ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024 - 8:16:21μ.μ.
22
Μαΐου

Αναπτυξιακός νόμος: Δρομολογείται ο διπλασιασμός των κονδυλίων στον τουρισμό

Πώς θα γίνει η κατανομή του budget

Το μοντέλο που ακολούθησε στο καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα του νόμου 4887/2022 – Α’ Κύκλος» διπλασιάζοντας τα κονδύλια από 150 εκατ. ευρώ σε 300 εκατ. ευρώ επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και για τις υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του SMEs Daily, η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί μετά το καλοκαίρι, το πιθανότερο τον Σεπτέμβριο. Στο μεταξύ αυξημένο είναι το ενδιαφέρον από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις για το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ενισχύσεις αφορούν 256 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ.

 

Κατανομή Budget


Αναλυτικότερα, το συνολικό ποσό της επιδότησης υπερδιπλασιάστηκε και ανέρχεται από τα 75 εκατ. ευρώ στα 175 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό της φορολογικής απαλλαγής για το 2022 ανέρχεται από τα 75 εκατ. ευρώ στα 125 εκατ. ευρώ. Τα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται αυξάνονται από 123 σε 256, συνολικού προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ. Έτσι, τα κονδύλια της επιδότησης (175 εκατ. ευρώ) και των φορολογικών απαλλαγών (125 εκατ. ευρώ) ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από την αρχική πρόβλεψη.

 

Επιδοτούμενες δραστηριότητες
Μεταποίηση- Εφοδιαστική Αλυσίδα

 

Παραγωγή τροφίμων
Παραγωγή ποτών
Παραγωγή έτοιμων γευμάτων και φαγητών
Παραγωγή αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών
Παραγωγή μπίρας
Παραγωγή αναψυκτικών, παραγωγή μεταλλικού νερού και άλλων εμφιαλωμένων νερών, εμφιάλωση φυσικών μεταλλικών νερών
Παραγωγή αεριούχων ή μη αναψυκτικών
Παραγωγή χρωμάτων, βερνικιών, μελανιών τυπογραφίας και μαστιχών
Παροχή υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας (υπό προϋποθέσεις)
Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων

 

Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τουλάχιστον 4 αστέρων
Εκσυγχρονισμός ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 3 αστέρων
Εκσυγχρονισμός μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 3
Επέκταση ή εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, που αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 4


Τα δύο καθεστώτα ενισχύουν τις ιδιωτικές επενδύσεις με ποσοστά ενισχύσεων έως 75% για τις μικρές επιχειρήσεις, έως 60% για τις μεσαίες και έως 50% για τις μεγάλες.

 

Ποσοστά ενισχύσεων


Τα μέγιστα ποσά ενίσχυσης είναι έως 3 εκατ. ευρώ για μικρές επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα προσωπικό και έχουν έως 10 εκατ. ευρώ τζίρο. Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν περισσότερα από 50 άτομα προσωπικό ορίζεται μέγιστο ποσό έως 5 εκατ. ευρώ με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής ή ποσό έως 3 εκατ. ευρώ με τη μορφή επιδότησης χρηματοδοτικής μί- σθωσης και επιδότηση νέων θέσεων εργασίας. Προϋπόθεση για υποβολή της αίτησης ήταν ο προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου να είναι μεγαλύτερος των 100 χιλ. ευρώ.

 

Δικαιούχοι
Δικαιούχοι των ενισχύσεων, που χορηγούνται με βάση το εν λόγω καθεστώς είναι οι φορείς επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:

 

Εμπορική εταιρεία
Συνεταιρισμός
Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.)
Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα
Επιλέξιμες δαπάνες
Κατασκευή
Επέκταση
Εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων
Ειδικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις των κτιρίων
Κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία
Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου
Αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού
Μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού
Συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεων, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστημάτων οργάνωσης.

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 11 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα