ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 - 10:41:51μ.μ.
08
Οκτωβρίου

Απ. Κατσιφάρας: Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με στοχοθέτηση τις ανάγκες της κοινωνίας

Με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, υπεύθυνη διαχείριση και διαφάνεια, προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην υλοποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», έχοντας θέσει στο επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της καινοτομίας.

«Συνεχίζουμε δυνατά και με αισιοδοξία για να φέρουμε εις πέρας το δύσκολο έργο που έχουμε σε αγαστή συνεργασία μαζί με τους φορείς και τους εταίρους μας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.


Και συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας: «Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη νέα Προγραμματική Περίοδο σε τρεις βασικούς στόχους, στην καταπολέμηση της φτώχειας και στην άρση κοινωνικών ανισοτήτων, στην υλοποίηση των ΟΧΕ και των ΒΑΑ, αλλά και στην ενίσχυση της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας. Η χώρα βρίσκεται παγιδευμένη, οι ανισότητες διευρύνονται, η ακραία φτώχεια μεγαλώνει επικίνδυνα, οι μισθοί είναι καθηλωμένοι, οι συντάξεις έχουν πάρει την κατιούσα, η ανεργία αυξάνεται συνεχώς, η φυγή των νέων στο εξωτερικό θα μας στοιχίσει στο μέλλον. Η κοινωνία είναι στα όριά της, βαθιά πληγωμένη, οι ευρωπαϊκοί πόροι δεν αρκούν, χρειάζεται και ένα κοινωνικό πρόγραμμα. Γίνονται προσπάθειες αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς».

 

ep2


«Για εμάς το ΕΣΠΑ παραμένει κινητήριος δύναμη» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης αναφέροντας στη συνέχεια τις πέντε αναπτυξιακές προτεραιότητες – στόχους του προγράμματος:


1. Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας και της Εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, μετάβαση στην ποιοτική Επιχειρηματικότητα, με αιχμή την Καινοτομία και αύξηση της Εγχώριας Προστιθέμενης Αξίας.
2. Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο Περιβάλλον
3. Ανάπτυξη – Εκσυγχρονισμός – Συμπλήρωση Μεταφορικών Υποδομών
4. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Προώθηση Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και των Διακρίσεων.
5. Ανάπτυξη – Εκσυγχρονισμός – Συμπλήρωση Κοινωνικών Υποδομών, Υποδομών Υγείας και Εκπαίδευσης.

 

«Έχουμε κάνει δημιουργικά βήματα και είμαστε οπλισμένοι θεσμικά και ταυτόχρονα έχουμε την εμπειρία και την ωριμότητα από την διαχείριση της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013, ενώ παράλληλα, έχουμε χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους υπόλοιπους φορείς διαχείρισης του ΕΣΠΑ. Κάναμε μεγάλα βήματα, απορροφήσαμε πάνω από 107% στην προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο. Αποδόθηκαν στην τοπική κοινωνία και οικονομία 178 έργα από τα οποία έχουν ολοκληρωθεί  τα 169 και τα υπόλοιπα ολοκληρώνονται άμεσα από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ κάποια έχουν περάσει στην επόμενη ΠΠ» ανέφερε ο Απ. Κατσιφάρας, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε τόσο στην ευθύνη που έχουμε ως Περιφέρεια μετά και την βράβευσή μας ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017, όσο και στην αξιοπιστία της Ειδικής Υπηρεσίας Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας, η οποία αξιολογήθηκε με (α) από την ΕΔΕΛ., ευχαριστώντας τα στελέχη της για την συνεργασία.

 

Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος


Η εξειδίκευση του Προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των  279.948.819 ευρώ, το οποίο αποτελεί το 57,02% της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος. Το ύψος των προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων ανέρχεται στα 227.868.065,66 ευρώ, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 46,41% της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος. Ο προϋπολογισμός των αποφάσεων ένταξης των έργων ανέρχεται στο ποσό των 120.376.556,47 ευρώ, ποσοστό 24,52% της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος, ενώ οι νομικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί ανέρχονται στο ποσό των 58.555.104,32 ευρώ, ποσοστό 11,93% της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος. Οι καταχωρημένες δαπάνες στο ΟΠΣ μέχρι 04.10.2016 ανέρχονται στο ποσό των 25.086.945,19 €, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό απορρόφησης 5,12% των πόρων της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος.


Αντίστοιχα, σε εθνικό επίπεδο το ΕΣΠΑ είναι στα ακόλουθα ποσοστά: εξειδίκευση στο 67,3%, προσκλήσεις στο 36,6%, εντάξεις 16,6%, νομικές δεσμεύσεις 9,1% και δαπάνες 2,5%.


«Τα ποσοστά απορρόφησής μας τόσο σε νομικές δεσμεύσεις, καταχωρημένες δαπάνες, αλλά και σε προσκλήσεις, αποφάσεις ένταξης έργων, είναι σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ότι σε εθνικό επίπεδο. Προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό, μέσα σε ένα μόλις χρόνο του προγράμματος και τα καταφέρνουμε. Με τη συνεργασία όλων γίνεται πράξη το καλύτερο δυνατό για την κοινωνία μας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

 

Οι επόμενοι στόχοι
Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας σημείωσε πως στην επόμενη αναθεώρηση οι μεγάλοι στόχοι της Περιφέρειας είναι το φυσικό αέριο, οι αστικές αναπλάσεις, ο εξοπλισμός των σχολείων, η ενεργειακή αναβάθμιση κ.α.


«Εργαζόμαστε με όραμα για την επόμενη ημέρα, σε ένα δύσκολο οικονομικά τοπίο, όμως όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Χωρίς δογματισμούς, αλλά με στοχοπροσήλωση και ευελιξία στις ανάγκες της κοινωνίας, με αντανακλαστικά και ευθύνη» είπε καταλήγοντας ο κ. Κατσιφάρας.


Παρών στη συνεδρίαση ο Δημήτρης Ιακωβίδης, εκπροσωπώντας τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόοδο του προγράμματος και στα αποτελέσματα που αναμένονται για την εθνική οικονομία και αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

 

ep1


Από την πλευρά της η Άλκηστις Σταθοπούλου, Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, αναφέρθηκε στην πρόσφατη εικόνα υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020  σύμφωνα με τα στοιχεία προόδου που έχουν καταχωρηθεί  στο ΟΠΣ μέχρι και χθες που υποδηλώνει συνολικά μία αρκετά ικανοποιητική πορεία ενεργοποίησης και υλοποίησης του προγράμματος.

 

Ποιοι συμμετείχαν
Στη συνεδρίαση, εκτός του Απ. Κατσιφάρα και των Δ. Ιακωβίδη και Α. Σταθοπούλου, συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης, εκπροσωπώντας:


Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΥΣΕΚΤ) της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ (ΕΑΣ), Ειδική Υπηρεσία Αρχή Πιστοποίησης και Εξακρίβωσης Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, Γενική Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΕΜΚΕ) του Υπουργείου Οικονομικών, ΜΟΔ Α.Ε., Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τομέας Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής), Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (τομέας Παιδείας), Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εξωτερικών, Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (τομέας Πολιτισμού), Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (τομέας Τουρισμού), Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ΕΝΠΕ, Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ), Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕE), Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), Σύνδεσμος Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ), Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών, Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Εφαρμογής (ΕΥΣΕ) της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ (ΕΑΣ), Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Εθνική Αρχή Συντονισμού, Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης (ΕΥΘΥ), Ειδική Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ), Ευρωπαϊκή Επιτροπή DG EMPL.F.3.


Επιπλέον, παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης, Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Πάνος Μπράμος, η Εκτελεστική Γραμματέας της Π.Δ.Ε Διονυσία Μαράτου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Πετρόπουλος (ως εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ), ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης (ως εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου), η πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας Σταυρούλα Παναγοπούλου Νικολάου, Δήμαρχοι της Περιφέρειας, στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ.α.

Διαβάστηκε 199 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα