ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 - 9:59:09π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
08
Δεκεμβρίου

Βιομηχανικά τιμολόγια με ρήτρα … commoditities εξετάζει η ΔΕΗ για "Αλουμίνιον" και ΛΑΡΚΟ

Κατηγορία Ενέργεια

Μια άλλη μορφή τιμολογίων πέραν των 56 διαφορετικών κατηγοριών που συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν χθες από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, εξετάζει η ΔΕΗ για δύο συγκεκριμένες ενεργοβόρες βιομηχανίας που διαθέτουν ιδιαίτερο προφίλ και αποτελούν τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στη χώρα.

Ο λόγος για τη Λάρκο και την Αλουμίνιον της Ελλάδος, για τις οποίες, όπως αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, η εταιρεία θα μπορούσε να εξετάσει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν, να καταρτιστούν τιμολόγια που θα έχουν κάποια  μορφή συνάρτησης με τις διεθνείς τιμές του νικελίου και του αλουμινίου.

 

«Έχουμε ήδη προτείνει αυτά τα τιμολόγια στη Λάρκο, η οποία όμως έχει τα δικά της προβλήματα και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε καν στα ποσά που δηλώνει η ίδια ότι θα καταβάλει. Θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε κάτι αντίστοιχο και για το Αλουμίνιο» ανέφερε χθες ανώτατη πηγή της ΔΕΗ.

 

Βεβαίως οι δύο αυτοί βιομηχανικοί καταναλωτές εμφανίζουν ομοιότητες αλλά και διαφορές:

 

Η μεν Λάρκο βρίσκεται εδώ και καιρό σε δυσκολία αποπληρωμής όχι των συνολικών οφειλών της, αλλά του διακανονισμού που έχει συμφωνήσει με τη ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1,5 εκ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί να καταβληθεί ως έναντι την Παρασκευή δε δόθηκε. Η ΔΕΗ στο πλαίσιο αυτό για να έλθει σε συμφωνία με τη βιομηχανία, της οποίας είναι και η ίδια μέτοχος, θέτει ως όρο την ύπαρξη ενός σαφούς στρατηγικού πλάνου που θα περιλαμβάνει σοβαρές επενδύσεις, μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας. Εάν συμβεί αυτό, θα ήμασταν διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε σε μια αύξηση κεφαλαίου, εκτιμούμε ότι το ίδιο ισχύει και για τον άλλο μέτοχο την Εθνική τράπεζα. Δεν μας απασχολεί εάν θα είναι βασικός μέτοχος το δημόσιο ή κάποιος ιδιώτης, το αντίθετο εάν κάποια μεγάλη εταιρεία ερχόταν και εξέφραζε την επιθυμία να επενδύσει στην ελληνική βιομηχανία θα ήταν ευχής έργο, ανέφεραν οι ίδιες ανώτατες πηγές.

 

Το Αλουμίνιο της Ελλάδος είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση, καθώς πληρώνει κανονικά την τιμή της διαιτησίας και καταβάλλει στη ΔΕΗ περίπου 125 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η ΔΕΗ θα αναμένει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία και εξέτασε την υπόθεση. Μετά την έκδοση της απόφασης θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν ένα τρίμηνο, σύμφωνα με την απόφαση που εγκρίθηκε χθες από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, όπως όλα δείχνουν, στις προθέσεις της ΔΕΗ είναι να προτείνει ένα tailor made τιμολόγιο το οποίο να έχει κάποιου είδους ρήτρα σύνδεσης με τις τιμές LME του αλουμινίου. Βεβαίως θα υπάρξει ένα κατώφλι και ένα ανώτατο όριο, όμως μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα τέτοιο τρόπο τιμολόγησης, που άλλωστε ίσχυε και στο παρελθόν, ανέφερε η ανώτατη πηγή της ΔΕΗ, η οποία υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν η τιμολόγηση της Αλουμίνιον επί Pechiney γινόταν με αντίστοιχη ρήτρα.

 

Βεβαίως εάν καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Λάρκο και το Αλουμίνιο, τότε τα τιμολόγια θα πρέπει να εγκριθούν από τους μετόχους, θα έχουμε δηλαδή νέα έκτακτη γενική συνέλευση, κατέληξαν οι ανώτατες πηγές της ΔΕΗ. Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε τη λήξη μιας από τις μακρότερες χρονικά εκκρεμότητες για μείζον θέμα που απασχολεί τη ΔΕΗ και τη βαριά βιομηχανία.

 

 

πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 179 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα