ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024 - 8:53:22μ.μ.
05
Φεβρουαρίου

Χαρίτσης: Δημιουργήθηκαν 232.000 νέες θέσεις εργασίας μειώνοντας την ανεργία

«Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μία περίοδο ουσιαστικής ανάπτυξης» τόνισε μιλώντας στο δείπνο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της οικονομίας που, όπως είπε, δείχνουν «επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης», στις προοπτικές της και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Υπογράμμισε ακόμη, αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση, ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι «η διαπραγμάτευση να κλείσει με τρόπο που θα είναι κοινωνικά ανεκτός και οικονομικά βιώσιμος», ώστε να απελευθερωθούν "οι «συμπιεσμένες δυνατότητες της οικονομίας".

 

«Το ΑΕΠ σημείωσε πραγματική μεγέθυνση κατά 1,8% το τρίτο τρίμηνο του 2016, οι ιδιωτικές επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 12,6% και 5,1% αντίστοιχα, ενώ η χώρα κατέγραψε πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, για πρώτη φορά από το 1948 με τις εξαγωγές ν' αυξάνονται κατά 10,2%. Το πιο σημαντικό όμως είναι η αύξηση της απασχόλησης, από το 1ο τρίμηνο του 2015 μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2016 δημιουργήθηκαν 232.000 νέες θέσεις εργασίας μειώνοντας την ανεργία κατά τέσσερις μονάδες» είπε ο κ. Χαρίτσης και συνέχισε:

 

«Στόχος μας είναι η μακροοικονομική σταθερότητα να αντανακλάται όλο και περισσότερο στην πραγματική οικονομία και να μεταφράζεται σε χειροπιαστή βελτίωση στη ζωή των πολιτών».

 

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι οι δημοσιονομικοί και μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν βελτίωση και υπενθύμισε ότι το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο, ενώ εκτίμησε ότι το ίδιο θα συμβεί και όταν βγουν τα επίσημα στοιχεία και του τέταρτου τρίμηνου.

 

«'Αρα επιστρέφουμε σε τροχιά ανάπτυξης. Το θέμα είναι πως αυτές τις συνθήκες θα τις μετατρέψουμε σε βελτίωση των συνθηκών στην πραγματική οικονομία και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με τα δικά μας προγράμματα σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς».

 

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο κινείται με δύο στόχους, την αντιμετώπιση «της κρίσης της αποεπένδυσης» και την προώθηση νέου παραγωγικού μοντέλου που «θα αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και θα εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα». Πρόσθεσε ότι το μοντέλο αυτό θα στηρίζεται στην ενθάρρυνση των συνεργειών, στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

 

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι απορροφήθηκαν πλήρως οι πόροι του προηγούμενου ΕΣΠΑ 2007-2013, σημειώνοντας ότι η χώρα μας ήταν «πρώτη σε απορρόφηση» στην Ευρώπη, ενώ ενεργοποιήθηκε το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

«Έχει ενεργοποιηθεί πάνω από το 55% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ , προσκλήσεις ύψους 9,8 δισ. ευρώ, το 2017 θα είναι χρονιά σημαντικής απορρόφησης πόρων. Η απορρόφηση το 2016 έφτασε το 11,35% (1,6 δισ. κοινοτική συνδρομή), υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο του 7%» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης.

 

«Όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος και τα άλλα αποσκοπούν στην δημιουργία σταθερών ποιοτικών θέσεων εργασίας» τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι στις 31 Οκτωβρίου έκλεισαν οι αιτήσεις για τα τέσσερα πρώτα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου, που ήταν στον «αέρα» και «συνάντησαν πολύ μεγάλη επιτυχία και ποσοτική, με 820 αιτήσεις, με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ», αλλά «και ποιοτική γιατί επιτέλους και σε αντίθεση με ότι γινόταν στο παρελθόν με τους επενδυτικούς νόμους έχουμε πλέον επενδυτικά σχέδια που αφορούν στο κομμάτι της βιομηχανίας και της μεταποίησης, παραγωγικών δραστηριοτήτων, δηλαδή, που δεν είχαν χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν».

 

«Τους επόμενους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο θα βγουν στον αέρα και τα υπόλοιπα τέσσερα καθεστώτα από τα οκτώ του αναπτυξιακού νόμου, θα κλείσει ο πρώτος κύκλος, ο οποίος θα επαναληφθεί και στο μέλλον» είπε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε:

 

«Ήδη, σε τέσσερις μήνες έχουμε περισσότερα από οκτακόσια επενδυτικά σχέδια τη στιγμή που ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος του 2011 είχε σε τέσσερα χρόνια, χίλια διακόσια. 'Αρα, αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη βελτίωση του παραγωγικού κλίματος, μεγάλη στροφή προς υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων».

 

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε, επίσης, ότι διαφαίνεται επίσης και μια αλλαγή και στην κουλτούρα της επιχειρηματικότητας, καθώς οι αιτήσεις δεν αφορούν μόνο το κομμάτι της επιδότησης, που οδήγησε σε γνωστά προβλήματα στο παρελθόν, αλλά «συνδέονται με φορολογικά κίνητρα, που για πρώτη φορά προβλέπονται σε αυτόν τον αναπτυξιακό νόμο».

 

«Ειδικά η περιοχή της Κ. Μακεδονίας έχει πολύ μεγάλο μερίδα του λέοντος, αυτών των χρηματοδοτικών σχεδίων (το 22% του συνόλου, ύψους 847 εκ.) και δείχνει ότι η δυναμική της περιοχής παραγωγικά είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να την ενισχύσουμε σε συνεργασία με τους φορείς ακόμη περισσότερο» είπε ο κ. Χαρίτσης.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε και για άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν τις επιχειρήσεις, αλλά για τις θεσμικές παρεμβάσεις κατά το προηγούμενο διάστημα, όπως ως προς τη σύσταση και αδειοδότηση επιχειρήσεων, απλοποίηση των διαδικασιών, κ.α.

 

Στο δείπνο παρέστησαν και έκαναν σύντομες παρεμβάσεις ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ενώ παραβρέθηκαν επίσης βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Ε.Κ. κ.α.

 

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος σημειώνοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση για να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά, ενώ κάλεσε τη κυβέρνηση να στηρίξει τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 274 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα