ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 5 Οκτωμβρίου 2023 - 4:48:38π.μ.

banner468x60

13
Απριλίου

Airbnb: Σε ελεγκτικό κλοιό οι ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι απειλούνται με πρόστιμο 5.000 ευρώ

Ποιοι κινδυνεύουν με αποβολή από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες

 

Αδήλωτα εισοδήματα μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τύπου Airbnb αναζητά η ΑΑΔΕ και ετοιμάζεται να στείλει πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που «ξέχασαν» να δηλώσουν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης με στόχο να «εξαφανίσουν τα φορολογικά τους ίχνη».

 

Με τα ραβασάκια που θα στείλει η ΑΑΔΕ θα ζητάει την άμεση συμμόρφωση των φορολογούμενων. Οσοι δεν προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις, είτε δηλώνοντας τον ΑΜΑ ή διευθετώντας τυχόν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους εκτός από την επιβολή του προστίμων των 5.000 ευρώ θα δουν το ακίνητό τους να διαγράφεται από τις ψηφιακές πλατφόρμες στις οποίες έχουν αναρτήσει και εκμεταλλεύονται τα ακίνητα τους.

 

Μετά από διασταυρώσεις που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) Μάλιστα ,σε κάποιες περιπτώσεις παρά τις συνεχείς οχλήσεις δεν είχε αναγραφεί ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου από το 2018, χρονιά που έγινε υποχρεωτική η δήλωση ΑΜΑ. Σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ πέραν του αυτοτελούς προστίμου λόγω της μη αναγραφής του ΑΜΑ για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων θα διενεργηθούν έλεγχοι για το ύψος του εισοδήματος που δεν εμφάνισαν στην εφορία και θα τους επιβληθούν οι προβλεπόμενοι φόροι και οι προσαυξήσεις.

 

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τις Airbnb, Booking.com και VRBO του Ομίλου της Expedia για τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης που τηρείται στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής

 

Η συμφωνία προβλέπει ότι για να «ανέβει» ένα ακίνητο σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική πλατφόρμα ο ιδιοκτήτης ή διαχειριστής του ακινήτου θα πρέπει να συμπληρώνει υποχρεωτικά στην πλατφόρμα το αριθμό καταχώρησης του ακινήτου που τηρείται στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωση της ΑΑΔΕ. Ακίνητα που θα καταχωρούνται στην πλατφόρμα, χωρίς αριθμό καταχώρησης, θα «κατεβαίνουν» αυτόματα. Με βάση τη συμφωνία οι πλατφόρμες υποχρεούνται να μεταβιβάζουν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία των μισθώσεων με στόχο των εντοπισμό όσων δεν δηλώνουν στην Εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν.

 

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι ιδιοκτήτες που έχουν συνεργασία με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν κάθε χρόνο προθεσμία έως τα τέλη Φεβρουαρίου για να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ή να διορθώσουν τυχόν λάθη στις προσωρινές δηλώσεις που έχουν υποβάλει.

 

Ο Διαχειριστής ακινήτου για να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πρέπει:

 

Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής (www.aade.gr) ώστε να καταχωρίσει το ακίνητο και αυτό να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο «ακίνητο»,
να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής,
να καταχωρίζει συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής.
Το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

 

Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.


Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».


Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου. Από την διαπίστωση της παράβασης, ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.

 

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 49 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα