών για το βιομηχανικό ρεύμα στην Ελλάδα, η ΔΕΗ έχασε και η βιομηχανία δικαιώθηκε. Επιπρόσθετα υπάρχουν ακόμη και σήμερα σε εξέλιξη ανοιχτές διαδικασίες.  Υπό αυτήν την έννοια καλό θα ήταν κάποια στιγμή οι σχέσεις ΔΕΗ – βιομηχανίας να μπουν σε ένα πιο ορθολογικό πλαίσιο και να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις για το θεαθήναι.

 

 

πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 168 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα