ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 - 10:40:43μ.μ.

banner468x60

10
Ιουνίου

Ακίνητα: Αμερικανοί, Αυστραλοί αλλά και Ιάπωνες ψάχνουν για ακίνητα στην Ελλάδα

Μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό δείχνουν τα στοιχεία της πλατφόρμας των αντικειμενικών αξιών

Πριν από δύο χρόνια, οι αντικειμενικές αξίες μπήκαν στις οθόνες των υπολογιστών, των τάμπλετ και των κινητών μας. Μέσω ενός ψηφιακού διαδραστικού χάρτη που δημιούργησαν το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν την τιμή ζώνης που έχει καθοριστεί στην περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητό τους και να υπολογίζουν την αντικειμενική του αξία.

 

Καθημερινά, χιλιάδες πολίτες αναζητούν τις αντικειμενικές αξίες στον ψηφιακό χάρτη. Μάλιστα, αναζητήσεις στις τιμές ζώνης των ακινήτων δεν κάνουν μόνο Έλληνες που θέλουν να μάθουν την αξία της ακίνητης περιουσίας τους αλλά και χιλιάδες ξένοι οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων.


Μόνο στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2023, χρησιμοποίησαν την ψηφιακή εφαρμογή για να μάθουν την αντικειμενική αξία των ακινήτων τους ή για να κάνουν τη δική τους έρευνα αγοράς 55.000 πολίτες, με την ημερήσια κίνηση να κυμαίνεται από 1.500 έως 4.000 στο συγκεκριμένο διάστημα. Από τους 55.000 πολίτες που έψαξαν τις αντικειμενικές αξίες οι 4.805 είναι ξένοι από 83 χώρες σε όλον τον κόσμο οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα ακίνητα στη χώρα μας. Στην πρώτη πεντάδα συναντάμε τους πολίτες από τις ΗΠΑ (783), το Ηνωμένο Βασίλειο (663), τη Γερμανία (642), την Κίνα (344) και την Ολλανδία (226).

 

Τους τελευταίους μήνες ο ψηφιακός χάρτης εξυπηρέτησε αρκετά εκατομμύρια αναζητήσεων και υπολογισμών αξίας ακινήτων που έκαναν περισσότεροι από 130.000 διαφορετικοί χρήστες, εκ των οποίων πάνω από 10.000 προέρχονται από το εξωτερικό.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι επενδύσεις στα ακίνητα αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος το ρεκόρ του 2022, όταν είχε καταγραφεί εισροή 1,975 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων από το εξωτερικό. Οπως φαίνεται και από τις επισκέψεις στη σχετική πλατφόρμα, εκτός από ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Γερμανία στη λίστα φιγουράρουν ενδιαφερόμενοι από το Χονγκ-Κονγκ, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη, τις Βερμούδες και τη μακρινή Ιαπωνία.

 

Το ενδιαφέρον των ξένων αποδίδεται και στο κυνήγι της Golden Visa που έχει οδηγήσει χιλιάδες πολίτες τρίτων χωρών να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το πρώτο τρίμηνο του 2023 υποβλήθηκαν 2.015 αιτήματα χορήγηση άδειας διαμονής, όταν ολόκληρο το 2022 είχαν υποβληθεί 4.365 αιτήματα.

 

Οι περιοχές για τις οποίες ενδιαφέρονται οι ξένοι να μάθουν τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα είναι το κέντρο της Αθήνας, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Πάτρα, η Μύκονος, η Πάρος, η Καλαμάτα, η περιοχή της Κορίνθου.

 

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων παραμένουν θετικές, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία. Βραχυπρόθεσμα, η ΤτΕ εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμείνει έντονο ειδικά για συγκεκριμένες προνομιακές θέσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και για περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά.

 

Ο ψηφιακός χάρτης


Κάθε πολίτης μπορεί μέσω του ψηφιακού χάρτη να βλέπει την τιμή ζώνης που εφαρμόζεται σήμερα στην περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο που τον ενδιαφέρει και με λίγα κλικ να υπολογίζει την αντικειμενική αξία. Ο πολίτης επιλέγει μέσω ψηφιακού χάρτη τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο και αυτομάτως εμφανίζεται η τιμή ζώνης. Για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως αριθμό προσόψεων, όροφο, τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας, ημερομηνία κατασκευής, κ.τ.λ. και σε κάθε βήμα υπολογίζεται η αξία του ακινήτου αυτόματα.

 

Οι ξένοι που βλέπουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην Ελλάδα*

 

ΗΠΑ: 783
Ηνωμένο Βασίλειο: 663
Γερμανία: 642
Κίνα: 344
Ολλανδία: 226
Κύπρος: 203
Σουηδία: 164
Καναδάς: 149
Αυστραλία: 145
Γαλλία: 144
Αυστρία: 127
Ιταλία: 101
Ισραήλ: 92
Βέλγιο: 91
Χονγκ Κονγκ: 76
Ισπανία: 74
Σουηδία: 64
Βουλγαρία: 58
Νορβηγία: 47
Τουρκία: 37
Λουξεμβούργο: 37
Κροατία: 36
Ρουμανία: 27
Ιρλανδία: 27
Πολωνία: 26
Δανία: 26
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 25
Ιαπωνία: 25
Φινλανδία: 24
Σιγκαπούρη: 21


• Στοιχεία διμήνου Μαρτίου-Απριλίου 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

 

Διαβάστηκε 83 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα