ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 4:23:18π.μ.
12
Μαρτίου

Ισχυρή άνοδο 20% σημείωσαν το 2015 οι τιμές του ελαιόλαδου, μετά από μία χρονιά όπου η ξηρασία και οι ασθένειες οδήγησαν την μεσογειακή παραγωγή σε φτωχά επίπεδα.

Η συνολική παραγωγή ελαιόλαδου παγκοσμίως σημείωσε πτώση στο 1/3, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου.

 

Η Ισπανία, η οποία παράγει το 40% του ελαιολάδου παγκοσμίως, είχε πτώση της παραγωγής στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, εξαιτίας του ιδιαίτερα ζεστού και ξηρού 2014.

 

Και η επόμενη παραγωγή του 2015/16 ήταν μειωμένη, εξαιτίας του ζεστού Ιουλίου, που οδήγησε τις ελιές σε πρόωρη ωρίμανση.

 

Βάσει των στοιχείων η Ισπανία παρήγαγε φέτος 1,2 εκατ. τόνους ελαιόλαδου, κάτω από τους 1,8 εκατ. τόνους που ήταν η παραγωγή της τα τελευταία χρόνια.

 

Αλλά και η Ιταλία, όπου παράγεται το 20% του ελαιόλαδου παγκοσμίως, είχε μια πολύ άσχημη χρονιά, αφού εκατ. ελαιόδεντρα της Νοτίου Ιταλίας επλήγησαν από θανατηφόρα ασθένεια.

 

Η υψηλή τιμή του ελαιολάδου παγκοσμίως ωθεί του καταναλωτές σε άλλα έλαια την ώρα που η μεσογειακή διατροφή έχει κερδίσει έδαφος εξαιτίας των οφελημάτων για την υγεία που προσφέρει.

 

Η ζήτηση ελαιόλαδου τα τελευταία 25 χρόνια έχει διπλασιαστεί.

 

Η αυξημένη ζήτηση καλύπτεται για την ώρα από άλλες χώρες, όπως π.χ. η Τυνησία, όπου η παραγωγή της τα έτη 2014/2015 εκτινάχθηκε και έφτασε στην δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά από την Ισπανία.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 122 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα