ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 3:19:00μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
10
Δεκεμβρίου

Ανοδική η κίνηση των εξαγωγών και τον Οκτώβριο

Συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο η ανοδική κίνηση των εξαγωγών, διευρύνοντας το σερί θετικών διακυμάνσεων για τρεις μήνες σε επίπεδο συνολικής αξίας (και τέσσερις μήνες σε επίπεδο αξίας, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων.

«Αν εφέτος απλά "ισοφαριστούν" οι επιδόσεις του τελευταίου διμήνου του 2015, θα καταγραφεί νέο ιστορικό εξωστρέφειας, πλην πετρελαιοειδών, στα επίπεδα άνω των 18,5 δισ. ευρώ (από 18,3 δισ. ευρώ, το 2015)», όπως υπογραμμίζει ο σύνδεσμος.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τον περασμένο Οκτώβριο, η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 4,8% (στα 2,34 δισ. ευρώ έναντι 2,23 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου του 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει (για 4ο συνεχόμενο μήνα) και νέα αύξηση της τάξης του 3% ή κατά 48,3 εκατ. ευρώ.

 

Η νέα αύξηση του Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο 2,8% οι απώλειες που καταγράφονται στη συνολική αξία των εξαγωγών από τις αρχές του έτους (στα 20,9 δισ. ευρώ από 21,5 δισ. ευρώ του 10μήνου του 2015). Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο εννεάμηνο του 2016, η συνολική αξία των εξαγωγών υποχωρούσε κατά 3,7%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

 

Ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός της συνέχισης της ανόδου των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, καθώς, στο 10μηνο του έτους, καταγράφεται πλέον αύξηση κατά 1,2% (ή κατά 186,4 εκατ. ευρώ), σε σχέση με πέρυσι. Στο εννεάμηνο του έτους, η αξία των εξαγωγών, χωρίς πετρελαιοειδή, κατέγραφε αύξηση κατά 1%.

 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά τον περασμένο Οκτώβριο, οι συνολικές εξαγωγές προς χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 9,8%, ενώ οι εξαγωγείς προς Τρίτες Χώρες μειώθηκαν οριακά κατά 0,6%. Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, το μερίδιο των χωρών της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 54,4% έναντι 45,6% των Τρίτων Χωρών. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές προς την ΕΕ αυξήθηκαν σε ποσοστό 7,2%, ενώ μειώθηκαν προς τις Τρίτες Χώρες κατά 4,5%. Με άλλα λόγια, το ποσοστό των εξαγωγών προς χώρες της ΕΕ αποτελεί στο 66,8% έναντι ποσοστού 33,2% των Τρίτων Χωρών.

 

Σε επίπεδο 10μήνου, οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας πλέον καταγράφουν αύξηση κατά 1,8% προς τις χώρες της ΕΕ, ενώ υποχωρούν κατά 8,3% προς τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Στα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές προς την ΕΕ είναι αυξημένες κατά 4,5%, ενώ στις εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες διατηρείται το αρνητικό πρόσημο (-5,2%). Το μερίδιο των χωρών της Ένωσης διατηρείται στα επίπεδα του 68,6% (έναντι ποσοστού 31,4% των Τρίτων Χωρών).

 

Η πορεία των εξαγωγών ανά κλάδο

 

Σε αντίθεση με την καθολική άνοδο του περασμένου Σεπτεμβρίου, τον Οκτώβριο του 2016, η εικόνα των εξαγωγών ανά κλάδο εμφανίζεται μικτή. Ειδικότερα, έξι κλάδοι κινούνται εμφατικά ανοδικά, με διψήφια, μάλιστα, ποσοστά, ενώ τέσσερις υποχωρούν.

 

Αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής του μήνα ήταν το ελαιόλαδο (+70,1%), δικαιώνοντας όσους τήρησαν στάση αναμονής και πολιτική συγκρατημένων πωλήσεων, τους προηγούμενους μήνες, ενώ ακολούθησαν οι πρώτες ύλες (+27,4%) και τα τρόφιμα, (κυρίως φρουτολαχανικά), με αύξηση +19,8%. Αντίθετα, περιορίστηκαν σημαντικά τα κέρδη που κατέγραφε ο κλάδος των μηχανημάτων, μετά την ηχηρή πτώση κατά 22%, την ώρα που οι υπόλοιποι πτωτικοί κλάδοι (χημικά, βιομηχανικά και διάφορα βιομηχανικά) εμφανίζουν σημαντικά μικρότερες απώλειες.

 

Στο επίπεδο 10μήνου του έτους, η αναλογία "ανοδικών"/ "πτωτικών" αναδεικνύει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη καταγράφονται χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Πιο αναλυτικά, έξι κλάδοι υποχωρούν, ενώ τέσσερις καταγράφουν υψηλότερη αξία εξαγωγών, συγκρινόμενοι με το 10μηνο της περυσινής χρονιάς.

 

Ωστόσο, ακόμη και με αυτά τα δεδομένα, αν εφέτος απλά ισοφαριστούν οι επιδόσεις του τελευταίου διμήνου του 2015, θα καταγραφεί νέο ιστορικό εξωστρέφειας, πλην πετρελαιοειδών, στα επίπεδα άνω των 18,5 δισ. ευρώ περίπου (από 18,3 δισ. ευρώ, το 2015).

 

Οι εισαγωγές

 

Αντίθετα με τις εξαγωγές, η άνοδος της αξίας των εισαγωγών του Σεπτεμβρίου δεν είχε συνέχεια στο μήνα που ακολούθησε. Η συνολική αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 5,3% (στα 4,08 δισ. ευρώ από 4,31 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο του 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές υποχώρησαν σημαντικά κατά 12,6% ή κατά 449,6 εκατ. ευρώ.

 

Σε επίπεδο 10μήνου, οι συνολικές εισαγωγές της χώρας εμφανίζονται ουσιαστικά αμετάβλητές (στα 36,21 δισ. ευρώ). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εισαγωγές εμφανίζονται αυξημένες κατά 6,9% (ή κατά 1,87 δισ. ευρώ περίπου), σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

 

Οι θετικές επιδόσεις των εξαγωγών και η επανεμφάνιση πιέσεων στο εισαγωγικό εμπόριο είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της εικόνας και σε επίπεδο εμπορικού ελλείμματος που στο 10μηνο του έτους εμφανίζεται μεν αυξημένο (στα 15,29 δισ. ευρώ), αλλά με σημαντικά χαμηλότερους πλέον ρυθμούς (4% στο δεκάμηνο έναντι 7,.1% στο 9μηνο).

 

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το εμπορικό έλλειμμα εμφανίζεται αυξημένο κατά 14% ή κατά 1,6 δισ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι, όσο ουσιαστικά είναι το κόστος φετινών εισαγωγών πλοίων και βαρέων οχημάτων/μηχανημάτων.

 


Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 175 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα