ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2025 - 10:50:17π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
03
Μαΐου

Το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ καταλήγει να επιδοτεί τελικά τον άνθρακα

Κατηγορία Ενέργεια

Το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ καταλήγει να επιδοτεί τον άνθρακα, αντί να πράττει το αντίθετο, σύμφωνα με έκθεση του Carbon Market Watch.

Όπως είναι γνωστό, οι παραγωγοί ρύπων διοξειδίου του άνθρακα υποτίθεται ότι επιβαρύνονται οικονομικά, ώστε να ενθαρρύνονται οι επενδύσεις σε μέτρα περικοπής των εκπομπών άνθρακα.

 

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (EU ETS), ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας δεν λαμβάνει πλέον δωρεάν επιδόματα και δικαιώματα εκπομπής άνθρακα, αλλά απαιτείται η αγορά τους μέσω πλειστηριασμού. Ωστόσο, μέσω του άρθρου 10γ επιτρέπεται στα κράτη-μέλη χαμηλότερου εισοδήματος από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη να δέχονται επιδόματα για εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με την προϋπόθεση ότι θα επενδύουν τουλάχιστον το ισοδύναμο της αξίας των επιδοτήσεων για τον εκσυγχρονισμό και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών τους συστημάτων.

 

Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει συνολικά κοντά στα 680 εκατ. δικαιώματα εκπομπής για την περίοδο 2013-2019, που ισοδυναμούν σε 12 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών συστημάτων.

 

Η Πολωνία, η Ρουμανία και η Τσεχία είναι οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι, επωφελούμενες περίπου κατά 85% από αυτά τα 12 δισ. για την περίοδο 2013-2019.

 

Ο διαμοιρασμός των πόρων αυτών υποτίθεται ότι θα υποστήριζε τον εκσυγχρονισμό του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στα φτωχότερα κράτη της ΕΕ. Αντιθέτως, το 2013, το 90% κατέληξε στην αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, αντί για την προώθηση ΑΠΕ.

 

Στις αναβαθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται επενδύσεις στο πιο ρυπογόνο σταθμό παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης, τη λιγνιτική μονάδα Belchatow στην Πολωνία.

 

«Η διάταξη αυτή έχει μέχρι στιγμής δεν είχε ως αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος στα κράτη-μέλη με πιο αδύναμες οικονομίες. Αντιθέτως, διαιωνίζει την εντατική παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και την αβεβαιότητα των επενδύσεων», καταλήγει η έκθεση.

 

Η ΜΚΟ καλεί την Κομισιόν να εξαιρέσει τα έργα άνθρακα από το πρόγραμμα και να δώσει προτεραιότητα στα συστήματα ΑΠΕ και ενεργειακής αποδοτικότητας.

 


Πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 141 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα