ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 12:46:49π.μ.
11
Οκτωβρίου

Σε ιστορικό υψηλό η παραγωγή πετρελαίου τον Σεπτέμβριο

Κατηγορία Ενέργεια

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μπορούσε να ευθυγραμμιστεί πιο γρήγορα με την ζήτηση εάν ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία συμφωνήσουν σε μια αρκετά σημαντική μείωση της παραγωγής, η οποία τον Σεπτέμβριο εκτοξεύτηκε σε ιστορικό υψηλό.

Σχετικές επισημάνσεις κάνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σημειώνοντας ότι η Ρωσία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να συνταχθεί με την όποια προσπάθεια για τον περιορισμό της προσφοράς αλλά δεν είναι ακόμα σαφές πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.


Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε τον περασμένο μήνα να μειώσει την παραγωγή στα περίπου 32,5-33 εκατ. βαρέλια την ημέρα και η Ρωσία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να συνταχθεί με την όποια προσπάθεια να περιοριστεί η προσφορά και να μειωθεί το παγκόσμιο πλεόνασμα αδιάθετου πετρελαίου.


Η έκθεση διευκρινίζει ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου άγγιξε τον Σεπτέμβριο τα 97,2 βαρέλια την ημέρα, το οποίο σημαίνει αύξηση 200.000 βαρελιών την ημέρα σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, «λόγω ισχυρής ανάπτυξης στον ΟΠΕΚ».


«Εκτίμησή μας για τον Σεπτέμβριο δείχνει ότι η προσφορά αργού από τα 14 μέλη του καρτέλ εκτοξεύτηκαν στα 33,6 εκατ. βαρέλια/ημέρα -ένα ιστορικό υψηλό. Το μέγεθος οποιασδήποτε συνεργασίας από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί», συμπληρώνει η έκθεση.


Η υπερβάλλουσα προσφορά συνέβαλε στη μείωση των τιμών του πετρελαίου από τα 115 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο του 2014 στα επίπεδα των 27 δολαρίων φέτος τον Ιανουάριο. Το αργό έκτοτε ανέκαμψε στα 50 δολάρια περίπου εν μέσω εκτιμήσεων για μείωση της παραγωγής.


Ο IEA ανέφερε στην έκθεση του ότι αναμένει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να αυξηθεί με ρυθμό 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα τον επόμενο χρόνο, διατηρώντας την πρόβλεψή του αμετάβλητη σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, αλλά αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για το ρυθμό αύξησης το 2016 κατά 40.000 βαρέλια την ημέρα στα περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια, από τα 1,3 εκατ. τον περασμένο μήνα.


«Ακόμα και με τις προσωρινές ενδείξεις ότι τα αυξημένα αποθέματα αρχίζουν να μειώνονται, η πρόβλεψή μας για την ζήτηση και την προσφορά υποδηλώνει ότι η αγορά – εάν αφεθεί να λειτουργήσει από μόνη της – ίσως συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά και το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», ανέφερε ο IEA. «Εάν ο ΟΠΕΚ εμμείνει στο νέο του στόχο, η εξισορρόπηση της αγοράς θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα».


«Σε αυτή τη φάση, είναι δύσκολο να αξιολογηθεί πώς η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, εάν τεθεί σε εφαρμογή, θα επηρεάσει τις ισορροπίες στην αγορά», πρόσθεσε ο Οργανισμός.


«Μια σημαντική ανάκαμψη στην παραγωγή από τη Λιβύη και τη Νιγηρία και περαιτέρω αύξηση από το Ιράν θα υποδήλωναν ότι θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες μειώσεις από άλλους, όπως η Σαουδική Αραβία για να επιτευχθεί... ο στόχος της παραγωγής».


Τα μέλη του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα στη Βιέννη.


Το Ιράν ανακτά το μερίδιο στην αγορά ύστερα από χρόνια κυρώσεων που είχε επιβάλει η Δύση στην Τεχεράνη, στη Λιβύη οι κοινωνικές αναταραχές έχουν μειώσει την παραγωγή ενώ μια σειρά από επιθέσεις στις υποδομές πετρελαίου έχουν πλήξει την παραγωγή αργού στη Νιγηρία.


Και οι τρεις χώρες αναμένεται να εξαιρεθούν από τις όποιες συντονισμένες μείωσεις, γεγονός που σημαίνει ότι το βάρος θα πέσει μάλλον σε κάποια χώρες με υψηλότερη παραγωγή, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ.


Ο IEA προβλέπει μείωση κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα από παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ το 2016 στα 56,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα και αναμένει αύξηση κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα το 2017. Τα παγκόσμια αποθέματα μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 3,092 δισεκ. βαρέλια, πολύ κοντά στο επίπεδο ρεκόρ του Ιουλίου των 3,111 δισεκ. βαρελιών.


«Η μείωση στα αποθέματα ήταν κυρίως αποτέλεσμα του αργού, που μειώθηκε σε όλες τις περιοχές του ΟΟΣΑ και κυρίως στην Ασία-Ωκεανία. Αυτό επανέφερε τα αποθέματα του αργού στα επίπεδα των αρχών του Φεβρουαρίου. Τα αποθέματα προϊόντων διύλισης σε όλον τον ΟΟΣΑ ανήλθαν σε νέο ιστορικό υψηλό καθώς τα διυλιστήρια αύξησαν την παραγωγή τους τον Αύγουστο», είπε ο IEA.


Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτηση συνεχίζει να επιβραδύνεται αφού ανήλθε σε υψηλό πέντε ετών στα 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τρίτο τρίμηνο πέρυσι, σε χαμηλό τεσσάρων ετών στα 800.000 βαρέλια την ημέρα το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς εξαιτίας της φθίνουσας ανάπτυξης του ΟΟΣΑ και της σημαντικής επιβράδυνσης στην Κίνα.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 225 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα