ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 2:30:20μ.μ.
01
Οκτωβρίου

«Θείο Δώρο» στους Αμερικανούς Παραγωγούς η Συμφωνία ΟΠΕΚ

Κατηγορία Ενέργεια

Η προσωρινή συμφωνία του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή του είναι η καλύτερη είδηση που άκουσαν όλη τη χρονιά οι πετρελαιοπαραγωγοί του κόσμου.

Όταν οι υπουργοί των μελών του καρτέλ ανακοίνωσαν στην Αλγερία την Τετάρτη το βράδυ ότι συμφώνησαν σε έναν στόχο παραγωγής χαμηλότερο από τα τρέχοντα επίπεδα, υπαινίχθηκαν ότι είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες για να χαλαρώσουν τον παγκόσμιο κορεσμό στο αργό, πράγμα που θα βοηθήσει όλους τους παραγωγούς. Επιπλέον παραδέχθηκαν εμμέσως ότι μπορεί να αφήσουν κενά στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, τα οποία άλλοι παραγωγοί θα μπορούσαν να καλύψουν.

 

Η διευκρίνιση των λεπτομερειών έχει αναβληθεί μέχρι την επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ στα τέλη Νοεμβρίου. Μια «επίσημη επιτροπή» θα οριστεί για να διερευνήσει το πώς θα διαμοιραστεί η προτεινόμενη μείωση μεταξύ των κρατών μελών –πάντα το δυσκολότερο ερώτημα για οποιοδήποτε καρτέλ. Ακόμη κι έτσι, υπήρξε μια άμεση αντίδραση των αγορών στα νέα: το Brent ενισχύθηκε κατά 6% την Τετάρτη το βράδυ, σε περίπου 49 δολάρια το βαρέλι.

 

Οι εορτασμοί θα είναι πιο έντονοι στα διοικητικά συμβούλια του Χιούστον και της Οκλαχόμα. Η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου υποχωρούσε κατά το μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων ετών, αλλά έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Από το Μάιο, ο αριθμός των εξεδρών πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Εταιρίες που ξόδευαν περισσότερα από τις ταμειακές ροές τους για χρόνια, έχουν αρχίσει να θέτουν υπό έλεγχο τα οικονομικά τους χάρη σε περικοπές κόστους και άνοδο της παραγωγικότητας.

 

Αν οι τιμές του πετρελαίου καταφέρουν να διατηρήσουν αυτή την άνοδο, οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου θα μπορέσουν να επιταχύνουν την ανάκαμψή τους, θέτοντας σε λειτουργία περισσότερες εξέδρες και αντλώντας από περισσότερες πηγές.

 

Οι καλύτερες πηγές αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου μπορούν να φέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις ακόμη και με το αργό κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρία Wood Mackenzie. Στην Permian Basin του δυτικού Τέξας υπάρχουν πεδία που χρειάζονται μια μέση τιμή πετρελαίου μόνο περίπου 40 δολαρίων το βαρέλι. Αλλά η κίνηση από τα 40 στα 50 δολάρια κάνει τη διαφορά.

 

Η Chevron, ένας από τους μεγαλύτερους αμερικανικούς ομίλους πετρελαίου, τόνισε αυτό το μήνα ότι στα 40 δολάρια θα μπορούσε να αντλήσει από περίπου 1.300 κερδοφόρες πηγές στην περιοχή της δεξαμενής Permian, αλλά στα 50 δολάρια θα μπορούσε να αντλήσει από 4.000 τέτοιες πετρελαιοπηγές.

 

Η EOG Resources, μια εταιρία που ήταν πρωτοπόρα στην επανάσταση του σχιστολιθικού πετρελαίου, ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι με το πετρέλαιο στα 50 με 60 δολάρια το βαρέλι, θα μπορούσε να αυξάνει την παραγωγή της κατά 10 με 20% κάθε χρόνο. Δεν βρίσκονται όλοι οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου σε τόσο καλή θέση για ανάπτυξη όσο η EOG.

 

Η παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σε πτωτική πορεία λόγω της επιβράδυνσης στην εξόρυξη που ξεκίνησε το 2014 και είναι πιθανό να συνεχίσει να υποχωρεί μπαίνοντας στον επόμενο χρόνο. Αλλά όσο περισσότερο ανεβαίνουν οι τιμές, τόσο περισσότερες αμερικανικές εταιρίες θα είναι σε θέση να θέτουν και πάλι σε λειτουργία εξέδρες και τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσει να ανακάμπτει η αμερικανική παραγωγή.

 

Το αμερικανικό αργό θα μπορούσε από την μία να πάρει μερίδιο αγοράς από τον ΟΠΕΚ και από την άλλη να βάλει όρια στις ανόδους των τιμών, φέρνοντας επιπρόσθετη προσφορά στην αγορά.

 

Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα για τη Σαουδική Αραβία, τον de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ, και των άλλων μελών του καρτέλ: το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από τότε που το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο εξελίχθηκε σε σημαντική δύναμη στις παγκόσμιες αγορές.

 

Το 2014, τα μέλη του ΟΠΕΚ είχαν μια επιλογή. Μπορούσαν να μειώσουν την παραγωγή τους, βοηθώντας να υποστηριχθούν οι τιμές αλλά χάνοντας μερίδιο αγοράς από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ή θα μπορούσαν να αφήσουν τον κορεσμό στο πετρέλαιο να ενταθεί και τις τιμές να βουλιάξουν, με την ελπίδα ότι θα παρεμποδίζονταν οι επενδύσεις σε υψηλότερου κόστους πηγές προσφοράς, περιλαμβανομένου του αμερικανικού πετρελαίου.

 

Για δύο χρόνια, οι Σαουδάραβες είχαν επιλέξει να αφήσουν τις τιμές στην τύχη τους και τα αποτελέσματα στάθηκαν επώδυνα για τα μέλη του ΟΠΕΚ. Τώρα, ως φαίνεται, είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν μια πιο παρεμβατική πολιτική. Αλλά όσο το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο παραμένει βιώσιμο, τα αποτελέσματα είναι απίθανο να είναι πολύ καλύτερα για τον ΟΠΕΚ.

 

 

πηγή: energia.gr

Διαβάστηκε 264 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα