ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024 - 3:20:00π.μ.
20
Δεκεμβρίου

Αμερικανός δισεκατομμυριούχος εξηγεί γιατί επένδυσε στις ελληνικές τράπεζες

Συγκρατημένη αναστροφή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και θετικές κινήσεις από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. διαπιστώνει ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής, Τζον Πόλσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News.

 

Ο 60χρονος Πόλσον πόνταρε το 2007 στην κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ και κέρδισε 5 δισ. δολάρια, «τη μεγαλύτερη ίσως λεία στην ιστορία της Wall Street», σύμφωνα με τους New York Times. Το περιοδικό Forbes αποτίμησε την περιουσία του στα 13,5 δισ. δολάρια, τοποθετώντας τον στο Νο 80 της λίστας με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.

 

Από την άλλη ο Πόλσον στοιχημάτισε χωρίς επιτυχία στη διάλυση της ευρωζώνης και στην ελληνική χρεοκοπία μέσω CDS, αλλά στη συνέχεια αναζήτησε επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Το 2013 ο Αμερικανός επενδυτής συμμετείχε σε συνάντηση επενδυτικών σχημάτων (funds), και τραπεζών, την οποία είχε οργανώσει ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη Νέα Υόρκη για την προβολή επενδυτικών ευκαιριών με αφορμή την τότε επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πόλσον, «είμαστε αισιόδοξοι για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ».

 

Αναφερόμενος στο πεδίο των επενδύσεων ο Τζον Πόλσον, σημειώνει πως υπάρχει θετικό κλίμα. «Με το να δημιουργεί η κυβέρνηση ένα θετικό πολιτικό κλίμα, ενθαρρύνει τις επενδύσεις από το εξωτερικό. Ένα μέρος αυτού είναι και η εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος από επενδυτές του εξωτερικού στο να λάβουν μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αρχικά είχε υπολογιστεί ότι οι τράπεζες θα χρειάζονταν 25 δισ. ευρώ, αλλά στο τέλος χρειάστηκαν μόνο 5 δισ. ευρώ, και τα υπόλοιπα προήλθαν από τον ιδιωτικό τομέα».

 

Ο ίδιος είναι πρόεδρος του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Paulson & Co, το οποίο ελέγχει σήμερα περί το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, το 7,32% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank - σύμφωνα με το συνολικό αριθμό δικαιωμάτων ψήφου, πλην αυτών του ΤΧΣ - και το 9,99% της ΕΥΔΑΠ. H Paulson & Co είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες στον κλάδο, και εμφανίζεται να διαχειρίζεται κεφάλαια 22 δισ. δολαρίων.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 169 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα